mironw Opublikowano 25 Stycznia 2012 #26 Opublikowano 25 Stycznia 2012 ale z obejściem łatwiej dla pary w chwili zagotowania no i całej wody ci z ZW nie wychlapie , ale rura bezpieczeństwa (ta do zbiornika) i przelew muszą być takie same i min. 1" lub cu28mm. oppowietrzenie może być na rurze przelewowej jeśli w ZW nie ma tyle przyłączy Cytuj
darecki2308 Opublikowano 28 Stycznia 2012 Autor #27 Opublikowano 28 Stycznia 2012 Bardzo dziękuję za odpowiedzi i porady .już rozumiem zasadę podłączenia ZW Cytuj
kiminero Opublikowano 28 Stycznia 2012 #28 Opublikowano 28 Stycznia 2012 rura bezpieczeństwa (ta do zbiornika) i przelew muszą być takie same i min. 1" lub cu28mm Witam. Nie chcę szerzyć herezji, ale nikt nie potrafi mi odpowiedzieć na pytanie dlaczego. Norma wskazuje średnicę 25mm jako minimalną dla rozpiętości 0-40 kW i dalej wygląda to tak: Intuicyjnie wnioskuję zależność średnicy od ilości ewentualnej pary, generowanej przez gotujący się kocioł. Im większa moc kotła tym wyższa średnica. Jednocześnie postęp średnicy rury wzbiorczej jest "wolniejszy" co zgadza się z teorią pary, której w rurze wzbiorczej nie będzie. Chodzi mi o to, aby dotrzeć do jakichkolwiek wyliczeń, typu kocioł 25 kW generuje w takich to a takich warunkach tyle a tyle pary i odprowadzenie jej wymaga rur o takim właśnie przekroju. Pytam, ponieważ nurtuje mnie ta wstępna rozpiętość mocy. Większoć kotłów dla domków jednorodzinnych mieści się w przedziale do 20 kW i mimo, że jest to zaledwie połowa przedziału, to rurarz ten sam. Zna ktoś przypadek awarii kotła wynikający bezpośrednio z zaniżenia tej średnicy powiedzmy do 20mm? Kolejna rzecz to przestarzałość normy. Dziś kocioł chroniony jest nie tylko rurą bezpieczeństwa ale często dodatkowym ZB, układami schładzania oraz w przypadku kotłów z podajnikiem "naturalnym" brakiem możliwości kontynuowania palenia. Logiczny jest również strach przed przegrzaniem dużej ilości wody jaka jest w objętości płaszcza, czego nie ma w wypadku kotłów gazowych i olejowych. Dletego też nikogo nie namawiam do łamania ww. dogmatu, tyle że interesuje mnie jak to policzono i przy jakich założeniach. Będę wdzięczny za info. Pozdrawiam. Cytuj
darecki2308 Opublikowano 29 Stycznia 2012 Autor #29 Opublikowano 29 Stycznia 2012 Dobre stwierdzenie i pytanie ja obecnie mam podłączone do naczynia rurę o średnicy 22mm i jak zmieniali niby fachowcy to mówili że spokojnie wystarczy ,piec ma 7-8 kw Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi