darecki2308 Opublikowano 18 Stycznia 2012 #1 Opublikowano 18 Stycznia 2012 (edytowane) Witam serdecznie bardzo proszę o radę w jaki sposób lub jak podpiąć się do instalacji , która jest aktualnie gotowa choć zbiornik c.w.u jeszcze nie jest w tym miejscu co na schemacie, ale będzie chciałbym również zamontować w piwnicy koło c.w.u albo dalej grzejnik gdzie mógłbym go wpiąć do instalacji proszę o radę w załączniku schemat od 1 do 5 grzejniki od 7 do 11 zawory odcinające 6 zbiornik wyrównawczy 12 woda użytkowa 13 dopływ zimnej wody schemat.bmp Edytowane 18 Stycznia 2012 przez darecki2308 Cytuj
darecki2308 Opublikowano 19 Stycznia 2012 Autor #2 Opublikowano 19 Stycznia 2012 (edytowane) aktualny schemat Edytowane 19 Stycznia 2012 przez marcin Przekonwertowałem plik do jpg (rozmiar 2334 kb -> 80kb). Proszę o dodawanie załączników w formacie jpg zamiast bmp czy gif. Cytuj
Marek Opublikowano 19 Stycznia 2012 #3 Opublikowano 19 Stycznia 2012 2.28 Mb to za długo bym tyle czekał az mój " RIAD" to otworzy :lol: jak bedzie PDF x00 kb to sie zobaczy co sie da zrobic Cytuj
hester Opublikowano 19 Stycznia 2012 #4 Opublikowano 19 Stycznia 2012 wlasnie chcialem zapytac ja tez mam tak zrobiony zbiornik wyrownawczy.(rys1) i jestem ciekaw czy to duzy blad fachowcow? czym to grozi ? koniecznie przerabiac? Cytuj
darecki2308 Opublikowano 19 Stycznia 2012 Autor #5 Opublikowano 19 Stycznia 2012 ja aktualnie zbiornik c.w.u mam zamontowany pod zbiornikiem wyrównawczym 20 cm pod nim na zasilaniu , ale chcę go właśnie zamontować jak na schemacie. i chcę podpiąć również w piwnicy grzejnik oczywiście przed c.w.u. ale proszę o radę aby ktoś doradził ewent. narzucił na aktualny schemat ,ewent przerobić aktualny na poprawny jak powinien wyglądać to poprawnie . Cytuj
konopka Opublikowano 21 Stycznia 2012 #6 Opublikowano 21 Stycznia 2012 Ja widzę to tak,oczywiście + zawory odcinające. Cytuj
darecki2308 Opublikowano 21 Stycznia 2012 Autor #7 Opublikowano 21 Stycznia 2012 Witaj dzięki za odp tylko czy mogę podpiąć się tak jak zaznaczyłeś oczywiście przed c.w.u ,ale w drugą stronę zawory odcinające jak najbardziej zobacz na moim schemacie nowa idzie do dołu , ale szła by po prostej tuż pod c.w.u rura do grzejnika czy tak może zostać ? proszę o radę ,czy powrót może być wpięty gdzie zaznaczyłem? i czy powinienem zabezpieczyć jeszcze jakoś rurę która idzie do wyrównawczego bo nie brałem nic pod uwagę przy zmianie układu z zbiornikiem c.w.u w piwnicy . nowy.bmp Cytuj
konopka Opublikowano 21 Stycznia 2012 #8 Opublikowano 21 Stycznia 2012 Może tak być a co do rury NW to nie musisz izolować,chyba że będzie narażona na mróz,np. na strychu. Cytuj
darecki2308 Opublikowano 21 Stycznia 2012 Autor #9 Opublikowano 21 Stycznia 2012 nie nie będzie narażona na mróz znajduję się w przedpokoju przy samym suficie, jakieś zawory lub coś innego odpowietrznik? Cytuj
konopka Opublikowano 22 Stycznia 2012 #10 Opublikowano 22 Stycznia 2012 (edytowane) Na tej rurze nie powinno być nic,odpowietrzenie naczynia powinno być,może poprostu otwór u góry. Edytowane 22 Stycznia 2012 przez konopka Cytuj
darecki2308 Opublikowano 22 Stycznia 2012 Autor #11 Opublikowano 22 Stycznia 2012 mam to rozumieć tak że po prostu pozostawić jak jest nic nie zmieniać z NW. Cytuj
darecki2308 Opublikowano 22 Stycznia 2012 Autor #13 Opublikowano 22 Stycznia 2012 Dzięki jeszcze pewnie się odezwę o porady podczas zmian ,mogę ? Cytuj
konopka Opublikowano 22 Stycznia 2012 #14 Opublikowano 22 Stycznia 2012 Oczywiście ,niema problemu Cytuj
mironw Opublikowano 22 Stycznia 2012 #15 Opublikowano 22 Stycznia 2012 mam to rozumieć tak że po prostu pozostawić jak jest nic nie zmieniać z NW. no nie zupełnie , brak przewewu -ale to chyba tylko na schemacie Dokładnie tak. a jak zaklei kule i nie otworzy , ja preferował bym , albo przed pompą wpiąć albo pompę dać w poziom Cytuj
darecki2308 Opublikowano 22 Stycznia 2012 Autor #16 Opublikowano 22 Stycznia 2012 (edytowane) no nie zupełnie , brak przewewu -ale to chyba tylko na schemacie a jak zaklei kule i nie otworzy , ja preferował bym , albo przed pompą wpiąć albo pompę dać w poziom :blink: Mądre słowa z tą kulą ,ale moja kula ma wielkość pięści jest spora ? masz racją chylę czoła Dzięki czy jest konieczne ? bo jeśli tak to wolałbym rozwiązanie przed pompą zaraz przy wyjściu od pieca trójnik puścić osobno na co i osobno NW ,bo na wiosnę i tam troszkę będę przerabiał więc mogę się tam wpiąć ale jest ciężko bo musiał bym osobną rurę prowadzić na NW i nie była by już połączona jak na moim schemacie z 3-4-5 grzejnikiem ,czy muszę mieć zachowany bezpośrednio pion ? bez zakrętów w poziomie z przechyłem ku górze ? Edytowane 22 Stycznia 2012 przez darecki2308 Cytuj
darecki2308 Opublikowano 22 Stycznia 2012 Autor #17 Opublikowano 22 Stycznia 2012 no nie zupełnie , brak przewewu -ale to chyba tylko na schemacie a jak zaklei kule i nie otworzy , ja preferował bym , albo przed pompą wpiąć albo pompę dać w poziom czy te obejście od NW mam rozumieć tak że ciepła woda wchodzi od dołu i podczas ewent. zagotowania wychodzi górą wracając z powrotem w instalację c.o? nie ucieka w odpływ (kanalizację) jak mam to teraz . Cytuj
mironw Opublikowano 22 Stycznia 2012 #18 Opublikowano 22 Stycznia 2012 nie - podłączenie od góry ma zapobiec opróżnieniu wody z ZW w razie zagotowania para ma łatwiej górą uciec do zbiornika rozprężyć się i nadmiar odpłynie do kanalizy( RURA DO ZBIORNIKA I KANALIZY MINIMUM -- 1" lub cu28) , a reszta powróci do kotła jeszcze istnieje możliwość podłączenia ZW na 3-ech rurach Cytuj
darecki2308 Opublikowano 22 Stycznia 2012 Autor #19 Opublikowano 22 Stycznia 2012 wiem że może moje pytania są banalne ale ta instalacja ma z 20 lat nie było nic robione tylko powymieniane rury wraz z c.w.u i piecem a układ pozostał taki sam więc tyle moich śmiesznych pytań jaka powinna być mini. odległość między wyjściem zasilania c.o . a wspomnianą wcześniej kulą . Cytuj
mironw Opublikowano 22 Stycznia 2012 #20 Opublikowano 22 Stycznia 2012 wiem że może moje pytania są banalne ale ta instalacja ma z 20 lat nie było nic robione tylko powymieniane rury wraz z c.w.u i piecem a układ pozostał taki sam więc tyle moich śmiesznych pytań dlatego wywala całą wode ze ZW po zagotowaniu jaka powinna być mini. odległość między wyjściem zasilania c.o . a wspomnianą wcześniej kulą . nie słyszałem o takiej Cytuj
darecki2308 Opublikowano 22 Stycznia 2012 Autor #21 Opublikowano 22 Stycznia 2012 jeśli jest to możliwe proszę :( o szkic jak powinna wyglądać ta instalacja od kotła przez c.w.u do ZW patrząc na mój szkic wraz z opisem Cytuj
darecki2308 Opublikowano 23 Stycznia 2012 Autor #23 Opublikowano 23 Stycznia 2012 jeśli dobrze zrozumiałem powinno być tak ? 111.bmp Cytuj
darecki2308 Opublikowano 25 Stycznia 2012 Autor #24 Opublikowano 25 Stycznia 2012 nie - podłączenie od góry ma zapobiec opróżnieniu wody z ZW w razie zagotowania para ma łatwiej górą uciec do zbiornika rozprężyć się i nadmiar odpłynie do kanalizy( RURA DO ZBIORNIKA I KANALIZY MINIMUM -- 1" lub cu28) , a reszta powróci do kotła jeszcze istnieje możliwość podłączenia ZW na 3-ech rurach załączyłem schemat ale żle zaznaczyłem zasilanie do wyrównawczego czy mógłbym prosić kolegów o szkic schemat jak to powinno wyglądać o czym kolega napisał Cytuj
konopka Opublikowano 25 Stycznia 2012 #25 Opublikowano 25 Stycznia 2012 Nie,trochę inaczej,ale bez tego obejścia /na czerwono / też będzie działać. 1111.pdf Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi