Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. jakoś na wakacje mój ojciec zrobił mi centralne ogrzewanie w mieszkaniu. Z racji tego ze miałem dość małe fundusze zrobiłem to wszystko w stali ocynkowanej. Wiem ze tak juz sie nie robi ale dałem sie przekonac ojcu. Naszczescie wszystko jest dobrze grzejniki grzeja i woda ciepła jest. częsc rur idzie piwnica pod mieszkaniem , tak było nam najłatwiej. Z racji tego ze w piwnicy jest troche zimno a zima to juz całkiem załozyłem na rury otuline szara 9 mm i to wszystko opatuliłem jeszcze pianka poliuretanowa takze rury maja jakies 4- 5 cm izolacji na sobie. Dzis zchodzac do piwnicy zauwazyłem cos dziwnego w jednym miejscu na piance woda sie skraplała ( pierwsza mysl rura gdzies nieszczelna) troche podłubałem tej piany i otuliny ale nic jakigos wiekszego przecieku nie ma. pare kropel wody. To mozliwe ze by sie pociło cos w srodku? dodam jeszcze ze na tym odcinku jest kawałek taki ze wszystkie rurki od wody (ciepłą zimna ) i ogrzewania sa razem w jednej otulinie 60 ? ( niemiałem mozliwosci na kazda załozyc osobnej, za blisko były siebie ) czy to by powodowało ze sie cos poci?

Opublikowano

Witam.( niemiałem mozliwosci na kazda załozyc osobnej, za blisko były siebie ) czy to by powodowało ze sie cos poci?

Witam najprawdopodobniej ,

jaką masz temper. w piwnicy ?

masz tam wentylację co również może być powodem !

Opublikowano

Temperatura w piwnicy raczej nie ma znaczenia. Jeśli rury są dobrze ocieplone to nie robi to wielkiej różnicy. Wewnątrz otuliny temperatura jest wysoka, a rura z zimną wodą użytkową jest lodowata, więc woda skrapla się na niej. Do puki będziesz miał w jednej izolacji rury o tak różnej temperaturze możesz spodziewać się takiego efektu.

Opublikowano

Panowie mam jeszcze jeden problem ktory mnie bardzo denerwuje. Chodzi o to ze czesto mi sie zapowietrza układ. Tzn zanim rozpale dolewam wody do ukladu az sie przeleje wlaczam pompe i zaczynam odpowietrzanie kazdego grzejnika zaczynajac od najblizszego i tu zdziwienie bo nie ma nic powietrza. Ok lecimy dalej rozpalam, na piecu około 60 stopni pompa( załacza sie około 30) i sie zaczyna przelewanie w werzownicy bojlera, szum w pompie. Odpowietrzam pierwszy grzejnik i jest troche powietrza, 2 i 3 nic w 4 tez troszeczke. Wracam do pieca i dalej to samo( i tak mogł bym w kołko cały czas ) ide do piwnicy gdzie mam przelew ze zbiornika wyrownawczego patrze delikatnie woda leci dosłownie kapie( wiec naczynie nie jest puste) Tak sie dzieje jeak pompa jest na 2 biegu jak przełacze na 3 to dopiero sajgon sie zaczyna. Słysze jak woda sie przelewa w kotłowni w pierwszym pokoju. Natomiast jak przełacze na 1 bieg to wszystko cichnie i jest spokój. Naczynie jest na zasilneniu a pompe mam taka http://allegro.pl/zestaw-pompa-obiegowa-sterownik-omi-25-60-st-19-i2675968530.html z dokladnie takim sterownikiem. piec ma 17 kw a naczynie 8 l. Wydaje mi sie ze problem polega na wielkosci naczynia, a wy jak myslicie?

Opublikowano

Witam! W Twoim przypadku przydałby się dokładny schemat Twojej inst. c.o. Ważne będą spadki rur ,odległość naczynia wzbiorczego (różnica wysokości) od najwyższego odbiornika ciepła ,miejsce montażu odpowietrzników. Pojemność NW 8 l. to napewno za mało jak na kocioł 17 kW.Z TWojego opisu wynika,że pompa w któryms miejscu zasysa powietrze-więc na odległość aby rozwiązać problem postaraj się przedstawić schemat jak najdokładniej,Przyczyna musi być... odkryta.Pozdro.

Opublikowano

Temperatura w piwnicy raczej nie ma znaczenia. Jeśli rury są dobrze ocieplone to nie robi to wielkiej różnicy. Wewnątrz otuliny temperatura jest wysoka, a rura z zimną wodą użytkową jest lodowata, więc woda skrapla się na niej. Do puki będziesz miał w jednej izolacji rury o tak różnej temperaturze możesz spodziewać się takiego efektu.

Witam.Moim skromnym zdaniem izolacja cieplna wspólna dla rur o różnych temperaturach nie ma nic wspólnego z poceniem się rury o temp. niskiej. W tym przypadku przyczyną pocenia się rury może być: nieszczelna izolacja-dostęp wilgotnego powietrza do tej rury,lub przeciek którejś rury.Na początek sprawdż stan izolacji.Pozdra.
Opublikowano

rury wszystkie sa mniejwiecej w poziomie i pionie. zasilenie i powrot z węrzownicy sa pociagniete rura 28 do trojnika od trojnika 20 i i pozniej do samego grzejnika 15. jak bedzie cos niejasne pytajcie

post-41930-0-33706000-1349900007_thumb.png

Opublikowano

Witam dość ciekawa instalacja B) jak bym widział swoją przed gruntową zmianą ( podłączenie zasobnika i naczynia wzbiorczego i wciąż miałem problem z ciepłą wodą do kompania , ale to już historia i inny temat ), tylko u mnie wszystkie grzejniki były wyżej od pieca , nie wspominam już o tym że zasilanie do wszystkich jest niżej niż powrót w piecu , jest pompa to pewnie daje radę ale może się zapowietrzać i to może być również odpowiedź na pytanie z postu nr 6 , co do pocenia się rurek , to może sprawdziłbym jak już koledzy wspomnieli czy łączenia są ok , i postarał się zaizolować każdą z osobna . :) lub jedną rurkę izolacją 6 mm i następnie większą 9mm na obie aby je od siebie odizolować :)

ja zawsze odpowietrzam od grzejnika najdalej położonego od pieca i jest ok .

Opublikowano (edytowane)

Panowie mam jeszcze jeden problem ktory mnie bardzo denerwuje. Chodzi o to ze czesto mi sie zapowietrza układ. Tzn zanim rozpale dolewam wody do ukladu az sie przeleje wlaczam pompe i zaczynam odpowietrzanie kazdego grzejnika zaczynajac od najblizszego i tu zdziwienie bo nie ma nic powietrza. Ok lecimy dalej rozpalam, na piecu około 60 stopni pompa( załacza sie około 30) i sie zaczyna przelewanie w werzownicy bojlera, szum w pompie. Odpowietrzam pierwszy grzejnik i jest troche powietrza, 2 i 3 nic w 4 tez troszeczke. Wracam do pieca i dalej to samo( i tak mogł bym w kołko cały czas ) ide do piwnicy gdzie mam przelew ze zbiornika wyrownawczego patrze delikatnie woda leci dosłownie kapie( wiec naczynie nie jest puste) Tak sie dzieje jeak pompa jest na 2 biegu jak przełacze na 3 to dopiero sajgon sie zaczyna. Słysze jak woda sie przelewa w kotłowni w pierwszym pokoju. Natomiast jak przełacze na 1 bieg to wszystko cichnie i jest spokój. Naczynie jest na zasilneniu a pompe mam taka http://allegro.pl/ze...2675968530.html z dokladnie takim sterownikiem. piec ma 17 kw a naczynie 8 l. Wydaje mi sie ze problem polega na wielkosci naczynia, a wy jak myslicie?

sory że tak na raty wielkość naczynia również ma znaczenie poczytaj tu http://www.info-ogrz..._grzewczej.html

jakie powinieneś zastosować w swoim układzie ,nie wspominając o zmianie podłączenia naczynia

jak już wspomniałem miałem identycznie podłączone naczynie i zasobnik (i zapewne wypływająca woda z naczynia jest cieplejsza niż w zasobniku :) odkręcając kran ciepłej wody .)

nie koniecznie musisz mieć naczynie puste jeśli kapie w przelewie w piwnicy nagrzewająca się woda zwiększa swą objętość i sobie kapie .

reasumując pewnie wiele osób się zgodzi że instalację należy przerobić i wykonać według zalecenia PN ? 91 / B ? 02413

propozycja podłączenia naczynia , ale wciąż brak jest wielu rzeczy

bez%25C2%25A0tytu%25C5%2582u.jpg?gl=PL

Edytowane przez darecki2308
Opublikowano

Naczynie za małe za nisko i źle podłączone.

Opublikowano

Darecki woda z bojlera jest goraca. tez myslałem o tym ze naczynie jest troche zle podłaczone. nie mam bladego pojecia dlaczego kawałek rury idzie w poziomie. Myslałem ze to niebedzie miało jakiegos znaczenia ale sie myliłem. spróbuje to troche zmodyfikowac i załoze na grzejniki automatyczne odpowietrzniki.

Opublikowano

Witam

ten kawałek rurki w poziomie jest mało istotny ważniejsze aby między naczyniem i kotłem nie było żadnych zaworów i zwężeń ,jaka jest różnica wysokości między zasobnikiem a naczyniem minim. to 30 cm pewnie już wyczytałeś info. związane z odpowiednim podłączeniem naczynia ?

czy nie ma możliwość podłączenia w inny sposób tych grzejników ?

automatyczne odpowietrzniki. ? gdzie na grzejnikach czy na rurce zasilającej grzejnik ?

pozaznaczaj grzejniki który bliżej pieca .

Opublikowano

Witam! Osobiście nie polecam żadnych odpowietrznikó automatycznych na grzejnikach-instalacja jest zalana,NW wyże odpowiednio najwyższego odbiornika.Wystarczy odpowietrzyć po napełnieniu (2x,3x) i ma chodzić pod warunkiem zachowania odpowiednich spadków. Odpowiednie spadki-teoria centralnego ogrzewania-podstawowa.Pozdro.

Opublikowano

Grzejniki sa podłaczane od boku( sorki ze tego nie zaznaczyłem na szkicu instalacji). Problem został rozwiazany. Przerobiłem podłączenie naczyna wyrownawczego i dałem je maksymalnie jak najwyzej. Załozyłem takze auto odpowietrznik na pierwszy grzejnik ktory stale sie zapowietrzał. Teraz jest cisza i nic sie nieprzelewa.