Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam serdeczną prośbę do wszystkich użytkowników kotłów firmy DREW MET o opinię na temat tych kotłów a wszczególności chodzi mi o model MJ-3. Stoję właśnie przed wyborem nowego pieca i zadanie nie jest łatwe, a ten kociołek widziałem w hurtowni i nawet mi sie spodobał, sprzedawca oczywiście zacwalał go bardzo. Bardzo proszę o wasze opinie.

Opublikowano

Witam

mj3 to kocioł górnego spalania z wymiennikiem z tyłu, lepszy będzie dolniak prawidłowo dobrany, a do drewna konstrukcja ds z powiększoną komorą i może z przepustnicą w klapie załadowczej, tylko nie przewymiarować, żadnego z drewmetów bym osobiście nie kupił (może podajnik, ale są ciekawsze)

pozdrawiam RedEd

Opublikowano (edytowane)

Nie do końca się z kol @reded zgodzę bo czy górniak czy dolniak raczej zadecyduje konstrukcja budynku i zdecydowanie jakość opału . Przy węglu marnej jakości z dużą zawartością kamienia a bb spiekającym się w dolniaku raczej bezstresowo nie popalisz a górniak jakim jest MJ-3 łyknie za przeproszeniem wszystko . Jak ma dmuchawę z porządnym sterownikiem pozwalającym dokładnie dozować powietrze to w zasadzie dla leniwego ale świadomego palacza nic więcej nie potrzeba . Rozpalić 1x na kilkanaście godzin i spokój , bez rusztowania odpopielania i wizyt w kotłowni . Sam mam podobny piec i palę w nim od góry a to czy na miarkowniku czy na dmuchawie to o tym decyduje już sam węgiel bo niby cały czas z tej samej kopalni ale potrafi się różnie palić i muszę czasami zaprządz do pracy dmuchawę . Przy takim paleniu jak opisuje nie znaczy że jak zasypie piec do pełna to będzie się dłużej paliło to zależy od granulacji paliwa ale to już inny temat .

Wracając do konstrukcji pieca pionowy wymiennik w miarę długo pozostaje czysty ale piec w rejonie tylnej wyczystki lubi korodować i trzeba mu tam podnieść temperature a to załatwi 3d albo 4d . Paląc na naturalnym ciągu w zasypowej jest PW i należy z tego korzystać . Przewymiarowanie kotła to już porażka przy tak dużym palenisku trzeba dokładnie dobrać kocioł , lepiej mniejszy niż na zapas .O samym paleniu w tym kotle już gdzieś było ale niestety chyba przy okazji innych postów więc trudno będzie znależć.

Edytowane przez mac65
Opublikowano

Witam

kolego masz racę co do opału, ja mam wymiennik z tyłu dość nietypowy i prawdopodobnie dzięki takiej budowie nie mam problemu z wychładzaniem tej części, obecnie temperatura spalin rzadko przekracza 150C a i tak kocioł czysty a komin dochodzi do siebie po poprzedniku, moje założenia są takie aby kocioł pracował 24/24h może komuś wystarczy przepalanie to wtedy nie musi być ds

pozdrawiam RedEd