Andres Opublikowano 19 Lutego 2012 #1 Opublikowano 19 Lutego 2012 Poszukuję pomocy w wyborze kotła C.O z zasobnikiem C.W.U. - powierzchnia do ogrzania ok. 180m2, III kondygnacje, grzejniki starego typu żeliwne i grube rury w instalacji; - zasobnik C.W.U miałby obsłużyć dwie łazienki (wanna + prysznic) znajdujące się jedna nad drugą (położone nad kotłownią). - kocioł stojący, otwarta komora spalania. Na oku mam dwa piece: 1. Saunier Duval Niedzwiedz 40KLz 2. Termet TermoComfort PAB 4V - poszukuję opinii o nich bądź propozycji innych. Dziękuję. Pozdrawiam, Cytuj
automatyk Opublikowano 19 Lutego 2012 #2 Opublikowano 19 Lutego 2012 Rozumiem że ma to być kocioł gazowy to proponuje G144eko ze sterowniam pogodowym dla twojej instalacji sterowanie pogodowe bedzie idealne gdyz posiadasz duża ilośc wody w układzie a to gwarancja oszczedności i pełnego komfortu natomiast możesz się zastanowić nad kotłem kondensacyjnym gdyż taka instalacja moze pracowac na bardzo niskich parametrach np 35-50st przy mrozach ,pod warunkiem że gtrzejniki nie są zamalowane farbą Cytuj
Andres Opublikowano 19 Lutego 2012 Autor #3 Opublikowano 19 Lutego 2012 automatyk, tak zgadza się kocioł ma być gazowy. G144eko - czy posiada on zasobnik? jaki jest jego koszt? Niestety nie jestem obecnie zainteresowany piecem kondensacyjnych z dwóch prostych powodów - koszt takiego to min. 10-12tys. zł. + przerobienie komina... Cytuj
automatyk Opublikowano 19 Lutego 2012 #4 Opublikowano 19 Lutego 2012 koszt takiego zeliwiaka to ok 5000zł plus zasobnik i tu masz dowolnośc albo buderusa za ok 3500zł 300l lub gallmeta za ok 1500-2400 w zalezności od potrzeby lub najprostrzy wiszący galmet 120 l z wezownica spiralną za ok 850-1000zł co do kotła kondesacyjnego to nic mnie musisz przerabiać jali masz wkład kominowy np fi 130mm to montujesz redukcje na ok 60mm i podłaczasz kocioł kondesnacyjny a powietrze doprowadzasz rura pvc z za sciany np 75mm i po kłopocie zaleta takiego kotła jest oczywiście sprawnośc dochodzaca do 98% ale i to że nie potrzebujemy powietrza do spalania ktore normalnie wycchładza nam pomieszczenie i nastepna sprawa do instalacji wystarczy go podpiąc i działa a juz żeliwiaka to trzeba uzbrajac w pompę i inne dobrodziejstawa jesli stawiasz na bezawaryjnośc niskie koszty eksploatacji to polecam G144eco stawiasz uruchamiasz i zapominasz o kotłowni tylko mały przegląd co rok lub jak znam życie co 3 lata jesli zalezy ci aby podnieśc sprawnośc o ok 5% wg;ledem tego żeliwiaka to kondensat wiele zalet ale niestety mnustwo elektroniki ,zarniki ,elektrody jonizujące itp co przekłada sie że te % oszczedności zostaną zjedzone w przyszłosci mysle że wiesz juz wiele za i przeciw poszczegolnym rozwiazaniom i reasumując polecam jesli masz kasę to ten ekoz automatyką 2107m do tego zasobnik 200 lub 300l i masz spokój na lata lub tego wisżacego galmeta SGWU-S 120l i tez dobre rozwiazanie choć zasobnik po 5-6 latach do wymiany Cytuj
Andres Opublikowano 19 Lutego 2012 Autor #5 Opublikowano 19 Lutego 2012 automatyk, czyli jakie są Twoim zdaniem koszty - piec i zasobnika? bo z tego co piszesz ciężko mi się jest trochę rozpoznać, bo napisałeś, że piec 5000zł. (ale jest on wiszący? - moja kotłownia do tego się nie daje...) komin - do murowanego komina są wpuszczone ceramiczne (gliniane) kwadratowe rury więc żeby móc korzystać z kondensacyjnego to trzeba było by wpuścić rury metalowe - tak wyczytałem w instrukcjach piecy... Czy uważasz, że piece z wbudowanym zasobnikiem to kiepski wybór? Cytuj
automatyk Opublikowano 19 Lutego 2012 #6 Opublikowano 19 Lutego 2012 tak kotły z budowanym zasobnikiem nie śa najpelszym rozwiazaniem kocioł ktory proponuje to stojący żeliwny ,natomiast kondensat małej mocy jest kotłem wiszącym co do komina to powinien być z kwasówki Cytuj
Andres Opublikowano 20 Lutego 2012 Autor #7 Opublikowano 20 Lutego 2012 tak kotły z budowanym zasobnikiem nie śa najpelszym rozwiazaniem - czemu uważasz to za nienajlepsze rozwiązanie? co do komina to powinien być z kwasówki - czy wszystkie piece wymagają komina z kwasówki? - koszt wpuszczenie rury z kwasówki do komina jest dość wysoki (materiał + robocizna). Cytuj
automatyk Opublikowano 20 Lutego 2012 #8 Opublikowano 20 Lutego 2012 koszt wkładu to rząd wielkości od 800-1200zł jesli komin nie jest wyższy niz 8mb co do kotłów z wbudowanym zasobnikiem to sprawa jest taka że czesniej się psują ,a to jakis zawór a to czujnik a to nie zdazy zagrzac wody to jest opinia moich klientów osobiście nie posiadam taiego kotła Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi