passat33 Opublikowano 20 Lutego 2012 #1 Opublikowano 20 Lutego 2012 Mam taki problem. Instalacja na rurkach miedzianych dziala juz od 10 lat. i teraz zrobil sie problem. Zasilanie gorace, gorna polowa grzejnika goraca, dolna polowa zimna, odplyw zimny. reszta grzejnikow jednakowo goraca. grzejnik oczywiscie odpowietrzony i nic dalej zimny odplyw i polowa zimna. Gdy dopuszczam wode przezzbiornik wyrownawczy i jednoczesnie odpowietrzam to woda sie wylewa robi sie trochu ciply odplyw. gdy skoncze dopuszczac wode za chile znowu to samo - zimny. Gdy rozkrecilem srubunki, woda z grzejnika zeszla popuszczalem srubunki i woda z nich sie wylewala - tak wiec sa drozne nie zamarzniete. Skad ta ciepla woda w polowie grzejnika jezeli odplyw jest zimny. Juz nie wiem co robic. Cytuj
robertino Opublikowano 20 Lutego 2012 #2 Opublikowano 20 Lutego 2012 Zawór jakiś na zasilaniu masz? Cytuj
passat33 Opublikowano 20 Lutego 2012 Autor #3 Opublikowano 20 Lutego 2012 Tak mam zawor Danfosa ustawiony na "N" i jak mowilem zasilanie jest gorace.a na odplywe mam tez zawor odcinajacy i jest lodowato zimny. Cytuj
robertino Opublikowano 20 Lutego 2012 #4 Opublikowano 20 Lutego 2012 Odkręć od zaworu głowice termostatyczną(danfosa) i sprawdż czy grzybek zaworu można poruszyć,po wciśnięciu powinien wrócić. Cytuj
passat33 Opublikowano 20 Lutego 2012 Autor #5 Opublikowano 20 Lutego 2012 Ale ja nie mam glowicy termostatycznej. Mam tylko sam zawor i na nim jest kropka i litera "N" i tak zawsze bylo i bylo dobrze. przymierzam sie do rozkrecenia calego grzejnika i mysle go przeplukac. Ale nie wiem czy to cos da? Czemu ten odplyw jest zimny a zasilanie i polowa grzejnika gorace? Cytuj
robertino Opublikowano 20 Lutego 2012 #6 Opublikowano 20 Lutego 2012 A jaki to grzejnik,ma odpowietrznik jeżeli nie ma to przy zasilaniu powinien być wyżej aby mógł sam się odpowietrzać. Cytuj
automatyk Opublikowano 20 Lutego 2012 #7 Opublikowano 20 Lutego 2012 Ale ja nie mam glowicy termostatycznej. Mam tylko sam zawor i na nim jest kropka i litera "N" i tak zawsze bylo i bylo dobrze. przymierzam sie do rozkrecenia calego grzejnika i mysle go przeplukac. Ale nie wiem czy to cos da? Czemu ten odplyw jest zimny a zasilanie i polowa grzejnika gorace? zdemontuj grzejnik ,przelej zaworami po 10 l woddy i zobacz czy woda leci szybko czy tylko ciurkiem ,problem jest w przepływie wody i podejzewam że coś podeszło pod zawór danfosa i bedzie trzeba go odkręcic od rury wyczyscić i zamontowac i powinno być ok to jest kasyczny przykład gdy coś grzeje a nagle nie takze proszę isć tym tropem Cytuj
passat33 Opublikowano 20 Lutego 2012 Autor #8 Opublikowano 20 Lutego 2012 Dziekuje za twoje wskazówki i od jutra zabieram sie do pracy. Wytlumacz mi tylko dlaczego piszesz ze moglo cos podejsc pod Danfosa jak wlasnie ten doplyw grzeje bardzo dobrze i grzejnik do polowy jest wyczuwalnie goracy a dalej lodowaty. I jeszcze jedo - jak popuscilem dolny srubunek przy odplywie to leci zimna woda. Cytuj
Tomek61 Opublikowano 21 Lutego 2012 #9 Opublikowano 21 Lutego 2012 najpierw pozakręcaj wszystkie grzejniki a ten feralny zostaw otwarty jeśli to zadziała to tamte z kryzuj Cytuj
emus Opublikowano 21 Lutego 2012 #10 Opublikowano 21 Lutego 2012 Mam tylko sam zawor i na nim jest kropka i litera "N" i tak zawsze bylo i bylo dobrze. Rozumiem, że grzejnik jest "daleko" od kotła dlatego nastawa jest na "N". Rozumiem, że grzejniki "blisko" kotła mają nastawę np. "4". Kolejność sprawdzenia: 1. Jeżeli masz pompę obiegową i filtr przed pompą to sprawdź czy filtr nie jest zapchany. 2. Na innych grzejnikach ustaw nastawę na "0" i sprawdź czy grzejnik zacznie grzać. Nie chce mi się wierzyć w zapchany zawór przy grzejniku czy grzejnik. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi