slawekz1 Opublikowano 15 Maja 2012 #1 Opublikowano 15 Maja 2012 (edytowane) Witam. Zainstalowałem nowy kocioł z podajnikiem do starej instalacji. Dodałem zawór 4D. Instalacja działa dobrze grawitacyjnie, jednak gdy się uruchamia pompka w naczyniu wyrównawczym słychać jakby się lekko woda przelewała. I teraz mam pytanie czy mogę usunąć rury oznaczone na zielono idące do naczynia wyrównawczego,a w ich miejsce wstawić odpowietrznik, gdyż podejrzewam że przez te rurki pompka pcha wodę do naczynia? Edytowane 15 Maja 2012 przez slawekz1 Cytuj
mark3 Opublikowano 15 Maja 2012 #2 Opublikowano 15 Maja 2012 Trzeba tak zrobić i dodać rurkę przelewu Cytuj
slawekz1 Opublikowano 15 Maja 2012 Autor #3 Opublikowano 15 Maja 2012 Rurkę przelewu mam tylko jej nie namalowałem. Czy w momencie zagotowania wody w kotle po usunięciu tych rurek będzie bezpiecznie dla instalacji? Cytuj
mark3 Opublikowano 15 Maja 2012 #4 Opublikowano 15 Maja 2012 jeżeli naczynie będzie otwarte to jest ok Cytuj
slawekz1 Opublikowano 26 Maja 2012 Autor #5 Opublikowano 26 Maja 2012 (edytowane) I pojawił się nowy problem. Na obwodzie CWU brak jest pompy i grawitacyjnie ogrzewanie nie działa. Zasilanie CWU jest ciepłe ale powrót zimny. Obwód jest odpowietrzony.Zawór 4D ustawiony tak aby nie grzać grzejników, pompa CO wyłączona, rury mają spadek jak na rysunku, a grawitacja jednak nie chce się przebić przez CWU. Jeszcze dodam że krótki obieg przez zawór 4D jest cały ciepły.Czy muszę dokupić pompę, czy jest jakiś sposób aby grawitacyjnie poszło Edytowane 26 Maja 2012 przez slawekz1 Cytuj
Blackbird Opublikowano 26 Maja 2012 #6 Opublikowano 26 Maja 2012 Jaka jest odległość bojlera od kotła oraz średnica rur wejściowych i wyjściowych? Cytuj
slawekz1 Opublikowano 26 Maja 2012 Autor #7 Opublikowano 26 Maja 2012 Obwód kotłowy i zawór 4D 5/4cala. Zasilanie i powrót CWU 1cal. Spód CWU jest równo z górą pieca. Odległości to: zasilanie od obwodu kotłowego do CWU ok.50cm, powrót ok.1m Cytuj
vernal Opublikowano 26 Maja 2012 #8 Opublikowano 26 Maja 2012 Jest sposób - wstawić zawór regulacyjny tuż przed 4D i go odpowiednio przykręcić. Cytuj
slawekz1 Opublikowano 26 Maja 2012 Autor #9 Opublikowano 26 Maja 2012 Tam niestety nie ma miejsca bo tuż przed zaworem 4D jest właśnie trójnik do zasilania CWU. Czy jest jeszcze jakieś proste rozwiązanie, czy tylko wstawienie pompy na CWU Cytuj
vernal Opublikowano 26 Maja 2012 #10 Opublikowano 26 Maja 2012 Wiadomo, że miejsca na zawór w zmontowanym układzie nie ma, treba troche przerobic... Taki zawór można równiez wstawić w dowolnym miejscu obwodu kotłowego poza odcinkiem od kotła do naczynia wzbiorczego. Cytuj
slawekz1 Opublikowano 27 Maja 2012 Autor #11 Opublikowano 27 Maja 2012 (edytowane) Jest miejsce tuż za zaworem 4D w układzie kotłowym.Jednak zastanawiam się jak to będzie wszystko pracowało zimą, gdy będzie pracowała pompa CO. Kocioł będzie sterowany sterownikiem pokojowym Auraton 2025. Proszę o doradzenie co będzie lepsze ten zawór, czy pomijając koszty dokupić drugą pompę i wstawić na powrocie CWU. Edytowane 27 Maja 2012 przez slawekz1 Cytuj
vernal Opublikowano 27 Maja 2012 #12 Opublikowano 27 Maja 2012 Zimą nie ma szans na tę grawitację - jeśli to ma wtedy działać, to pompa będzie lepsza. Cytuj
slawekz1 Opublikowano 27 Maja 2012 Autor #13 Opublikowano 27 Maja 2012 Dziękuję.Czy muszę mieć zawór zwrotny sprężynowy na obejściu pompy CO w przypadku dodania pompy CWU Cytuj
vernal Opublikowano 27 Maja 2012 #14 Opublikowano 27 Maja 2012 To zależy. Jeżeli pompa c.o. pracuje cały czas, to zaworu nie trzeba. Jeśli już zawór, to nie na obejściu lecz tuż za pompą c.o. Cytuj
slawekz1 Opublikowano 27 Maja 2012 Autor #15 Opublikowano 27 Maja 2012 Czy to wszystko będzie dobrze pracować po dodaniu zaworów i pompy na obiegu CWU, oraz dodaniu zaworu klapowego na obiegu CO Cytuj
Blackbird Opublikowano 27 Maja 2012 #16 Opublikowano 27 Maja 2012 Sprawa wygląda tak: 1. Jak dasz pompę CWU to gdy będzie ona pracowała w okresie grzewczym, grzanie grawitacyjne grzejników nie będzie działać. a) jak będą działać 2 pompy - CO i CWU to grzanie grzejników będzie lekko nie domagać (tak jest u mnie i nie tylko, bo ta kwestia była poruszana na forum). Chodzi o to, że większość wody będzie przemieszczać się w obiegu CWU bo tu woda ma "lżej", oczywiście w momencie pracy pompy CWU 2. Aktualne grzanie grawitacyjne CWU może nie działać bo jest za niska temp. wody w kotle. Jaka jest więc ona? Generalnie można to wszystko ładnie zgrać dobierając odpowiednie średnice rur lub odpowiednio pokryzować a w zasadzie skryzować tylko obieg CWU aby w momencie pracy pompy CWU nie było zaburzenia w układzie grzejników tak jak napisałem. poczytaj tutaj co napisał piotrek automatyk http://forum.info-og...__fromsearch__1 Ten schemat wmontowania poszczególnych elementów jest poprawny a nawet ma plus w tej postaci, że wstawiłbyś zawór klapowy, który pewnie jest o niebo lepszy od sprężynowego. Jak miałem wstawiony sprężynowy to cały czas stukał i ten brzęk niósł się po całej instalacji czyli po całym domu. Cytuj
slawekz1 Opublikowano 28 Maja 2012 Autor #17 Opublikowano 28 Maja 2012 Ale jeśli pompa CO będzie pracowała, a nie będzie pompy CWU to również nie będzie grawitacji na CWU. Temperatura na kotle była 68st.C i grawitacji nie było, nawet odniosłem wrażenie,że ciepła woda z obiegu kotłowego chciała grzać zarówno zasilaniem jak również od strony powrotu CWU. Czy zawór sprężynowy może być zamontowany w pionie? Cytuj
Blackbird Opublikowano 28 Maja 2012 #18 Opublikowano 28 Maja 2012 Wg. mnie jak będzie pracowała pompa CO to grawitacyjnie CWU nie pójdzie. Zawory mogą być montowane obojętnie jak. Ich otwarcie i tak wymusza ciśnienie jakie wytwarza pompa. Masz możliwość zrobienia zdjęć? wtedy zobaczymy o co tu chodzi z tym grzaniem CWU. Przy 68st grawitacyjnie musi grzać. Cytuj
slawekz1 Opublikowano 28 Maja 2012 Autor #19 Opublikowano 28 Maja 2012 (edytowane) jak napisałem wcześniej miałem wrażenie,że zarówno rura zasilająca jak i powrotna chciała ogrzewać CWU. Jedynie kolano w kółku było zimne. Spód bojlera jest na wysokości góry kotła. Może bojler jest za nisko nie wiem, ale wyżej już nie ma miejsca. Edytowane 28 Maja 2012 przez slawekz1 Cytuj
slawekz1 Opublikowano 29 Maja 2012 Autor #20 Opublikowano 29 Maja 2012 jeszcze dodam że na obiegu CWU jest zamontowany zawór zwrotny klapowy. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi