Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, od miesiąca użytkuje sterownik Perfekt R z czujnikiem pogodowym. Wszystko ładnie pięknie tylko jedna żecz mnie denerwuje, np. tydzień była temperatura dzienna na poziomie ok. 10 stopni przychodzi nagłe ocieplenie do 15 stopni, to w domu przez około dwie doby mam niższą temperature od nadanej i odwrotnie po paru ciepłych dniach i nagłym ochłodzeniu mam wyższą temperature. Czy nie lepiej byłoby włożyć czujnik pogodowy na głębokość ok 4cm, aby czujnik pogodowy mierzył temperature ściany. Co o tym sądzicie, jak to u was wygląda ? Ściany mam o grubości ok 50cm jeszcze nie ocieplone.

Opublikowano

Prawie na pewno nie byłoby lepiej. Teoretyzuję: Bezwładność temperaturowa ściany powodowałaby opóźnienia reakcji sterownika. Np. jest zimno - temperatura na dworze np. nagle rośnie. Zanim ściana się ogrzeje Twój piec nie ma szans na reakcję (bo nie ma odpowiedniego pomiaru) i w domu jest dalej zimno. Wydaje mi się, że taki czujnik powinien właśnie bardzo dokładnie mierzyć temperaturę powietrza, aby sterownik wiedział, że ta wzrosła i od razu zmniejszył siłę ogrzewania.

Moim zdaniem Twój problem to nie kwestia miejsca pomiaru temperatury - może jakieś ustawienia w sterowniku - dalej strzelać nie będę bo się nie znam zupełnie ;)

Prosiłbym praktyków o potwierdzenie lub obalenie mojej "diagnozy" :)

Opublikowano

Według mnie to czujnik pogodowy sprawdza się jak jest zimno a nie przy 10-15 stopniach (wtedy grzejniki poprostu nie grzeją)no chyba że odpowiednio się wyreguluje sterownik ;)

Opublikowano

W przypadku mojego budynku jak najbardziej - gdy parę dni jest 10 czy nawet 15 stopni już się w domu robi chłodno. Ale to tylko przykład był ;) W każdym razie (jeżeli temperaturą kaloryferów steruję zaworem 4d a i tak grzeję cwu dla mnie taki sterownik z czujnikiem pogodowym to byłby luks - praktycznie nic nie musiałbym grzebać przy ustawieniach czegokolwiek przez cały rok niezależnie od temperatury.