Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dziekuje kolego za odpowiedz , jeszcze takie pytanie  mam,  przy jakich temperaturach na zewnatrz powinno sie dobierac moc pieca ? jest jakas tabela do takiego czegos. :)

Gość Visitor1230
Opublikowano

Masz na mysli moc czy moze temp. zadana? Mocy nie zmieniam w zasadzie nigdy. Tylko zadana na lato 70 a na zime 75 stopni. Obieg CO jest regulowany przez sterownik zaworu 4D z pogodowka. A kociol zaleznie od odbioru pracuje lub stoi w podtrzymaniu. Przy malej powierzchni i duzym przewymiarowaniu kotla to wedlug mnie jedyne sensowne optimum.

Sterowanie moca plynne zapewnia PID. I w sumie zalezne tez jest od odbioru na metraz. Lub od pogodowki jezeli podpieta do sterownika kotla.

Opublikowano

bo widzisz mam obecnie nastawione fuzzy logic w opcjach na 19kw i zadana na piec 65C a grzejniki 45 cwu wylaczone.Zasypalem 125kg ecopower i piec pracuje non stop dobije do 68C i trzyma taka temperature histereze mam nastawiona na 5C i moje pytanie jest takie czy tak powinno byc ??? na chwile wylaczylem fuzzy logic by zobaczyc na jakich nastawieniach to chodzi wiec podawanie 10 przerwa 60 wiatrak 30%.A piec jaki posiadam to metal fach 25kw

o wczesniejsze pytanie to chodzilo mi o to ze np na dworze jest -15 i wtedy podnosimy moc pieca na np 25kw jezeli oscyluje kolo zera to np 17kw.

Opublikowano

nie musisz podnosić mocy kotła gdy zwiększa się mróz

podnieść ją będziesz musiał jak mimo pracy na mocy maksymalnej nie dogrzeje Ci domu i zacznie Ci w nim spadać temperatura

wypełnij dane dotyczące domu- powierzchnia, izolacja itd. będzie wiadomo co ogrzewasz. teraz nie wiem i mogę tylko zgadywać że i tak masz kocioł za duży. nie będzie więc nigdy potrzeby podnoszenia mocy.

jak napisał visitor - często wystarczy zmiana temperatury wody idącej na układ. czasem nie ma takiej potrzeby(np termostaty na kalafiorach) i kocioł obgoni cały sezon z jedną nastawą i jedną temperaturą 

Gość Visitor1230
Opublikowano

bo widzisz mam obecnie nastawione fuzzy logic w opcjach na 19kw i zadana na piec 65C a grzejniki 45 cwu wylaczone.Zasypalem 125kg ecopower i piec pracuje non stop dobije do 68C i trzyma taka temperature histereze mam nastawiona na 5C i moje pytanie jest takie czy tak powinno byc ??? na chwile wylaczylem fuzzy logic by zobaczyc na jakich nastawieniach to chodzi wiec podawanie 10 przerwa 60 wiatrak 30%.A piec jaki posiadam to metal fach 25kw

o wczesniejsze pytanie to chodzilo mi o to ze np na dworze jest -15 i wtedy podnosimy moc pieca na np 25kw jezeli oscyluje kolo zera to np 17kw.

Wiem mniej wiecej o co w pidzie chodzi. Ale nigdy nie mialem takiego stera w kotle. To i moje mozliwosci doradcze sie wyczerpuja. Z tego co piszesz to na pidach tak mniej wiecej sie to dzieje z temperaturami. Z tego co userzy pisza PIDF to przewaznie swiety spokoj. Choc spalanie troche wyzsze. Uzupelnij profil. Bo nie wiadomo co grzejesz. A u ciebie kolego jakie zuzycie?

Opublikowano

Ok zaraz uzupelnie. Ogrzewam 200M2 dom jeszcze nie ocieplony i poddasze tak samo , posiadam zawor 4drogowy , silownik ,brak termostatow na grzejnikach lecz mam pokojowy . W calym domu razem z piwnica posiadam 17 grzejnikow temperatura na parterze 22,5C na gorze 25C.Obecnie kocial spala mi do 30 kg na 24 h dokladnie bede wiedzial jak mi sie ten zasyp wypali na tym ustawieniu 19kw w fuzzy logic i  wieczorem dam dokladnie znac bo zostalo moze z 15kg do 20kg w zasobniku.A jezeli chodzi o wegiel to ladnie sie spala zadnych spiekow nie ma i odziwo kupilem, go suchego w mrowce po 17.61zl tak na probe.Temperatura spali to 130C przy takim ciaglym paleniu. I pytanie takie czy lepiej podniesc temperature kotla do 70 przy nastepnym zasypie czy zostac przy 65 po takim zabiegu piec spali wiecej czy mniej ?.Jezeli chodzi o ten typ pieca to jestem zielony bo zamontowalem go ok 2 miesiescy temu i sie ucze :)

Gość Visitor1230
Opublikowano

Uzupelnienie profilu to mialo byc po lewej pod awatarem  :D Bo masz tylo podlaskie i jaki kociol. Mozna tam podac metraz, instalacje itd. Wtedy jakiekolwiek pytanie nie bedzie kwitowane pytaniem " a co ogrzewasz" ,w odpowiedzi.

Na te powierzchnie spalanie masz przyzwoite i to bardzo. Brak termostatow to pewien minus. Jezeli podniesiesz zadana musisz skrecic troche 4D. Sterujesz go recznie czy masz silownik? I zobaczyc jak sie ekonomicznie sprawi taka operacja. A jak wyglada "problem" sadzy w tym kotle? Nie ma tam przypadkiem tego slynnego rusztu wodnego?

Opublikowano

jeśli nie masz termostatów to trudniej sterować temperaturą w domu

a masz moze chociaż zawory na powrotach? moze da się wyregulować przepływy i wtedy nie będzie góry przegrzewać.

co do ustawień to ta temperatura spalin cały czas się tak utrzymuje czy jest to chwilowe a przez większość czasu jest mniej? jeśli mniej to jaki poziom?

myślę też że możesz spokojnie obniżyć moc z tych 19KW na niższą- coś w okolicy 15KW i zobaczyć jak zmieni się praca kotła

temperaturę zasilania zostaw- sprawdziłbym raczej temp powrotu. jeśli jest na przyzwoitym poziomie to nic nie zmieniaj

Opublikowano

wiec tak zaworu nie mam na powrocie :( jedynie na CO. Obecnie wyczyscilem kociol, wsypalem 25kg krzesimira nastawilem na fuzzy logic 14kw bo 15 nie ma w opcjach jest tylko 17 pomiedzy tymi dwoma.Parametry zostawilem te same wiec piec dobil mi do 70C przeszedl w nadzor co wczorajszy wegiel ecopower i ustawienie 19kw nie dalo rady wejsc w nadzor   non stop piec trzymal 68C. W tej chwili przy 70C powrot 47C wiadomo ze jak spadnie temperatura do tych 65 to jest gdzies w granicach 42lub43C.

Jezeli chodzi o temperature spalin to ustrzymywala sie non stop praktycznie taka sama czasami skoczyla delikatnie wyzej lub spadla w dol.Teraz przy tym weglu mam 140C  a termometra do mierzenia uzywam takiego 

http://allegro.pl/2measure-185609-termometr-spozywczy-i4819491854.html

ostatni zasyp pokazala ze spalanie mam w granicach 33kg na tym ustawieniu 19kw i weglu ecopower 

jak sadzisz temperatura powrotu jest ok czy za mała ???

Opublikowano

chodziło mi o zawory na każdym kaloryferze. czasem nawet jak majster montuje zwykłe kulowe to daje na powrocie zawory odcinające. nimi można regulować przepływy i to pomaga w wyrównaniu temperatur w pomieszczeniach. jeśli i takich nie ma to sugeruję spróbować chociaż przycięcie kalafiorów na zasilaniu jak jest czym. bez tego nie ustawisz w domu komfortowych temperatur i albo gdzieś będzie za gorąco albo gdzieś za zimno. 

temperatura powrotu nie jest jedynym wyznacznikiem punktu niebezpiecznego ze względu na korozje niskotemperaturową.

wszystko jest zależne od wielu czynników dodatkowych jak ilość siari w opale jego wilgotność oraz wilgotność w samej kotłowni, prawidłowość procesu spalania oraz ruch spalin i medium po drugiej stronie wymiennika.. czasem 32 jest ok a czasem 45 nie wystarcza i ruda zjada kocioł

Opublikowano

Proszę o ocenę popiołu,  trochę może nie miarodajne bo mieszałem ostatnio więcej niż zazwyczaj  we współczynnikach ale wrzucę fotki bo obiecuje sobie to już od miesiąca i ciągle zapominam.

Może coś uda się sensownego z tego wywnioskować. Węgiel z KW Kazimierz-Juliusz Sosnowiec. 

Popielnik po spaleniu 125kg ekogroszku.

Temp. pieca 60*C,  PID.   -10nadmuch, -16podawanie.  temp. załaczania pomp 55*C.

czopuch otwarty, przy popielniku zamkniete.

ale zmieniałem  też na -10, -18,  za bardzo spadała temp. do 51 nawet.

0,  -8,   dobijał nawet do 70*C. ale nie spadała temp. ponizej takiej żeby musiał wyłaczać pompy, ale trochę więcej połykał. 

Proszę o komentarze.

3fbee84db0b559f1gen.jpg

7437e7b71704e144gen.jpg

Druga sprawa to granulacja,  czy taki groszek jest drobnym ?

623a6e34e76d2067gen.jpg

Palnik jeszcze nie uszczelniony. 

89895101b0509c24gen.jpg

Opublikowano

spalony przyzwoicie. niewielka ilość spieków

jednak obniżyłbym temp załączenia pomp do poziomu około 40stC- nie będzie niebezpieczeństwa ich wyłączenia i grzania samego kotła a potem zalewania go zimną wodą i skoków temperatur

Opublikowano

Właśnie zauważyłem że  jak się CWU załączy to czasami się męczy ze 2 cykle bo wyłączy pompe CO i go chyba później zalewa chłodniejsza woda.

Druga sprawa że nie mogę dojść z tym sterownikiem żeby wyłączył pompe podłogówki.  tzn. temp. załączania pomp jakby tylko tyczyła się CWU i  kaloryferów a podłogówki nie.  No ale mniejsza o to.   Zmienie na 40C  i zobaczymy jak będzie reagował.

Opublikowano

czemu chcesz wyłączać pompę od podłogówki?

to kiepski sposób sterowania tym rodzajem grzejnika.

jeśli przegrzewa Ci podłogówka pomieszczenia obniż jej temperaturę zamiast wyłączać pompę. wyłączenie sprawi ze dość duże ilości wody w niej wystygną, wystygnie też bufor jakim jest wylewka nad nią. potem aby to ponownie rozgrzać trzeba sporo energii zużyć. lepiej tylko uzupełniać bieżące straty niż "grzać od zera"

Opublikowano

Zdaje sobie z tego sprawę kolego @Timon120777, wiem jak dużo energii potrzeba żeby rozgrzać wodę w całym układzie, ostatnio z moich obserwacji - myśle że nawet ok. 20-25kg ekogroszku potrzeba.  ale chodzi mi bardziej o chwilowe wyłączenie pompy jeśli temperatura pieca nagle spadnie,  mówie teoretycznie.  Tzw, min, temp. załączania pomp. i szybciej żyby powrócił do ciągłej pracy.

Poza tym zauważyłem że przy rozpalaniu piec cieżko miał się podnieć z 28*C na 45*C - i chyba podnosi się razem z podłogówką, na której temperatura rosła razem  z temp. pieca. 

Niezależnie czy mam ustawiony tryb pompy równoległe czy  tryb letni -  grzeje podłoga cały czas.   Dopiero jak wejdę w menu instalatora i  pompe podłogową - mogę ją wyłączyć. 

Jest tam jeszcze opcja "powyżej progu"  ale nie zauważyłem aby ona wyłączała ją nawet jeśli temp. spadnie poniżej progu. - cokolwiek nim nazwiemy. 

Chyba muszę się jeszcze pochylić nad instrukcją. 

Opublikowano

jak przy rozpalaniu? to wyaszasz?

jeśli tak to przestań to robić - niech pracuje non stop - do tego został stworzony. wtedy nie będzie takiego problemu

Opublikowano

Nie wygaszam.  Wygasiłem raz bo poprawki były robione na czapie komina. 

I wtedy to zauważyłem że opcja  "temp. załączania pomp" jakby nie sterowała wogóle podłogówką.

Już wcześniej to podejrzewałem ale nie byłem pewny.

A jak czyścicie piec  to wygaszacie ?  Ja ostatnio 2 razy wyczyściłem jak chodził ale nie dałem rady wtedy wyczyścić tej wyczystki górnej co się otwiera od same góry pieca i  czyści pionowo wyciorem bo buchał mi żar 

Opublikowano

ja nie wygaszam, przełączam jedynie w tryb ręczny żeby się nie załaczał do pracy

Opublikowano

U mnie podobnie - daję stop na sterowniku (piec wchodzi w fazę zbliżoną do podtrzymania, ale bez podania i przedmuchu,pompki pracują normalnie), czyszczę (ale półki poziome = łatwiej), daję start i działa dalej.

Za pierwszym razem położyłem na palnik płytę metalową, aby nie zasypać syfem żaru, ale tak się nagrzała, że miałem problem z wyjęciem i zrezygnowałem z tego patentu. Fakt, że teraz część pyłu, która opadła na palenisko automatycznie wraca do kotła w momencie załączenia dmuchawy.

Opublikowano

Mam pytanie , mam zamiar wyjechac na swieta i chce nastawic piec na 65C grzejniki 35C zeby spalanie bylo minimalne i zeby zasobnik 125kg starczyl na dlugo gdy mnie nie bedzie , czy jest to sens jakis ? zaoszczedze na takich ustawieniach  w spalaniu ? moze ktos z forum juz probowal takich ustawien   :)

A moze zejsc z temperatura pieca na 60C lub 55C

Oraz zwiekszyc moc np podawanie 5 przerwa 35

Opublikowano

opału wystarczy na tyle jakie będą potrzeby domu. jak pozostawisz temperaturę pomieszczeń  na dotychczasowym poziomie to zje go w takich ilościach jak obecnie

obniż temperaturę w domu do 12-15stC i wtedy wystarczy na dłużej, zmiany parametrów nie zmienią strat które trzeba uzupełnić, a jedynie czas pracy i podtrzymania.straty zmniejszysz jedynie obniżając temperaturę w domu  

Opublikowano

ok , a jak bym zrobil tak ze otworze zawor cztero drogowy na 10 w skali,  wylaczyl silownik ustawil piec np 50C + fuzzy logic 14kw wtedy beda jakies oszczednosci ???

Opublikowano

żeby była oszczędność musisz zmniejszyć straty- straty to iość energii która ucieka przez przegrody. jak masz w domu 22st to będzie ich więcej niż przy 18 czy 16stC

nie ma znaczenia co ustawisz po stronie instalacji czy kotła- jedynie obniżenie temperatury w domu te straty zmniejszy. to jedyny sposób na obniżenie zużycia podczas długiej nieobecności. możesz zmienić nastawy, dać niską moc ale i tak kocioł będzie musiał straty uzupełnić i zużycie będzie na tym samym poziomie dopóki nie obniżysz temperatury w domu. wtedy będzie musiał uzupełniać mniejsze straty- mniejsza różnica pomiedzy przegrodami.

jeśli temperaturą sterujesz przy pomocy zaworu 4d to musisz go skręcić tak aby większość ciepła wracała do kotła. jak sterujesz termostatami to je musisz przestawić tak aby zamykały dopływ wody przy niższej temperaturze w pomieszczeniu. odkręcając zawór na maksa puścisz całe ciepło na dom i efekt będzie odwrotny

Opublikowano

Wejdę trochę z innym tematem.

Mam pytanie dla fachowców... co jest powodem powstawania sadzy na bokach pieca, na ściankach. Reguluję trochę mocą nadmuchu i czy to ma znaczenie na proces powstawania sadzy?

Dziękuję za ewentualną pomoc i wyjaśnienie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.