Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

mam pytanie, bo wczoraj załadowałem piec na max od góry i po 2 godzinach od rozpalenia wyłączyli prąd. A nie mam grawitacji i wiadomo bez pompki nie pójdzie. Jak wyłączyli to temperatura rosła, podskoczyła o 10 stopni i się zatrzymała. Część wody poszła do bojlera i rozeszła się do góry na poddasze do rozdzielacza. Może ktoś z was wie w jakie urządzenie się zabezpieczyć, aby w razie awarii prądu nie zagotować wody w kotle i aby piec chodził z CO. Proszę o poradę i pomoc, może ktoś z was ma takie urządzenie. Tylko takie mnie interesują, dzięki któremu pompka CO nie będzie buczała. Coś co się wpina w gniazdko i do tego przewód z kotła. Mam piec z dmuchawą i sterownikiem. Pompkę CO i CWO. Z góry dziękuję za informacje

Opublikowano

Są na w sprzedaży UPSy pracujące z akumulatora,przetwarzają 12v na 230.Tylko trzeba zwrócić uwagę czy na wyjściu ma pełną sinusoidę,bo inaczej pompa będzie buczeć i można ją zajechać.Nie jest to tanie.Ja rozwiązałem to prostym i tanim sposobem:zamontowałem pompę c.o. od autobusu na 24v ale pracuje na 12.Na zimę wyciągam i połączam aku z ciągnika .W chwili zaniku 230v automatycznie załącza się pompa awaryjna,sterownik i dmuchawa nie pracują bo mi to zbędne.Mnie chodziło tylko o to by nie zagotować kotła i tak działa.

Opublikowano

UPS powinien mieć na wyjściu czystą sinusoidę aby pompka nie buczała bo może się spalić.Mój po zaniku napięcia działa ok. 2 h na swoich 2 akumulatorach połączonych szeregowo.Pompka ma 40W na 1 biegu.Tylko sama pompka jest podłączona.

UPS to EVER ECO 1200 CDS.Pompka "nie widzi" różnicy czy to zasilanie z sieci czy z akumulatorów UPS-a.U mnie w tym układzie już się buja 2 lata.

Pozdrawiam

Opublikowano

Nie wiem ile kosztuje UPS o którym piszecie. Ja kupiłem w markecie za 350,- mały generator (800W) i bez problemu zasila pompę, podajnik i sterownik oraz kilka 40W żarówek. Spala około 0,7l benzyny na godzinę. Działa już 3 rok po kilka do kilkunastu razy w sezonie. Polecam.

Opublikowano

To prawda ten akurat sam nie odpali (są droższe, które odpalają), ale kilka godzin bez ogrzewania nie stanowi większego problemu, temperatura aż tak bardzo nie spadnie, a w moim i w wielu przypadkach również niebezpiecznie nie wzrośnie. Problemem jest brak prądu przez cały dzień lub noc, szczególnie gdy na dworze mróz. Dziś rano przeglądałem gazetkę jednego z marketów i cena takiego agregatu to 249,- Mam UPS do kompa i wiem, że na długo to on nie starcza, a akumulator, który pracuje kilka razy w roku bardzo szybko skraca swoją żywotność (również z żelowym szału nie ma).

Nie neguję innych rozwiązań, ale zdecydowanie polecam generator. W 2009r. nie mieliśmy prądu przez 4 doby po wichurach, o których głośno było w całej Polsce (może pamiętacie).

Opublikowano

Mnie akurat nie przeszkadza dłuższy brak prądu.Pompa awaryjna jest tylko po to żeby nie zagotować kotła,bo palę na pełnej mocy.A w razie W ma m drugi kocioł w budynku mieszkalnym,który pójdzie na grawitacji /obecnie kotłownia w budynku gosp,ok 15m/.

Opublikowano

witam ,kliknij temat zasilanie awaryjne tam było już to omawiane,a w necie znajdziesz różne ( zasilacze,upsy,przetwornice) , ważne jest żeby miały odpowiedni prąd na wyjściu .Widziałem na stronie VoltON. takie urządzonka i było napisane ,że nadają się nawet do napędu wentylatorów dmuchawy.Przy pierwszych zasilaczach czy przetwornicach jakie produkowali to silniki pomp co trochę buczał a wentylatory nie miały najmniejszego biegu prędkości( ważne jest jak piec dobija temp.a wentylator zmniejsza obroty), ale teraz widzę że sprzedają trochę lepsze urządzenia.A i jeszcze jedno ceny oscylują w granicach 400-500 zł.Pozdrawiam

Opublikowano

Sprzedają na aledrogo takie przetwornice awaryjne co załączają sie same po zaniku zasilania, takie lepsze z prawie sinusem co pompka na pewno nie buczy to koszt powyżej 400 zł plus akumulator jak ktoś nie ma.

Opublikowano

dzięki za wszystkie odpowiedzi,

agregat odpada, bo jak będę w nocy spał to co mi z agregatu. Potrzebuję coś co w razie zaniku prądu pociągnie mi przez kilka godzin piec , pompkę CO, wentylator i sterownik. U mnie w piecu jest takie rozwiązanie, że mam jeden przewód zasilający, a w piec są wpięte pompka CO, CWU, wentylator i sterownik z PID. Więc jak ktoś może pomóc to słucham. Nie znam się na elektronice itp. tych sinusach czy jakichś tam, Więc jak ktoś naprawdę się zna i może mi doradzić co kupić, aby to wszystko u mnie chodziło to poproszę o pomoc.

Opublikowano

Kupujesz przetwornicę, podłączasz akumulator, wkładasz wtyczkę do gniazdka i działa ;)

A doradzi Ci sprzedający bo np. do sterowników kotłów gazowych potrzeba droższych i lepszych urządzeń a do zwykłej pompy tańszych.