snoop84 Opublikowano 24 Lipca 2012 #1 Opublikowano 24 Lipca 2012 Cześć, już kiedyś był post w sprawie ujednolicenia nazewnictwa pomiędzy piecem, a kotłem. Natomiast mam wrażenie, że taki sam zamęt panuje w przypadku nazewnictwa: bufor/zasobnik. - jedno i drugie urządzenie służy do magazynowania ciepła - jedno i drugie występuje w wersji z wężownicą jak i bez Jedyną różnice w zasadzie jaką znalazłem to to, że zasobnik stosuje cię do magazynowania c.w.u. bufor do co. Jakaś różnica w budowie?? Bufory wykonane są z materiałów które nie podlegają ocenie PZH ?? Czy w zasadzie zasbnik i bufor to technicznie nie jest to samo?? Pozdrawiam. Cytuj
Gość mak Opublikowano 24 Lipca 2012 #2 Opublikowano 24 Lipca 2012 Jedyną różnice w zasadzie jaką znalazłem to to, że zasobnik stosuje cię do magazynowania c.w.u. bufor do co. Pozdrawiam. Zadałeś pytanie i sam na nie odpowiedziałeś i nie ma co więcej komentować. Czasem w literaturze można spotkać słowo "akumulator ciepła". Zresztą jak ktoś użyje sformułowania "bufor cwu" błędu wielkiego nie popełni, ale "zasobnik CO" brzmi trochę idiotycznie. Cytuj
snoop84 Opublikowano 24 Lipca 2012 Autor #3 Opublikowano 24 Lipca 2012 spotkałem się również z określeniem: zasobnik buforowy. Coś takiego ma np ACV. Czyli zbiornik w zbiorniku. Ale czy są jakieś przeciwwskazania do używania zasobnika do co a bufora do cwu ?? Cytuj
mac65 Opublikowano 24 Lipca 2012 #4 Opublikowano 24 Lipca 2012 (edytowane) Bufor a zasobnik CWU to dwie zupełnie inne rzeczy o innych parametrach i przedewszystkim sposobie wykonania Buforem może być zwykła beczka która tylko wytrzyma parametry pracy instalacji i podobnie jak kotły nie musi być wewnątrz zabespieczana antykorozyjnie . Zasobnik CWU musi wytrzymać nie tylko ciśnienie w instalacji CO ale również ciśnienie sieci wodociągowej a przy tym wszystkim jeszcze zapewnić odpowiednią jakość wody bo jest to woda pitna . Stąd atesty PZH itp. i anoda magnezowa która ma go zabespieczyć min. przed korozją. Edytowane 24 Lipca 2012 przez mac65 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi