lukasbm Opublikowano 3 Października 2012 #1 Opublikowano 3 Października 2012 Witam. Mam do zrobienia ogrzewanie podłogowe wodne w łazience.Kaloryfer ścienny ma byc zlikwidowany,w zamian ma byc ogrzewanie podłogowe. W jaki sposób najprościej to zrobić? Znalazłem coś takiego, co otym sądzicie. http://toplazienki.pl/product-pol-2541-Unibox-E-RTL-ograniczanie-temperatury-czynnika-w-rurze-bialy-1022631-.html?utm_source=nokaut.pl&utm_medium=cpc&utm_campaign=2012-10&utm_content=2541. pozdrawiam Łukasz. Cytuj
vernal Opublikowano 3 Października 2012 #2 Opublikowano 3 Października 2012 Najprościej, to na wyjściu podłogówki założyć sam zawór RTL z głowicą (np. kątowy) za 100 zł. Cytuj
AdamGuitar Opublikowano 4 Października 2012 #3 Opublikowano 4 Października 2012 Do zaworu ?Unibox E BV? jest potrzebny również "Unibox RLA" z zaworem odcinającym i odpowietrzająco -płuczącym Regulacja "Unibox RLA" Kaseta ścienna z zaworem odcinającym, z zaworem odpowietrzająco-płuczącym, z izolacją , z maskownicą zakrywającą. Przyłącze zaworu G 3/4 do złączek skręcanych Oventrop. Regulacja "Unibox RLA" stosowana jest do odcięcia przepływu w pętli grzejnej w instalacji z regulatorami "Unibox". Przy wysokich parametrach zasilania z kotła ewentualnym podwyższaniu temperatury zasilania c.o. (wzrost temperatury na kotle) nie można stosować prostych okładów regulacyjnych ze względu na możliwość zniszczenia instalacji i podłogi. Cytuj
kiminero Opublikowano 4 Października 2012 #4 Opublikowano 4 Października 2012 Mam do zrobienia ogrzewanie podłogowe wodne w łazience.Kaloryfer ścienny ma byc zlikwidowany,w zamian ma byc ogrzewanie podłogowe. A masz odpowiednio dużo "wolnej" podłogi? Może jakieś dane projektowe o zapotrzebowaniu na ciepło, albo jaki grzejnik to ogrzewał, czy to łazienka "ślepa", jak izolowana od strony ścian, podłogi, sufitu itp. Cytuj
sambor Opublikowano 4 Października 2012 #5 Opublikowano 4 Października 2012 W łazience trzeba ok 100W/m2 - co przekłada się na ilość rury ok 10mb/m2 dla powierzchni rzędu 5m2 potrzeba min 50mb rury - to już duża pętla, dla większych powierzchni trzeba już 2 pętle, bez dodatkowej pompy będzie ciężko to uruchomić. Ja proponowałbym - mały zestaw pompowy np Purmo lub Uponor na dwie pętle, bez problemu "pociągnie" 10m2 lub więcej podłogówki. Pozdr. Cytuj
AdamGuitar Opublikowano 4 Października 2012 #6 Opublikowano 4 Października 2012 Zastosowanie: Moduły "Unibox E" mogą być użyte do ułożenia instalacji ogrzewania podłogowego w pomieszczeniu, którego powierzchnia nie przekracza 20 m . Konstrukcja modułu została zaprojektowana do obsługi jednego obiegu instalacji. Przy rozłożeniu rur grzewczych o średnicy wewnętrznej 12 mm długość maksymalna rury nie powinna przekroczyć 100 m. Poniżej podano przykłady obliczeniowe dotyczące różnych wariantów instalacji. Moduł "Unibox E RTL" umożliwia ograniczanie temperatury czynnika w rurze instalacji ogrzewania podłogowego. Obieg grzewczy może być podłączony do instalacji ogrzewania grzejnikowego o parametrach 70/55 C. Zaletą tego rozwiązania jest możliwość uzyskania powierzchni grzewczej bez zabudowy zaworu mieszającego i dodatkowej pompy obiegowej. Moduł "Unibox E T" umożliwia dokładną regulację temperatury powietrza w pomieszczeniu poprzez regulację wydajności pętli ogrzewania podłogowego. Obieg może być podłączony do instalacji ogrzewania niskotemperaturowego z temperaturą zasilania max. 55 oC. Moduł "Unibox E plus" łączy funkcję regulacji temperatury pomieszczenia i ogranicznika temperatury czynnika w rurze instalacji ogrzewania podłogowego. Kombinacja ta może być zastosowana przy podłączeniu obiegu grzewczego do instalacji ogrzewania grzejnikowego o parametrach 70/55 oC. Cytuj
AdamGuitar Opublikowano 4 Października 2012 #7 Opublikowano 4 Października 2012 Tu cały opis instalacji podłogowej w systemie; http://www.oventrop.de/PL/products/hbtd/db_1022632_pl.pdf Cytuj
vernal Opublikowano 4 Października 2012 #8 Opublikowano 4 Października 2012 W łazience trzeba ok 100W/m2 - co przekłada się na ilość rury ok 10mb/m2 dla powierzchni rzędu 5m2 potrzeba min 50mb rury - to już duża pętla, dla większych powierzchni trzeba już 2 pętle, bez dodatkowej pompy będzie ciężko to uruchomić. Ja proponowałbym - mały zestaw pompowy np Purmo lub Uponor na dwie pętle, bez problemu "pociągnie" 10m2 lub więcej podłogówki. Pozdr. Tu trzeba trochę praktycznie podejść do sprawy. Jeżeli łazienka jest bez okna i w środku budynku to ogrzewania tam nie potrzeba prawie wcale (czyli mało). Po drugie, jeśli zastosuje kolega RTL, to temperatury będą znacznie wyższe niż w klasycznej podłogówce - nie 35C ale 45-50C, co przekłada się na znacznie wyższą moc z 1 mb rury. Reasumując, może się okazać, że na 5m2 wystarczy 20mb rury... Pozdrawiam. Cytuj
lukasbm Opublikowano 4 Października 2012 Autor #9 Opublikowano 4 Października 2012 Dzięki za szybkie odpowiedzi.Powierzchnia łazienki ma 12m2. Okno w łazience jest Posadzka ociepłona teraz styropianem 2cm.ale bedzie 5cm. Budynek cały ocieplony styropian 15cm. Cytuj
tomekb Opublikowano 4 Października 2012 #10 Opublikowano 4 Października 2012 Witam , czyli ok 60 mb rury , RTL może tego nie obsłużyć . Ale dwie pętle i 2 RTL dadzą radę bez pompy . Cytuj
lukasbm Opublikowano 4 Października 2012 Autor #11 Opublikowano 4 Października 2012 (edytowane) Łazienka będzie wyłożon granitwem marmurem,ogólne bedzie droba.Szukam jakiegoś dobrego rozwiązania,żeby to działało prawidłowo bez niespodzianek. Robił ktoś może na tym Unibox E T.myśle ze to chyba dobre rozwiązanie Edytowane 4 Października 2012 przez lukasbm Cytuj
tomekb Opublikowano 4 Października 2012 #12 Opublikowano 4 Października 2012 a może rzadziej rury na podłodze i dołożyć ogrzewanie naścienne na jedną ścianę Cytuj
lukasbm Opublikowano 4 Października 2012 Autor #13 Opublikowano 4 Października 2012 Jest to dość skomplikowana łazienka,klient chce podłogowe. Cytuj
sambor Opublikowano 4 Października 2012 #14 Opublikowano 4 Października 2012 Ja proponowałem w poście #5 zestaw pompowy, to pewna rzecz, prosta w instalacji i regulacji, jak dasz na 2 pętlach po ok 60m to będzie dobrze. pozdr, Cytuj
lukasbm Opublikowano 4 Października 2012 Autor #15 Opublikowano 4 Października 2012 Jaki byłby orientacyjny koszt takiego zestawu? Cytuj
vernal Opublikowano 4 Października 2012 #16 Opublikowano 4 Października 2012 Ja proponowałem w poście #5 zestaw pompowy, to pewna rzecz, prosta w instalacji i regulacji, jak dasz na 2 pętlach po ok 60m to będzie dobrze. pozdr, To jest najpewniejsze rozwiązanie. Cytuj
sambor Opublikowano 5 Października 2012 #17 Opublikowano 5 Października 2012 Trzeba poszukać w necie - Uponor cena katalogowa ok1350zł wraz z rozdzielaczem na dwie pętle -minus rabat dla instalatora do 30% czyli wyjdzie ok 1000brutto, Purmo podobnie Cytuj
tomekb Opublikowano 9 Października 2012 #18 Opublikowano 9 Października 2012 W tej cenie to z pompą elektroniczną coś takiego Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi