krecik28 Opublikowano 15 Września 2012 #1 Opublikowano 15 Września 2012 Witam, po wymianie kotła na Ogniwo Eko Plus i tym samym modernizacje lekką układu przy piecu mam problem z ogrzaniem drugiego pionu. Tak jak zaznaczyłem na zdjęciu ciepła woda idzie mi na 3niku tylko w jedna stronę (lewa). Druga strona pozostaje zimna całkowicie a tym samym drugi pion całkowicie nie grzeje. Czy przyczyną tego jest błędne ułożenie rurarzu czy może za słaba pompa na CO (Grundfos 25/40). Wysokość całej instalacji to około 8m. Czy wymiana pompy na mocniejsza (25/80?) zlikwiduje problem? Cytuj
sambor Opublikowano 15 Września 2012 #2 Opublikowano 15 Września 2012 A odpowietrzył kolega instalację ? Pozdr. Cytuj
krecik28 Opublikowano 15 Września 2012 Autor #3 Opublikowano 15 Września 2012 Tak, instalacja odpowietrzona, woda dolana. Kiedy zamknę lewa stronę (kawałek dalej, nie łapie tego zdjęcie jest zawór) prawa nagrzewa się cała bez problemu. Cytuj
sambor Opublikowano 15 Września 2012 #4 Opublikowano 15 Września 2012 Sprawdziłeś cały przebieg tej zimnej instalacji , może powrót nie podłączony do powrotu? Czy w grzejnikach , które nie grzeją jest woda i czy są otwarte zawory przed grzejnikami ? Może trzeba jednak więcej spuścić wody, jak powstał jakiś syfon to trzeba spuścić -min 3-5l i wtedy widzisz czy woda ciepła przechodzi. Czy są rozdzielacze do CO? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi