voytekm Opublikowano 27 Grudnia 2011 #1 Opublikowano 27 Grudnia 2011 Witam serdecznie. Proszę o szybką pomoc o ile to jest możliwe. Kociol z podajnikiem 20kw, zawór 3D z silownikiem, 2 bojlery (120 i 80 l). Od świąt zauważyłem, że strasznie powoli dochodzi mi moj bojler do zadanej temperatury. Nie wiedziałem co się dzieje do dziś. Dziecko poszło się kąpać i po okolo 10 minutach już nie bylo cieplej wody( wg sterownika miała 50 stopni). Ponieważ bojler mam w mieszkaniu, a nie w piwnicy gdzie znajduje sie kocioł zacząłem m się bacznie przyglądac. W momencie gdy zaczęła iść pompa na bojlery uslyszałem przelewanie się wody w instalacji gdzieś właśnie w okolicy bojlera. Odkręcilem calkoice odpowietrznik, ale nic to nie dalo. Telefon do instalatora również nic nie dal poniewaz jest na urlopie i bedzie po nowym roku, a stwierdzil, że sam tego nie odpowietrze. Moze macie koledzy jakis pomysł jak to jednak mozna samemu zrobić???? Bardzo proszę o jakąś poradę. Cytuj
konopka Opublikowano 27 Grudnia 2011 #2 Opublikowano 27 Grudnia 2011 (edytowane) Nie odpowietrzaj przy włączonej pompce.Czy masz układ otwarty czy zamknięty? Edytowane 27 Grudnia 2011 przez konopka Cytuj
voytekm Opublikowano 27 Grudnia 2011 Autor #3 Opublikowano 27 Grudnia 2011 Uklad jest zamkniety. Zauwazyłem jedną rzecz wlaśnie przed chwila. W momencie jak wyłączyła się pompa- powietrze zeszlo z odpowietrznika. Po ponownym załączeniu sie pompy nadal przelewa sie tam gdzieś woda. Cytuj
snoop84 Opublikowano 27 Grudnia 2011 #4 Opublikowano 27 Grudnia 2011 A jakie są to dokładnie bojlery? Cytuj
vernal Opublikowano 27 Grudnia 2011 #5 Opublikowano 27 Grudnia 2011 bedzie po nowym roku, a stwierdzil, że sam tego nie odpowietrze. Moze macie koledzy jakis pomysł jak to jednak mozna samemu zrobić???? Bardzo proszę o jakąś poradę. Możesz spróbować tak: 1. Sprawdzić ciśnienie w układzie - musi być wyższe niż cisnienie przepony [naniesione na zbiorniku]. Jeśli niższe, to najpierw dopuścić wody do układu] 2. Wyłączyć wszystkie pompy. 3. Zakręcić odpowietrznik nad bojlerem. 4. Puścić pompę bojlera na maxa do momentu aż zacznie bulgotaćw okolicy tego odpowietrznika. 5. Zatrzymać pompę i odkręcić odpowietrznik 6. wróć do punktu 3 parę razy lub do skutku 7. Powtórzyć tylko punkt 1. Pozdrawiam. Cytuj
voytekm Opublikowano 27 Grudnia 2011 Autor #6 Opublikowano 27 Grudnia 2011 Dzięki za podpowiedz. Zaraz z rana spróbuje pobiegac miedzy pompą a bojlerami i dam znac co i jak Cytuj
voytekm Opublikowano 27 Grudnia 2011 Autor #7 Opublikowano 27 Grudnia 2011 A jakie są to dokładnie bojlery? Galmet 120 l z pojedynczą wężownića, a drugi 80 ariston ale co tam w srodku jest to nie mam pojęcia. Cytuj
voytekm Opublikowano 29 Grudnia 2011 Autor #8 Opublikowano 29 Grudnia 2011 HELP MEE!!!. Czy ktoś ma jeszcze jakis pomysł jak zlikwidować ten bąbel(moje podejrzenie) powietrza??? Próbowałem różnistych konfiguracji i nic nie pomoglo. Automat przy bojlerze nie chce za skurczybyka odpowietrzyć mi instalacji. Kiedy pracuje pompa i grzeje wodę to non stop przelewa sie gdzieś coś przy bojlerze. Cytuj
kiminero Opublikowano 29 Grudnia 2011 #9 Opublikowano 29 Grudnia 2011 Witam. Ten Galmet to poziomy? Spróbuj tak. Wyłącz wszystko (pompy STOP). Zamknij zawór zasilania boilera. Dalej poluzuj śrubunek na zasilaniu boilera aż woda zacznie lecieć. Ciśnienie z instalacji odwróci obieg w wężownicy i bąbel powinien ujść poluzowanym śrubunkiem. Generalnie dwóch będzie miało łatwiej. Na koniec uzupełnij wodę w układzie (najpierw może sprawdź jakie masz ciśnienie, potem odpowietrzaj). Wklej fotke jak ten boiler jest z instalacją połączony i gdzie ma odpowietrznik. Przelewanie w boilerze to prawie zawsze winna przewężeń na wejściu i odpowietrznika w złym miejscu. Cytuj
piwakk Opublikowano 29 Grudnia 2011 #10 Opublikowano 29 Grudnia 2011 Witam Ja miałem podobny problem po uruchomieniu nowego pieca. Pompa Cwu notorycznie się zapowietrzała i nie było grzania wody.Odpowietrznik atomat. nie pomagał.Pompka cwu chodziła na 1 biegu. rozwiązanie może banalne . przyciąlem zawór na pół gwizdka za bojlerem i problem ustał całkowicie Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi