zibzib Opublikowano 12 Lipca 2012 #1 Opublikowano 12 Lipca 2012 Witam, mam instalację +/- jak na rysunku poniżej. ZM - zawór mieszający ZS - zawór z siłownikiem zapobiegający wychładzaniu P (niebieska) - pompa na powrocie ze standardowym zaworem różnicowym W najbliższym czasie będę wymieniał piec (paliwo stałe - drewno) i chciałbym zastosować w miejscu A zawór mieszający termostatyczny w celu ochrony kotła (przerywaną linią narysowane nowe połaczenie). Czytam jednak sporo postów, gdzie zaleca się zastosowanie zaworu 4D. Czy w moim przypadku miałby on jakikolwiek sens? Przyznam, że nie mogę zbytnio zrozumieć jakie miałby on u mnie zastosowanie. Z góry bardzo dziękuję za pomoc. Cytuj
vernal Opublikowano 12 Lipca 2012 #2 Opublikowano 12 Lipca 2012 Jeśli nie potrzebujesz obniżać temperatury na grzejniki to oczywiście nie ma on żadnego sensu. Coś się widzę nie spisuje ten zawór z siłownikiem, skoro chcesz go zmienić na trójdrogowy termostat. Cytuj
zibzib Opublikowano 12 Lipca 2012 Autor #3 Opublikowano 12 Lipca 2012 Zawór z siłownikiem służy tylko do odcinania obiegu podgrzewania zasobnika gdy woda osiągnie zadaną temp, i zdecydowanie ma sens. Cytuj
vernal Opublikowano 12 Lipca 2012 #4 Opublikowano 12 Lipca 2012 Myślałem, że do czego inego on jest, bo pisałes coś o zapobieganiu wychładzaniu... W każdym razie 4D nie polecam do tej instalacji. Cytuj
zibzib Opublikowano 13 Lipca 2012 Autor #5 Opublikowano 13 Lipca 2012 Tak patrze na ten schemat i chyba powrót z podłogówki też będę musiał wpiąć tam gdzie powrót z CWU. Inaczej pompa z podłogówki będzie miała ciężko, gdy zawór mieszający przy kotle będzie się docieplał zasilaniem. Mam rację? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi