Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czyli jeszcze wydłużyć przerwę z obecnych 32 sekund? O ile? Czy ustawiona obecnie moc grozi przegrzaniem kotła?

Obecnie kocioł w podtrzymaniu ma 61-63 stopnie.

Zastanawiam się też jak wysoka krzywa przegrzeje mieszkanie skoro mam ustawione 22 stopnie i jak dobije do 22 to więcej nie puści?

Opublikowano

jak realizujesz sterowanie temperaturą domu? tylko poprzez krzywą grzania czy równiez przez termostat pokojowy?

wydłuż przerwę- nie powiem Ci o ile bo nie stoję przy kotle i nie widzę co się tam dzieje

skoro w podtrzymaniu winduje tak wysoko temperaturę to zostaje zbyt duży zapas na palniku i jest z czego ujmować

zrób korektę o 2-3 sekundy i obserwuj co się zmieniło 

jesli nadal będzie mocno przegrzewał to zrobisz kolejna i ewentualnie obniżysz nadmuch jak zacznie spiekać

Opublikowano

Realizuję tylko poprzez krzywą grzania. Nie mam w domu żadnych termostatów. Na noc zostawiłem następujące ustawienia:

przerwa 32s

dmuchawa 95

krzywa na 7

Rano było o 1 stopień więcej na czujniku bezprzewodowym w porównaniu do tej samej przerwy i dmuchawy, ale krzywej 6.

Na krzywej 6, przerwie na 33s i dmuchawie na 91 nie może dobić do 22 stopni od 3 godzin. 

Gdy jest krzywa na 7. dmuchawa na 95 i przerwa na 33 dobija do 22 dużo szybciej.

Opublikowano

czyli dla krzywej 6 jest za niski wzrost temperatury przy spadku temperatury zewnętrznej. zostaw zatem krzywą 7 a jedynie obserwuj czy kocioł się nie przegrzewa. jeśli tak będzie to wydłuż przerwę i dopasuj niższy nadmuch

Opublikowano

Zbankrutuje przy tym piecu. Nie dość, że na dworzu jest na plusie, niewiele ale jednak to ta menda pali mi już teraz +- 30 kg / dobę :blink:  To co będzie w zimie?

Opublikowano

30kg to jest średnia moc w okolicy 7,2KW przy kaloryczności 28MJ i sprawności 75% a to nie jest dużo na dom który według Twojego opisu ma jedynie wełnę pomiędzy pustakami

nie zmienia to faktu że dom wymaga termomodernizacji inaczej spalanie będzie wysokie

obstawiam przy -20stC na dworze zużycie dobowe w okolicy 60-70kg czyli 17KW 

Opublikowano

No to mnie pocieszyłeś, nie ma co :) Przy moim starym 15 letnim śmieciuchu zasypowym rzemieślniczej roboty który był duuużo mniejszy od obecnego spalałem średnio 3 tony węgla na zimę + 10 metrów drzewa. Przy tym piecu taki wynik to chyba będzie marzenie :)

Możesz napisać jak obliczyłeś obecną moc 7,2 KW oraz sprawność pieca? Chciałbym móc obliczać to samemu na przyszłość. A groszek według sprzedawcy miał 26 MJ. Co ciekawe przy poprzednim zasypaniu i większej mocy spalił 16-18 a temperatury były nawet niższe wtedy - groszek był ten sam.

Opublikowano

te 10m drewna to jest też dość spora ilośc energii średnio licząc 1900KWh z m3 da dodatkowe  19000KWh a to jest dość sporo

jak przeliczymy to na węgiel to aby uzyskać z węgla taką ilość to trzeba spalić ponad 3 tony czyli łącznie gdybyś palił samym węglem to byś 6 ton węgla

weź poza tym pod uwagę że zazwyczja paląc w śmieciuchu ciepło masz jedynie przez część czasu zas tu straty są uzupełniane non stop tyle że w mniejszym stopniu.

fizyki nie da się oszukać albo masz ciepło i spalasz albo masz zimno gdy nie spalasz . nie da się mieć ciepło nie grzejąc

tu link pokazujący jak liczyć

http://1st.bloog.pl/id,6429144,title,Kalorycznosc-wegla-opalu-tabela,index.html?smoybbtticaid=6160b0

Opublikowano

30 kg / 24 h / 3.600 s * 28.000 kJ = 9,7 kW * 80% = 7,8 kW

O matko,  teraz się drapie po głowie po co mi instalator wcisnął 23kW piec  sporo w najgorsze mrozy w zeszłą zimę piec spalił mi 30kg/24h

Wychodzi moc niespełna  8kW   

Raz że naraził mnie na przełacenie przy zakupie droższego pieca to dwa - na pewno więcej spali niż mniejszy piecy.

Choćbym miał takie  15kW czy 17kW to byłoby już o niebo lepiej.    Z danych producenta z tabeli  powinien spalić połowego tego. 

Opublikowano

Połowy by nie spalił, ale na pewno mniej, a do tego byłby tańszy i łatwiej byłoby nim sterować.

Kocioł 12 kW by spokojnie Ci wystarczył bo ma on maksymalnie 15 kW a wtedy jak widzisz powinien spalać około 60 kg / dobę.

Opublikowano

30 kg / 24 h / 3.600 s * 28.000 kJ = 9,7 kW * 80% = 7,8 kW

O matko,  teraz się drapie po głowie po co mi instalator wcisnął 23kW piec  sporo w najgorsze mrozy w zeszłą zimę piec spalił mi 30kg/24h

Wychodzi moc niespełna  8kW   

Raz że naraził mnie na przełacenie przy zakupie droższego pieca to dwa - na pewno więcej spali niż mniejszy piecy.

Choćbym miał takie  15kW czy 17kW to byłoby już o niebo lepiej.    Z danych producenta z tabeli  powinien spalić połowego tego. 

często ludzie nie są świadomi jaka ilosć węgla dostarczy jakiej ilości energii do układu i myślą że z jednej strony 10kg to dużo a z drugiej dają sobie władować kocioł 300-400% za duży i spalają zamiast tych 10kg średnio to 18 czy 20 i myślą że jest ok

Opublikowano

Jest gdzieś u nas na forum temat jak obniżyć moc kotła i czy wogóle stosuje się takie rozwiązania ?

Posiadam 2 zawory 4D więc to też jest jakiś sposób na przewymiarowanie kotła. Ale chciałbym się jeszcze dowiedzieć czy jakaś przeróbka mechaniczna też wchodzi w grę ?

Opublikowano

wszystko zależy od konstrukcji

można wyeliminować część wymiennika z odbioru można zmniejszyć moc palnika 

poszukaj a znajdziesz coś w tej materii. 

masz sasa z wymiennikiem pionowym mozesz zaślepić część kanału dymnego mozesz wyłożyć dół komory spalania szamotem, jest parę myków 

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Zaczęły się mrozy i zaczęły się problemy :) Mianowicie problem jest taki. Ustawienia są takie:

podawanie 5 s

przerwa 34 s

krzywa 7

Piec osiąga temperaturę 60-65 stopni, na powrocie 45-50, ale ma problemy z dobiciem temperatury w domu. Wygląda to tak. Temperatura spadnie o wartość histerezy i piec ma problem z dobiciem do temperatury ustawionej na czujniku bezprzewodowym. Wartość 0,4 stopnia dobija z godzinę. I teraz pytanko. Czy ustawić krzywą na 8, czy skrócić przerwę? Nie chciałbym też latać co chwilę do kotłowni by patrzeć, czy piec się nie przegrzewa :)

Opublikowano

mozesz zmienić krzywą 

wyższa temperatura wody to wyższa moc instalacji i szybciej uzupełni straty

Opublikowano

Tylko czy zmiana samej krzywej sprawi, że będzie do osiągnięcia wyższą temperaturę wody? Starczy mu mocy na jej wytworzenie? Kurde, nie umiem zrozumieć tej zależności jak zmiana samej krzywej sprawi że będzie wyższa temperatura wody.

Opublikowano

zmieniając krzywą zmienisz parametr temperatura CO dla danej temperatury zewnętrznej

im ostrzejsza krzywa tym mocniej podnosi zadaną wraz ze spadkiem temperatury na zewnątrz

zmieniając temperaturę na kotle na wyższą przez kilka pierwszych cykli kocioł będzie jedynie dłużej dochodził do zadanej aby mocniej zagrzać układ

potem powinno się ustabilizować

jeśli teraz kocioł osiaga zadaną to nie powinien mieć problemu przy wyższej temperaturze na kotle, chyba że moc na styk ustawiona

jesli jednak mocy mu zabraknie to wtedy skrócisz przerwę o 1-2 sekundy i odrobinę podniesiesz nadmuch

Opublikowano

I wszystko jasne. Dzięki za wyjaśnienia i pomoc.

Opublikowano

Zszedłem z przerwą do 28 podciągając delikatnie nadmuch, krzywą ustawiłem na 8, ale przy ustawieniach przerwy 38 i obniżeniu nadmuchu oraz krzywej 6 podaje tyle samo na grzejniki, czyli maksymalnie 50 stopni przy -10 stopniach na dworzu i tym samym długo dobija do temperatury zadanej na sterowniku domowym. W sterowniku na piecu wyczytałem, że powinien podawać przy tej temperaturze w zależności od ustawionej krzywej od 69 do 81 na grzejniki. Gdzie zatem może leżeć problem? Sterownik  pieca działa w trybie pogodowym.

Opublikowano

daj link do instrukcji sterownika

poczytam moze coś mądrego mi wpadnie w oczy

Opublikowano

Powiem wam panowie ze pid przy obecnie utrzymujących się mrozach nie radzi sobie. Jest kiepsko ze stabilnością temperatury kotła. Poobserwowalem kilka godzin w kotłowni jego pracę i dopasowalem dzięki ustawieniom pid dwustanowiskowy na 3s podawanie, 40s przerwa, nadmuch 18% przy otwartej klapce. Podtrzymania 4s co 10min, wentylator 30s co 5min. Rano sprawdzę wykres. Mam pytanie, czy w dwustanie trzeba często dopasowywać ustawienia czy jak np są dobre przy obecnych mrozach to takie mogą zostać na dodatnia temp?

Opublikowano

TIMON120777 link to instrukcji sterownika mojego kotła: http://recalart.com/data/files/economic_premium_draco.pdf

Dodam jeszcze tylko, że obecnie kocioł włącza się przy 54 stopniach i wyłącza przy 59 po czym dobija do 60-65. Na powrocie osiąga max 50.

Opublikowano

Teraz w dwustanie piec pracuje świetnie, węgiel dopalony, ustawienia zagrały idealnie, dochodzi do temp zadanej koło 13min i trzyma. Na piecu zadane 60, histereza 2 i pracuje sobie od 55 do 65 stopni. Przy tych dużych mrozach jest duży odbiór ciepła i powrót 36 stopni się utrzymuje. Też tak macie czy palicie z wyższą zadana co aby powrót był lepszy? Mieszaczem steruje siłownik z pogodowka, w domu 22 stopnie

Opublikowano

pablos

w instrukcji nie doczytałem jak realizuje algorytm w oparciu o pogodówkę

jest jednak zależnośc którą bierze pod uwagę czyli temperatura wewnętrzna i dodatkowo koryguje krzywą

jeden wniosek mi się nasuwa jeśli przy danej krzywej nie daje ile trzeba na układ to musisz ją podnieść na ostrzejszą

nie ma też mozliwości ustawienia temperatury wyjściowej przy pogodówce a szkoda bo byłoby łatwiej ze strony użytkownika

jeśli spalanie jest poprawne pozostaje zabawa krzywymi tak aby w domu była komfortowa temperatura

Opublikowano

Dzięki za Twoje zaangażowanie TIMON120777.

Zdobyłem kod i wszedłem w ustawienia serwisowe i rzuciło mi się w oczy jedno ustawienie. Mianowicie tak jak pisałem wcześniej - na grzejniki podaje maksymalnie 50 stopni niezależnie od ustawień przerwy, nadmuchu, i krzywej oraz temperatury zewnętrznej. I nie wiem jakim cudem, ale taka temperatura jest zadana w ustawieniach serwisowych. Czyli wydaje mi się, że choćbyśmy puchli od kombinacji to nic to nie da bo więcej na grzejniki nie puści. Tylko nikt nigdy w ustawieniach serwisowych nie grzebał, skąd zatem zadana taka temperatura i co zrobić żeby  uzależniał temperaturę puszczania na grzejniki od temperatury zewnętrznej?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.