grzegorzbeben Opublikowano 5 Marca 2012 #1 Opublikowano 5 Marca 2012 (edytowane) Witam Proszę o opinie na temat kotła z podajnikiem, do ogrzania jest 88m2 (jeden poziom ściany z cegły wewnątrz pustak wapienny, okna nowe 3-szybowe) Myślałem o Defro 15kw, lecz boję się przewymiarowania kotła. Proszę o opinie ludzi znających temat, zaznaczam że jeszcze nie ma instalacji C.O. możliwe inne rozwiązania Pozdrawiam Zapomniałem dodać : dom ocieplony 10 lat temu(5cm)ale ciepły, kocioł z czujnikiem pogodowym Edytowane 5 Marca 2012 przez grzegorzbeben Cytuj
Pieklorz Opublikowano 5 Marca 2012 #2 Opublikowano 5 Marca 2012 Musisz wybrac najmniejszy na rynku 15kW to już sporo za dużo. Najmniejsze sa 12kW a to i tak ze sporym zapasem na ocieplone 88m2 Tak jak komuś wczesniej w podobnym temacie odpisywałem, tylko zacytuję swoje słowa: Wybór masz między: - Hef Eko Plus 12kW z palnikiem fajkowym na same ekogroszki - Heiztechnik, Nowa linia HT, HT Eko 10 o mocy znamionowej 12kW z palnikiem fajkowym na ekogroszek - Galmet Eko GT KWP 12kW z palnikiem fajkowym na ekogroszek - SEKOM, Skam-P Premium 12kW z małym palnikiem żeliwnym na miały-groszki 0-32mm Z kotła z podajnikiem to najlepszy byłby 6-8kW mocy znamionowej, jakby taki istniał Cytuj
grzegorzbeben Opublikowano 5 Marca 2012 Autor #3 Opublikowano 5 Marca 2012 Dzięki Jako że jestem laikiem w temacie,jaki wpływ na ogrzewanie będzie miało przewymiarowanie kotła Cytuj
czp01 Opublikowano 6 Marca 2012 #4 Opublikowano 6 Marca 2012 grzegorzbeben - z i formacji na forach wynika, że ogniwo ma wypuścić na ten sezon kocioł 10 kw z mniejszym palnikiem to może warto do nich podzwonić i dowiedzieć się u źródła. Z mojego subiektywnego punktu widzenia a mam przewymiarowany kocioł znacznie to: - przegrzewanie pomieszczeń ale można to oczywiście opanować ( choćby termostatami), - większe przebijanie temperatury na kotle, - większe spalanie, - trudniejsze ustawienie czy też prowadzenie kotła na małych mocach ( nieraz niemożliwe) - większe zabrudzenie kotła jak usilnie chcemy go ustawić na mniejszą moc, Cytuj
darecki2308 Opublikowano 6 Marca 2012 #5 Opublikowano 6 Marca 2012 Witam jeśli interesuje cię ogniwo to sprawdź stronę producenta http://www.ogniwobiecz.com.pl/kotly/s7wc a dla 88m2 prawie na styk jest S7WC-8 osobiście posiadam i jestem zadowolony Powierzchnia użytkowa budynku m2 70÷90 S7WC-10 ten typ piecyka wiele osób posiada na forum i sobie chwalą Powierzchnia użytkowa budynku m2 90÷110 Cytuj
cx222 Opublikowano 6 Marca 2012 #6 Opublikowano 6 Marca 2012 Witam. Jeśli kiociołek zwykły zasypowy a masz jeden poziom to doliczyć wypadało by awaryjne zasilanie czy nie tak jest ?, Pompa musi pracować bez przerwy a prąd kosztuje. Brak prądu i woda gotowana. A przy podajniku pompe podłączasz pod pokojówke i załącza się tylko wtedy kiedy dostaje sygnał że za zimno A nad kociołek zamontować zbiornik CWU na grawitacji i masz mniejsze straty a przy tym ciepłej wody do oporu. Jeśli retora to jak to głośno pracuje czy nie słychać go w całym mieszkaniu ? napiszcie jak się to ma jestem ciekaw. Ile Panowie spalacie dobowo przy powierzchni około 80m i tęp. jakie teraz mamy rano -6 wieczorem -6 Jestem ciekawy a i kolega zapewne terz chciał by wiedzieć jeśli zdecyduje się na kociołek z podajnikiem Cytuj
grzegorzbeben Opublikowano 7 Marca 2012 Autor #7 Opublikowano 7 Marca 2012 Witam ponownie Dzięki za porady, jeśli nie kocioł z podajnikiem to kocioł gazowy, lecz skłaniam się do podajnika nawet lekko przewymiarowanego. Obecnie palę w kotle Per Eco w poziomie wyżej (przewymiarowany strasznie 24kw)i spalam kosmiczne ilości węgla, na parterze chciałbym zejść z kosztów eksploatacji i mniej czasu poświęcać kotłowni Cytuj
bubu64 Opublikowano 8 Marca 2012 #8 Opublikowano 8 Marca 2012 (edytowane) Zdaje się ,że od niedawna jest Ogniwo Eko 10 kW. Z mniejszym kotłem na ekogroch sie nie spotkałem. Edytowane 8 Marca 2012 przez bubu64 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi