Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Temperatura Spalin !


iwka123bb
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Temperatura spalin to...

Temperatura spalin :-))) czyli temperatura gazów wychodzących z kotła do komina, albo w samym kominie, czy u jego ujścia... zależy gdzie tę temperaturę mierzysz.

Powinna utrzymywać się między 110, a jakieś 160 stC. Jak nie masz czym tego zmierzyć, to możesz spróbować organoleptycznie ją określić, ale ostrożnie.

 

Co do 'popiołu' na ściankach... czy rzeczywiście to jest popiół, czy sadza? Skoro piszesz, że dym ciemny i ten - jak to nazywasz - popiół, to obstawiałbym zbyt mało powietrza w procesie spalania i prawdopodobnie trzeba zwiększyć nadmuch, albo przyjrzeć się szczelności doprowadzeń do palnika. I jeszcze... jak wygląda u Ciebie płomień? Powinien być intensywnie żółty, niewysoki, spokojny - nie biały, nie czerwony, czy niebieski. Żółty !

 

Określ jednak dokładnie czy ten 'popiłół' to rzeczywiście popiół. Sadza ma kolor ewidentnie czarny i osadza się na wszystkich właściwie powierzchniach - pionowych, poziomych, skośnych czy na rurkach...

Popiół natomiast ma kolor wyraźnie szary i nie wykazuje tendencji do przylepiania się do wszystkiego, raczej opada w dół. :-)

 

pozdrawiam

Robert G.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wg.twojego opisu to wynika ,że u mnie jest to sadza .Faktycznie osadza się na scianka , drzwiczka itp. generalnie wszedzie i jest czarna. Zakladając ,ze jest to sadza to co to znaczy ? Jest to możliwe ,żeby było jej tak dużo? To znaczy ,że mam taki "groszek " czy jest piec źle ustawiony ? Nie szkodzi to piecu ? Mam powody do zmartwień ? Faktycznie nie mam czym zmierzyć temp.spalin .

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak pisałem... prawdopodobnie powinnaś zwiększyć nieco nadmuch, bo sadza wytrąca się kiedy w procesie spalania jest za mało powietrza.

Czy powód do zmartwień... :-)

Niekoniecznie... po prostu gorsze spalanie - większe zużycie opału i szybsze zarastanie sadzą kotła i komina - częstsze i intensywniejsze czyszczenie tak samego kotła, jak i komina - kominiarz, jak i dachu, bo ten syf z ciemnego dymu opada na dach i będziesz w okolicach komina mieć na nim brudną plamę.

Poza tym... raczej chyba już nic :-))).

 

Proponuję nieco zwiększyć nadmuch i zobaczysz co dalej.

 

pozdrawiam

Robert G.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Praktycznie po ustawieniu czasu podawania i przerwy to w taki sposób ustawiam proces spalania zmniejszając po 1% siłę nadmuchu i sprawdzam co parę godzin. Jak osad na ściankach ciemnieje i bardziej przypomina sadzę niż popiół to wtedy zwiększam ilość dostarczanego powietrza o 1 % i wtedy jest ok :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
 Udostępnij

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.