Marcin077 Opublikowano 8 Marca 2012 #1 Opublikowano 8 Marca 2012 Witam prosze ocenic i poprawić moje błędy w schemacie SCHEMAT DO OCENY.bmp Cytuj
mironw Opublikowano 8 Marca 2012 #2 Opublikowano 8 Marca 2012 rysunek to rzut z góry czy boku , bo powrót masz bliżej do kotła kota poprowadzić po jednej ścianie dołem Cytuj
Marcin077 Opublikowano 8 Marca 2012 Autor #3 Opublikowano 8 Marca 2012 rysunek to był rzut z boku teras dołączam z góry Tak to by było za pięknie wszyskie bym poprowadził dołem.A średnica rur na naczynie jakie musżą być bo teraz mam rure przelewową /1/2 i wzbiorczą od 3/4" i redukcja do 1/2 zaledwie 30cmschemat z góry.bmpSCHEMAT Z BOKU.bmp Cytuj
Gość Digitrax Opublikowano 9 Marca 2012 #4 Opublikowano 9 Marca 2012 Zapisz te pliki jako JPG i dołącz jeszcze raz. Cytuj
Marcin077 Opublikowano 9 Marca 2012 Autor #5 Opublikowano 9 Marca 2012 Ok Wiem teraz żę naczynie muszę miec poprowadzone rurą 1" a nie jak teraz 1/2" tylko że w naczyniu są wejscia na 3/4". Właśnie ten naj większy grzejnik 600/1600 ma za mały przepływ bo jak przydławiłem pozostałe grzejniki zaworami na powrocie to lepiej grzeje,może za mała pompa obiegowa lub kączy jej się życie bo troche lat już ma lub dałem plamy z tą instalacją.pozdrawiam Cytuj
mironw Opublikowano 9 Marca 2012 #6 Opublikowano 9 Marca 2012 no to tak jak myślałem , że przez powrót pod sufitem masz słabe krążenie może tak Cytuj
Marcin077 Opublikowano 10 Marca 2012 Autor #7 Opublikowano 10 Marca 2012 Nie mogę dołem bo są dzwi i dlatego górą popoowadziłem tak jak by niebyło dzwi to dolem bym puścił. ale sa dzwi.chyba że bym próg zrobił wyszy. ale i tak by było cięszko zrobić w ten sposób.Nie wiem sam może większej mocy musi być pompka obiegowa lub przerobić pion na rurki 1 calowe ale to obiętośc wody zrośnie już nie mam pomysłu.pozdrawiam Cytuj
mironw Opublikowano 11 Marca 2012 #8 Opublikowano 11 Marca 2012 (edytowane) napewno zmiana na 1" poprawi ruch , zmniejszy opory przepływu ale nie wiem jaki efekt przyniesie . Ja bym puścił w podłodze ,pod progiem i napewno będzie lepiej . Popatrz na podłączenie grzejników na schemacie .Pozdrawiam Edytowane 11 Marca 2012 przez mironw Cytuj
Marcin077 Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Autor #9 Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Problem rozwiązany zmieniłem tylko na pionach rurki z 3/4 na 1cal i dałem powród z naczynia z boku jako pierwsze od pieca.Efekt taki że powród z grzejników jest gorący a przed przerobieniem ledwo letni. Dziękuje wszyskim za podpowiedzi.Pozadrawiam Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi