Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Wychładzanie Pieca Kaflowego


sambor
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Proszę o radę czy robić szyber na wylocie pieca kaflowego do komina. Ma to na celu nie wychładzania pieca.

Jednak w necie wyczytałem, że nie należy zamykać wylotu bo może powstać czad, zalecają natomiast zamykanie dopływu powierza do spalania.

Nie ma powietrza nie ma ciągu, ale moim zdaniem wtedy powstaje zagrożenie czadem.

Powietrze do spalania będzie czerpane z zewnątrz budynku.

Podpowiedzcie jak to prawidłowo wykonać?

 

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam

Proszę o radę czy robić szyber na wylocie pieca kaflowego do komina. Ma to na celu nie wychładzania pieca.

Jednak w necie wyczytałem, że nie należy zamykać wylotu bo może powstać czad, zalecają natomiast zamykanie dopływu powierza do spalania.

Nie ma powietrza nie ma ciągu, ale moim zdaniem wtedy powstaje zagrożenie czadem.

Powietrze do spalania będzie czerpane z zewnątrz budynku.

 

Istotnie. Nie tak dawno wypowiadałem się w podobnym temacie i koledzy zarzucili mi że szybra w kaflakach sie nie montuje.

Jednak w moim rejonie nie znajdziesz kaflaka w którym nie było by szybra na dławieniu spalin.

Nie tak dawno rozbierałem w swoim domu kuchnie kaflową w podpiwniczeniu. Nawet z piecem chlebowym i zauważyłem ciekawe historie. Otóż szybry były 2 typów. Do kierowania ciągów, np otwarcie ciągu pieca kaflowego. I do dławienia na spalinach.

Ten dławiący przy pełnym zamknięciu, miał około 1-1,5 cm prześwitu. Stąd wynika, że nie było to zamknięcie pełne.

Moim zdaniem może się zdażyć taka historia, że sterowanie drzwiczkami nie wystarczy i temperatura będzie rosła.

Ja bym chyba jednak szyber wstawił.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W kuchni mojej babci [kuchnia na 4 fajerki + piec kaflowy] są 2 szybry - jeden nad 3 fajerką w ścianie, tzw. letni, drugi z boku pieca - zimowy. Po zamknięciu jednego z nich grzeje się albo piec, bo spaliny lecą dłuższym obiegiem oddając ciepło w kafle, albo spaliny lecą wprost w komin i można gotować a piec chłodny. Kuchnia ma ze 35 lat ale działa do dziś. Nie służy ona do ogrzewania, bo jest centralne, więc i ryzyko czadu nie jest tak duże. Z kolei moi znajomi mieli piec w pokoju - i rozpalali, a potem zamykali - i ciepło się gromadziło. O szybrach nie wiem, bo już rozebrali ten piec i zmienili ogrzewanie.

Edytowane przez mlodzieniec
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
 Udostępnij

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.