Robercikus Opublikowano 6 Lutego 2012 #1 Opublikowano 6 Lutego 2012 Witajcie 'Bawarczycy' Od kilku dni obserwuję w moim kotle małą niedogodność. Piszczy coś przy silniku motoreduktora. Wygląda to tak, jakby dźwięki dobywały się z łożyska wiatraczka, który jest na górze silnika pod kratką jego obudowy. Odkręciłem toto i znalazłem w wiatraczku dwie dziurki. Wpuściłem tam trochę oleju silnikowego na zasadzie 'pomoże nie pomoże - zaszkodzić nie może' :-) i na pewien krótki czas pomogło, ale teraz znowu słyszę piszczenie. To takie piszczenie jakby wiatraczek o coś ocierał, albo faktycznie jakby łożysko w nim piszczało. Czy ktoś z Was przerabiał temat i może powiedzieć co z tym zrobić? Obawiam się trochę, żeby się coś tam nie zatarło, bo mrozy nie odpuszczają :-). pozdrawiam Robert G. Cytuj
mlodzieniec Opublikowano 7 Lutego 2012 #2 Opublikowano 7 Lutego 2012 Nie wiem, czy to pomoże, ale jak miałem stary komputer to czasem rano wiatrak zasilacza też piszczał, i w samochodzie jak jest zimno wentylator nawiewu czasem popiskuje. Ile stopni masz w kotłowni? Cytuj
Robercikus Opublikowano 7 Lutego 2012 Autor #3 Opublikowano 7 Lutego 2012 Hmmm... w kotłowni jest ciepło :-). Ile na wysokości tego wiatraka, to nie wiem, bo nie mierzyłem, ale na wys ok 1,8 m nad posadzką jest ok 24 - 25 stC. Nad posadzką na pewno nie będzie chłodniej niż jakieś 15 stC... Piszczenie pojawiło się całkiem nie dawno i raz jest głośniejsze, innym znowu razem prawie go nie ma. pozdrawiam Robert G. Cytuj
drkop Opublikowano 13 Lutego 2012 #4 Opublikowano 13 Lutego 2012 Jak zużycie eko w te mrozy (podkarpacie) u mnie średnio z 3 tygodni 25kg/doba. Cytuj
Robercikus Opublikowano 13 Lutego 2012 Autor #5 Opublikowano 13 Lutego 2012 U mnie ostatnio pod 30 podchodzi średnio na dobę, ale i temperatura też pod 30... na minusie nocami. Dziś miałem rano -28. pozdr Robert G. Cytuj
drkop Opublikowano 9 Maja 2012 #6 Opublikowano 9 Maja 2012 Mam pytanie ma ktoś dobre ustawienia na lato bo mi gaśnie i jest duży kopiec niedopalonego węgla.Czekam na podpowieć i pozdrawiam Cytuj
sobon2000 Opublikowano 10 Maja 2012 #7 Opublikowano 10 Maja 2012 Hey! Ja na lato mam takie ustawienia: podawanie/przerwa 6/50 sek nadmuch na 4 podczymanie co 40 min na 5 sek temp na piecu 55 stopni A co do piszczenia wiatraczka Robercikusa - można zdemontować całkowicie ten wiatraczek z osi silnika i wtedy będziesz miał całkowitą pewność czy to wiatraczek ociera czy to już łożyska...oczywiście wiatraczek trzeba ponownie założyć:) Pozdrawiam! Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi