Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Link afiliacyjny

🔧 Potrzebujesz serwisu kotła gazowego?

Diagnostyka, naprawa, przegląd — porównaj oferty serwisantów z okolicy

Znajdź serwis
Opublikowano

Witam,

mam pewien problem, od kilku lat okropnie śmierdzi mi w pokoju. Mieszkam w poniemieckim domu i na początku myślałam, że to może od podłóg ten zapach.Niedawno połączyłam wiele faktów i stwierdziłam, że to od komina.

Mianowicie moja ściana,w której jest komin śmierdzi czymś podobnym do sadzy, w jednym miejscu na ścianie jest puszka z kablami a wokół niej wielka plama, która nie znika, a już kilkakrotnie były ściany malowane. Mieszkam na 1 piętrze, na parterze moja ciocia, która korzysta z tego komina. Z tego co pamietam to na początku paliła w starym piecu takim na węgiel, następnie zmieniła na gazowy, a teraz znów wróciła do palenia węglem i drzewem. Ale gdy miała piec gazowy w kominie nie było żadnego wkładu/rury. Podejrzewamy, że wydziela się jakiś kwas i przeniknął do cegieł.

Mój pokój musi być ciągle wietrzony... Nie mogę go zamykać, bo gdy nie ma przepływu powietrza to nie da się w nim siedzieć, a po nocy często boli głowa...

Jakie kroki podjąć aby usunąć ten męćzący zapach?

Proszę o pomoc.

PS. Szukałam na innych forach, postach ale każdy z nich różnił się od mojej historii.

Pozdrawiam

Opublikowano

Nieprawidłowego...

Nieprawidłowe to takie, kiedy kominem leci dym. Nawet jak jest niebieskawy i dość przyjemnie pachnie

to lepiej, żeby w ogóle nie było go widać i czuć. Od razu zaznaczam, że sprawa jest nieprosta.

Jak 30 lat temu wprowadziłem się do obecnego domu, ściany przy kominie też śmierdziały i długo

szukałem sposobu na czyste spalanie. Niczego w kominie nie zmieniałem, smród ustąpił paręnaście lat

temu, jak w końcu przestało dymić z komina. Czego wszystkim życzę. HS

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Faktycznie, gdy ciocia pali w piecu (wszystkim co się nadaje do spalenia)to leci dośc mocny dym, ale też nie zawsze.. myślę, że ściany już nasiąknęły czymś i chciałabym sie tego pozbyć... plamy też nie da się usunąć...

Opublikowano

poszukaj na forum ,było już opisywane jak pozbyć się plam na kominie

Link afiliacyjny

🔥 Szukasz instalatora kotła gazowego?

Wypełnij krótki formularz i porównaj oferty firm z Twojego regionu

Porównaj oferty