Ponczo24 Opublikowano 5 Lutego 2012 #1 Opublikowano 5 Lutego 2012 hej mam piec mialowy czy da rade w nim spalac drzewo? milalem na piecu 60 stopni palilem drzewem i piec i komin byl mokry przy tych najwiekszych mrozach. teraz pale mialem i mam na piecu 55 stopni i tez jest mokry prosze o pomoc . jak palic w piecu mialowym z dolnym nadmuchem? Cytuj
jameess Opublikowano 5 Lutego 2012 #2 Opublikowano 5 Lutego 2012 Jak widzisz da sie palić, ale objawy są takie jak opisujesz. Podnieś temperaturę do 60-65 stopni może podsuszysz komin. 55 stopni to za niska temperatura, rozumiem że masz komin z cegły? Czy kondensat już "przeszedł" na zewnatrz komina? masz plamy i smród? Jak długo masz tego miałowca? pozdrawiam jameess Cytuj
przemyslaw2ar Opublikowano 5 Lutego 2012 #3 Opublikowano 5 Lutego 2012 Problem polega na tym ze drzewo zawiera dużo wody, poza tym pozostaje problem jak zmieścić całe drzewo w tak małym kotle B) :P. Wydaje się że o wiele lepszym rozwiązaniem jest spalenie już sezonowanego / wysuszonego drewna z temperaturą nie mniejszą jak 65-70*C z stałym dopływem powietrza (kocioł opalany drewnem nie powinien przechodzić w stan podtrzymania) Ps. smoła w kotle prawidłowo opalanym drewnem to mit, mój kocioł nigdy nie widział węgla a smoły w nim niema wcale jedynie szary nalot i troszkę suchej łatwo usuwalnej sadzy w kanale nawrotnym (ujście do czopucha). Kocioł pracuje z temperaturą j.w. Soorki za sarkazm i uszczypliwość ale nie lubię mieszania pojęć ;) Cytuj
przemyslaw2ar Opublikowano 5 Lutego 2012 #4 Opublikowano 5 Lutego 2012 (edytowane) W odpowiedzi na twoje pytanie to w kotle miałowym możesz spalać drewno (suche) od dołu najlepiej bez nadmuchu (otwarta przepustnica na dmuchawie) Jeżeli kocioł jest nowy to będzie się pocić przez ok 2 tygodnie, dlatego należy w tym okresie palić na maxa Edytowane 5 Lutego 2012 przez przemyslaw2ar Cytuj
Hermogenes Opublikowano 5 Lutego 2012 #5 Opublikowano 5 Lutego 2012 przemysław nie uwierzysz ale można palić drzewem w piecu sam widziałem jest tyko jedno obwarowanie, piec powinien stać dokładnie na wprost drzwi wejściowych.poz Hermogenes O mokrym kominie to szkoda gadać podstawa to ciepłe spaliny aby odały kominowi co jego. Cytuj
Ponczo24 Opublikowano 5 Lutego 2012 Autor #6 Opublikowano 5 Lutego 2012 no smola to jest ze masakra na gorze komina jest az sobie wylatuje ta smola a w kominie na dole mam mokro i troche wody komin mam z cegly czyli mozna palic ale trzymac na piecu 65 stopni ?jak kiedys palilem drzewm na dol na to wegiel i od gory drzewo i z gory rozplalem no to mialem sucho. Mam pytanie jak dosypywac wegiel albo mial do kotla czy lepiej robic na nowo ogien i z gory zapalac? Cytuj
darecki2308 Opublikowano 5 Lutego 2012 #7 Opublikowano 5 Lutego 2012 Witam rozpalaj od nowa , ewentualnie pozostały żar który pozostał z poprzedniego palenia zasypuj na nowo nałożony węgiel :Di pal od góry , moje zdanie miałem też troszkę smoły i już nie mam palę od góry . ale czy komin ci się nie zapali ? przepal suchym drewnem . Cytuj
Ponczo24 Opublikowano 5 Lutego 2012 Autor #8 Opublikowano 5 Lutego 2012 czyli niedozucasz tylko rozpalasz od nowa?czyli od gory tez tak musze zaczac robic Cytuj
darecki2308 Opublikowano 6 Lutego 2012 #9 Opublikowano 6 Lutego 2012 tak nie dorzucam !! tylko jak wygaśnie rozpalam od nowa ewent. pozostały żar zarzucam na wsypany nowy węgiel :D i się PALI :)I!! Cytuj
netgear89 Opublikowano 9 Października 2017 #10 Opublikowano 9 Października 2017 witam. ostatnio stalem sie posiadaczem domu w ktorym zamontowany jest piec mialowy jednak posiadam sporo drewna bukowego sezonowanego ktore obecnie w nim spalam powiedzcie mi jak palic najlepiej tym drewnem rowniez z nadmuchem z rozpalaniem od gory? piec to faustmann z wagrowca 4,5-15kw 7letni przy dmuchawie sa dwie wajchy ustawia sie tam chyba powietrze wtorne pierwotne? jedna wajcha steruje recznie klapka ktora znajduje sie w bocznej sciance popielnika tak jaknby rozpalala od dolu tak to rozumiem a ta druga wajha to od rozpalania od gory bo jak ja ruszam to dmucha wiecej albo mniej powiedzcie jak najlepiej w tym palic drewnem z jaka temperatura i czy z dmuchawa wydaje mi sie ze z dmuchawa opal sie szybciej wypala zasyp pieca drewnem od zimnego rozpalenia do wypalenia opalu to jakies 3h do tego czy można w tym palic np. weglem? czy to szkodzi cos piecu czy po prostu nie jest przystosowany do spalania takich paliw? można to jakos przerobić by nie było dmuchawy tylko jakiś miarownik na lancuszku który reguluje dawke temp? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.