d80 Opublikowano 7 Stycznia 2012 Autor #26 Opublikowano 7 Stycznia 2012 (edytowane) Cały obieg cyrkulacji jest na pexie 16ce. Czy to miałeś na myśli ? Edytowane 7 Stycznia 2012 przez d80 Cytuj
mironw Opublikowano 11 Stycznia 2012 #27 Opublikowano 11 Stycznia 2012 prawie ośrednicy tak i co myślisz o powietrzu nie przestało - nie znikło? no i sam strzeliłeś chyba gola -KAWITACJE OŚ WIRNIKA musi być w POZIOMIE sprawdż w instrukcji na pewno opisane możliwości montażu Cytuj
mironw Opublikowano 11 Stycznia 2012 #28 Opublikowano 11 Stycznia 2012 A PO CO WYWALIŁEŚ ZAWÓR ZWROTNY ZA POMPĄ Cytuj
adamasz Opublikowano 11 Stycznia 2012 #29 Opublikowano 11 Stycznia 2012 Niestety cały obwód cyrkulacji cwu jest zrobiony na pexie 16ce. Zrobiłem tak bo w sieci jest duże ciśnienie i pomimo tak małego przekroju rur "szklankę chce wyrwać z rąk". ... Zauważ, że zaw.bezp. na bojlerze puszcza dopiero przy 7-8Bar czyli po podgrzaniu tyle jest w rurach CWU - i niewiele da się poradzić bez naczynia przeponowego. Aha, jak wyrywa szklankę, to załóż armatury z dławikami wstępnymi i wężykami przył - możesz wtedy podregulować max strumień wypływający po prostu śrubokrętem! Zastępczo proponuję zasuwki mosiężne którymi doskonale się przydławia (kulowe NIE powinny bo kawitują i zachodzą osadem). Napisz co Ci wyszło z przeróbek... PozdrA. Cytuj
d80 Opublikowano 12 Stycznia 2012 Autor #30 Opublikowano 12 Stycznia 2012 Mój manometr mierzy ciśnienie w bojlerze i mieści się ono w granicach 2,5 do 4,1 Bar . Dzieje się tak dlatego , że zawór bezpieczeństwa pozwala na cofanie się wody z bojlera do doprowadzenia zimnej wody. Ciśnienie na bojlerze rośnie w czasie podgrzewania jeżeli zakręcę zawór kulowy na doprowadzeniu zimnej wody. Z dokumentacji pompy wynika , że taka pozycja jest dopuszczalna. ZZ za pompą jest przy samym bojlerze. Nadal mam bąble powietrza w instalacji cyrkulacji cwu. Na pewno jest jest to spowodowane przez podwyższone ciśnienie. Naczynie przeponowe będę musiał wstawić w momencie zamontowania ZZ od strony zimnej wody. Przepuściłem setki litrów wody przez cwu i powietrze ciągle się pojawia. Myślę , że taką mam wodę. Nie wiem co dalej robić... (separator do cwu ?) Gdyby to była kawitacja to było by to zjawisko ciągłe (w sensie pompa pracuje to "szumi") prawda ? U mnie pompa szumi jak dostanie powietrza. Jak powietrze (bąbel) przejdzie dalej wszystko chodzi jak powinno. Cytuj
d80 Opublikowano 12 Stycznia 2012 Autor #31 Opublikowano 12 Stycznia 2012 Trochę słaba jakość ale... http://youtu.be/ZhyUItiCvLM Cytuj
mironw Opublikowano 13 Stycznia 2012 #32 Opublikowano 13 Stycznia 2012 TU MASZ PEŁNĄ INSTRUKCJE I OPIS ODPOWIETRZENIA , żeczywiście może tak być zamontowana , chociąż spróbował bym iś dać w poziomie może metodą doświadczalną się uda http://www.lfp.com.pl/pl/pdf/instrukcje/ERGA.pdf Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi