Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam. Zainstalowałem nowy kocioł z podajnikiem do starej instalacji. Dodałem zawór 4D. Instalacja działa dobrze grawitacyjnie, jednak gdy się uruchamia pompka w naczyniu wyrównawczym słychać jakby się lekko woda przelewała. I teraz mam pytanie czy mogę usunąć rury oznaczone na zielono idące do naczynia wyrównawczego,a w ich miejsce wstawić odpowietrznik, gdyż podejrzewam że przez te rurki pompka pcha wodę do naczynia?

post-37958-0-94410900-1337107820_thumb.jpg

Edytowane przez slawekz1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

I pojawił się nowy problem. Na obwodzie CWU brak jest pompy i grawitacyjnie ogrzewanie nie działa. Zasilanie CWU jest ciepłe ale powrót zimny. Obwód jest odpowietrzony.Zawór 4D ustawiony tak aby nie grzać grzejników, pompa CO wyłączona, rury mają spadek jak na rysunku, a grawitacja jednak nie chce się przebić przez CWU. Jeszcze dodam że krótki obieg przez zawór 4D jest cały ciepły.Czy muszę dokupić pompę, czy jest jakiś sposób aby grawitacyjnie poszło

post-37958-0-21672200-1338057022_thumb.jpg

Edytowane przez slawekz1
Opublikowano

Obwód kotłowy i zawór 4D 5/4cala. Zasilanie i powrót CWU 1cal. Spód CWU jest równo z górą pieca. Odległości to: zasilanie od obwodu kotłowego do CWU ok.50cm, powrót ok.1m

post-37958-0-71837800-1338067615_thumb.jpg

Opublikowano

Tam niestety nie ma miejsca bo tuż przed zaworem 4D jest właśnie trójnik do zasilania CWU. Czy jest jeszcze jakieś proste rozwiązanie, czy tylko wstawienie pompy na CWU

Opublikowano

Wiadomo, że miejsca na zawór w zmontowanym układzie nie ma, treba troche przerobic...

Taki zawór można równiez wstawić w dowolnym miejscu obwodu kotłowego poza odcinkiem od kotła do naczynia wzbiorczego.

Opublikowano (edytowane)

Jest miejsce tuż za zaworem 4D w układzie kotłowym.Jednak zastanawiam się jak to będzie wszystko pracowało zimą, gdy będzie pracowała pompa CO. Kocioł będzie sterowany sterownikiem pokojowym Auraton 2025. Proszę o doradzenie co będzie lepsze ten zawór, czy pomijając koszty dokupić drugą pompę i wstawić na powrocie CWU.

Edytowane przez slawekz1
Opublikowano

Sprawa wygląda tak:

1. Jak dasz pompę CWU to gdy będzie ona pracowała w okresie grzewczym, grzanie grawitacyjne grzejników nie będzie działać.

a) jak będą działać 2 pompy - CO i CWU to grzanie grzejników będzie lekko nie domagać (tak jest u mnie i nie tylko, bo ta kwestia była poruszana na forum). Chodzi o to, że większość wody będzie przemieszczać się w obiegu CWU bo tu woda ma "lżej", oczywiście w momencie pracy pompy CWU

2. Aktualne grzanie grawitacyjne CWU może nie działać bo jest za niska temp. wody w kotle. Jaka jest więc ona?

Generalnie można to wszystko ładnie zgrać dobierając odpowiednie średnice rur lub odpowiednio pokryzować a w zasadzie skryzować tylko obieg CWU aby w momencie pracy pompy CWU nie było zaburzenia w układzie grzejników tak jak napisałem.

poczytaj tutaj co napisał piotrek automatyk http://forum.info-og...__fromsearch__1

Ten schemat wmontowania poszczególnych elementów jest poprawny a nawet ma plus w tej postaci, że wstawiłbyś zawór klapowy, który pewnie jest o niebo lepszy od sprężynowego. Jak miałem wstawiony sprężynowy to cały czas stukał i ten brzęk niósł się po całej instalacji czyli po całym domu.

Opublikowano

Ale jeśli pompa CO będzie pracowała, a nie będzie pompy CWU to również nie będzie grawitacji na CWU. Temperatura na kotle była 68st.C i grawitacji nie było, nawet odniosłem wrażenie,że ciepła woda z obiegu kotłowego chciała grzać zarówno zasilaniem jak również od strony powrotu CWU. Czy zawór sprężynowy może być zamontowany w pionie?

Opublikowano

Wg. mnie jak będzie pracowała pompa CO to grawitacyjnie CWU nie pójdzie. Zawory mogą być montowane obojętnie jak. Ich otwarcie i tak wymusza ciśnienie jakie wytwarza pompa.

Masz możliwość zrobienia zdjęć? wtedy zobaczymy o co tu chodzi z tym grzaniem CWU. Przy 68st grawitacyjnie musi grzać.

Opublikowano (edytowane)

jak napisałem wcześniej miałem wrażenie,że zarówno rura zasilająca jak i powrotna chciała ogrzewać CWU. Jedynie kolano w kółku było zimne. Spód bojlera jest na wysokości góry kotła. Może bojler jest za nisko nie wiem, ale wyżej już nie ma miejsca.

post-37958-0-23323300-1338235581_thumb.jpg

Edytowane przez slawekz1