Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam wszytskich bardzo serdecznie.

Chciałbym usyskać pewnycj informacji gdyż w kwestii ogrzewania jestem totalnym laikiem.

Posiadam gotową instalację CO. Kocioł jakim dysponuję to Immergas Nike Star 24 z otwartą komorą spalania. Ponadto w pokoju znajdują się 2 grzejniki tej samej firmy, jeden w kuchni oraz drabinka w łazience. Rury miedziane na których wykonana jest instalacja biegną w ścianie (pod tynkiem). Zastanawiam się nad modernizacją CO tzn chciałbym dorobić jeszcze podłogówkę do tego gdyż mieszkanie znjaduje się na parterze nieocieplonego budynku i nie ukrywam że zimą dosyć mocno ciągnie od podłogi.

W związku z tym mam kilka pytań

1. Czy kocioł ten jest wystarczający do dorobienia podłogówki ?

2. Czy modernizacja znacząco wpłynęła by na stan obecny mieszkania tzn czy trzeba by rozkuwać tynk w celu dostania się do istniejącej instlacji biegnącej w ścianie ?

3. Nie liczę kosztów robocizny ale co było by potrzebne przy podłogówce ? Wiem że chyba rozdzielacz, rurki, jakaś izolacja. Tynkiem tego chyba nie trzeba zalewać ?

4.Czy jest to oplacalne w miom przypadku ? Mieszkanie ma 38,5m2

Pod tym linkiem znajduje się schemat instlacji CO mojego mieszkania.

http://imageshack.us/photo/my-images/600/schematu.jpg/

Z góry dziękuję za wszleką pomoc.

Edytowane przez alibabaqwerty
Opublikowano

Witam

położenie podłogówki to poważna ingerencja w podłogę. Rurę fi 16 mm układamy na styropianie 4cm, następnie musimy to przykryć warstwą minimum 2,5 cm wylewki. Rozdzielacz jest potrzebny w przypadku kilku obwodów. Koszty będą znaczne : 1m2 styropian plus rura to około 40zł , do każdego obwodu należy doliczyć około 600zł, szafka rozdzielacza 1 x 200zł , wpięcie w instalację istniejącą 1 x 300zł , są to same koszty materiałów robocizna od 1500zł do 2500zł plus koszty położenia podłogi właściwej.

Czy się opłaca? do oceny własnej. pozdrawiam