Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No ładnie ci to wszystko chodzi. Wyjąłem czujnik z bojlera i zmniejszylem ten zadaną na 60 zobaczymy co będzie dalej. Termostatów na grzejnikach nie przykręcane i zostawiłem ta regulacje siłowników. Mam tylko 3 grzejniki w pokojach puszczone bo tam nie ma podlogowki, reszta zamknięta w rozdzielni. Piec pracuje na PIDzie i narazie się oswaja z ustawieniami. Patrząc na twója instalacje widzę że masz niska temperatura spalin. U mnie jeśli by taka była to temp zadaną zamiast wzrastać to by leciała na łeb na szyję w dół. Piec podbija stopnie jeśli w kominie jest minim 190 stopni. Jak wam sie udaje że przy tak niskich temperaturach spalin piec trzyma temp lub podbija ją do zadanej w razie potrzeby.

Opublikowano

Minęły już ponad 2 godz. od momentu gdy zrobiłem myka i wyjąłem czujnik od cwu z bojlera i puściłem piec na PIDzie na nastawach prawie fabrycznych. Zmiany to tylko ograniczenie max spalin do 190 i zjechanie z nadmuchem do -9% bo przy max to spieki się robiły. Piec doszedł do temp 56 w miarę szybko i tak stoi cały czas, a zadane ma 62 i nijak nie chce się dzwignać wyżej. Spaliny są cały czas w okolicach 190. Czemu to nic nie idzie w gore? Na ustawieniach manualnych rano na tym samym opale szybowal aż za wysoko, a pid sobie nie radzi.

Opublikowano

a czy pid nie dazy do pracy ciaglej ?(czytales i nstrukcje sterownika) na jakich biegach masz pompy jakie przeplywy na rotametrach ile puszczasz w grzejniki jaka temp w domu moze poprostu wystarczy podregulowac twoja instalacje

Opublikowano

Wiem kolego że pid chce dobić do zadanej temp i musi pracować ciagle ale jak narazie nie może. Odnośnie przepływów to c.o. chodzi na pierwszym biegu, cwu też na pierwszym tylko podłoga na drugim bo jak była na pierwszym to pojawily się chłodne miejsca na podłodze. Pompy to LFP Empiria 25/60 ale to już wcześniej chyba podawałem. Przepływy na rotametrach przy podlogowce na poziomie 1l/m jak wezmę pompę na pierwszy bieg to praktycznie sekcje spadają od zera.

Opublikowano

Jest 6 petli, długości nie powiem ci bo nie wiem bo akurat mnie przy tym nie było ale hydraulik coś wtedy wspominał jaka może być max długość tych pętli więc chyba wiedzial co robi. Może napiszę powieści nie jakie ogrzewa podłoga. Wiatrołap 5,5m2 hol 7m2 salon 30m2 kuchnia 13m2 łazienka i WC 10m2

Opublikowano

pisales wczesniej ze puszczasz w podloge 35°zastanawiam sie ile masz stopni w domu u mnie w podloge wchodzi 26° w domu 22,5 na dluzszych petlach 1,5 l/m na krotszych 1l/m pompa niziutko nie znam biegu (ma plynna regulacje rozstaw rur kuchnia salon 15cm wiatrolap 10 hol i wc 20

Opublikowano

Tak pokazuje na tym analogowym termometrze że tyle wchodzi a na powrocie jest 29 (odczyt że sterownika, a czujnik jest na róże co odczodzi z powrotu i idzie do zaworu termostatyczne go) a w salonie bo tu mam stacje pogodowa jest 23,5 stopnia i grzejniki nie chodzą. Za dużo tego wchodzi?

Opublikowano

jezeli taka temperatura jest dla ciebie komfortowa to moze byc pokusil bym sie jednak i zszedl delikatnie nizej narazie o dwa stopnie potem poczekal z dwa trzy dni i znow dwa w dol jesli za malo to wracamy,pobawil bym sie jeszcze przeplywami lecz pamietaj o bezwladnosci tego typu ogrzewania

Opublikowano

Też się nad tym zastanawialem. Może to i coś da.

Opublikowano

Kolego Farante78 lub inny z forumowiczów podpowie.zastanawiam się nad jeszcze jedna sprawa. Teraz wyjąłem czujnik z bojlera, a pompa jest podłączona w tym samym miejscu i czy w takim przypadku sterownik dostając temp z czujnika równą temp otoczenia nie stara cały czas gonić piec aby wyrównać ta temp zadaną? Przyszedł mi do głowy taki pomysł żeby czujnik zostawić w bojlerze a pompę od cwu wypijać pod jeden zacisk razem z pompa od C.O. lub podłogową. Tylko czy nic się nie stanie jak 2 pompy będą pod jednym zaciskiem bo to 2 razy większe obciążenie prądowe.

Opublikowano

Mam również z tyłu sterownika jedno wolne miejsce na pompę dodatkowa, a w sterowniku można w menu tej pompy wybrać czy to ma być pompa cyrkulacyjna czy c.o. czy może cwu. Może to gniazdo wykorzystać jeśli moja teoria z postu wyżej jest słuszna.

Opublikowano

Przykrecilem tak w 1/3 ale zaraz zmienię na 1/2. Z tym podłączeniem do gniazdka to da się zrobić. Ta moja teoria co opisałem wyżej ma jakąś rację bytu odnośnie tych wskazań czujnika i glupienia sterownika.

Opublikowano

Na pewno możesz podpiąć pod pompę dodatkową i ustawić na pompę co. Ja tak kiedys zrobiłem i chodzi równolegle z pompą od CO

Opublikowano

Już wpielem w oddzielne gniazdko poza sterownikiem. Tylko jakie te korzyści będą skoro piec nie oddaje tego ciepła w wodę tylko dmucha w komin i nie może się dogrzac. Dogrzewa się tylko kiedy spaliny szybuja grubo ponad 200*. Jedyny narazie pożytek to że powrót jest na poziomie 47-50*. Poza tym za radą kolegi zmniejszylem temp na podłogę i ustawiłem ten zawór kulowy na powrocie z cwu na 1/2 otwarcia.

Opublikowano

Teraz w grzejniki przy -7 na zewnątrz ustawione jest 42* na grzejniki( oczywiście steruje tym grzywa grzewcza). Dom już jest wykonczony. Grzeje już drugi sezon, a grzejniki chodzą tylko w 3 pokojach gdzie nie ma podlogowki a reszta czyli kolejne 3 grzejniki i dwie drabinki zakręcone bo wtedy jest za gorąco. Podłoga w tych pomieszczeniach wystarcza.

Opublikowano

I nocka minela. Temp dobił i trzyma te 62* tylko że cały czas te spaliny są na poziomie 190* i cały czas je tak trzyma. Groszek spalony ładnie bez żadnych spiekow czy niedopalow. Wczoraj wsypalem o godzinie 17 25kg grochu i dziś nie wiele już z tego zostało. Już mi ręce opadaja. Nijak nie mogę go ustawić do takiej pracy żeby te spaliny nie szły w komin tylko oddawały ciepło wodzie. Jak czytam różne posty na których ludzie piszą z mają większą powierzchnię do grzania i więcej grzejników i podłogi a spalają o wiele mniej i piece im tylko pyrkaja to mnie skręca w sobie że mój tak chodzi. W domu jest ciepło i nie ma wilgotności zbytniej, a nawet jest niedobór, bo utrzymuje się na poziomie 28-30%. może mam za mocny ciąg do komina i wyciąga to co piec wytworzy i nie zdąży oddać.

Opublikowano

Spróbuj zmniejszyć max temperaturę spalin w menu serwisowym o 10 ° jeżeli dalej Piec będzie dochodził do zadanej to po kilku godzinach dalej obnizaj.

Defro Komfort Eko Duo Uni R 25 kw

Opublikowano

Oczywiście jeżeli palisz w pid

Defro Komfort Eko Duo Uni R 25 kw

Opublikowano

W menu instalatora mam już max spalin na 190*. Jest jeszcze taka opcja min/max wentylatora roboczego i tam jest ustawione 13/25.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.