Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam serdecznie

bardzo proszę o radę w jaki sposób lub jak podpiąć się do instalacji , która jest aktualnie gotowa choć zbiornik c.w.u jeszcze nie jest w tym miejscu co na schemacie, ale będzie

chciałbym również zamontować w piwnicy koło c.w.u albo dalej grzejnik gdzie mógłbym go wpiąć do instalacji proszę o radę

w załączniku schemat

od 1 do 5 grzejniki

od 7 do 11 zawory odcinające

6 zbiornik wyrównawczy

12 woda użytkowa

13 dopływ zimnej wody

schemat.bmp

Edytowane przez darecki2308
Opublikowano (edytowane)

aktualny schemat

post-2-0-94282700-1326977495_thumb.jpg

Edytowane przez marcin
Przekonwertowałem plik do jpg (rozmiar 2334 kb -> 80kb). Proszę o dodawanie załączników w formacie jpg zamiast bmp czy gif.
Opublikowano

ja aktualnie zbiornik c.w.u mam zamontowany pod zbiornikiem wyrównawczym 20 cm pod nim na zasilaniu , ale chcę go właśnie zamontować jak na schemacie.

i chcę podpiąć również w piwnicy grzejnik oczywiście przed c.w.u. ale proszę o radę aby ktoś doradził ewent. narzucił na aktualny schemat ,ewent przerobić aktualny na poprawny jak powinien wyglądać to poprawnie .

Opublikowano

Witaj

dzięki za odp

tylko czy mogę podpiąć się tak jak zaznaczyłeś oczywiście przed c.w.u ,ale w drugą stronę zawory odcinające jak najbardziej

zobacz na moim schemacie nowa idzie do dołu , ale szła by po prostej tuż pod c.w.u rura do grzejnika czy tak może zostać ?

proszę o radę ,czy powrót może być wpięty gdzie zaznaczyłem?

i czy powinienem zabezpieczyć jeszcze jakoś rurę która idzie do wyrównawczego bo nie brałem nic pod uwagę przy zmianie układu z zbiornikiem c.w.u w piwnicy .

nowy.bmp

Opublikowano

mam to rozumieć tak że po prostu pozostawić jak jest nic nie zmieniać z NW.

no nie zupełnie , brak przewewu -ale to chyba tylko na schemacie

Dokładnie tak.

a jak zaklei kule i nie otworzy , ja preferował bym , albo przed pompą wpiąć albo pompę dać w poziom

post-16946-0-27475700-1327256371_thumb.jpg

Opublikowano (edytowane)

a jak zaklei kule i nie otworzy , ja preferował bym , albo przed pompą wpiąć albo pompę dać w poziom

:blink: Mądre słowa z tą kulą ,ale moja kula ma wielkość pięści jest spora ? masz racją chylę czoła

Dzięki czy jest konieczne ?

bo jeśli tak to wolałbym rozwiązanie przed pompą zaraz przy wyjściu od pieca trójnik puścić osobno na co i osobno NW ,bo na wiosnę i tam troszkę będę przerabiał więc mogę się tam wpiąć ale jest ciężko bo musiał bym osobną rurę prowadzić na NW i nie była by już połączona jak na moim schemacie z 3-4-5 grzejnikiem ,czy muszę mieć zachowany bezpośrednio pion ? bez zakrętów w poziomie z przechyłem ku górze ?

Edytowane przez darecki2308
Opublikowano

czy te obejście od NW mam rozumieć tak że ciepła woda wchodzi od dołu i podczas ewent. zagotowania wychodzi górą wracając z powrotem w instalację c.o? nie ucieka w odpływ (kanalizację) jak mam to teraz .

Opublikowano

nie - podłączenie od góry ma zapobiec opróżnieniu wody z ZW w razie zagotowania para ma łatwiej górą uciec do zbiornika rozprężyć się i nadmiar odpłynie do kanalizy( RURA DO ZBIORNIKA I KANALIZY MINIMUM -- 1" lub cu28) , a reszta powróci do kotła

jeszcze istnieje możliwość podłączenia ZW na 3-ech rurach

Opublikowano

wiem że może moje pytania są banalne ale ta instalacja ma z 20 lat nie było nic robione tylko powymieniane rury wraz z c.w.u i piecem a układ pozostał taki sam więc tyle moich śmiesznych pytań

jaka powinna być mini. odległość między wyjściem zasilania c.o . a wspomnianą wcześniej kulą .

Opublikowano

wiem że może moje pytania są banalne ale ta instalacja ma z 20 lat nie było nic robione tylko powymieniane rury wraz z c.w.u i piecem a układ pozostał taki sam więc tyle moich śmiesznych pytań

dlatego wywala całą wode ze ZW po zagotowaniu

jaka powinna być mini. odległość między wyjściem zasilania c.o . a wspomnianą wcześniej kulą .

nie słyszałem o takiej

Opublikowano

nie - podłączenie od góry ma zapobiec opróżnieniu wody z ZW w razie zagotowania para ma łatwiej górą uciec do zbiornika rozprężyć się i nadmiar odpłynie do kanalizy( RURA DO ZBIORNIKA I KANALIZY MINIMUM -- 1" lub cu28) , a reszta powróci do kotła

jeszcze istnieje możliwość podłączenia ZW na 3-ech rurach

załączyłem schemat ale żle zaznaczyłem zasilanie do wyrównawczego

czy mógłbym prosić kolegów o szkic schemat jak to powinno wyglądać

o czym kolega napisał