Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Posiadam kocioł całodobowy, miałowy 25 KW z Pleszewa.

Pale w nim od miesiąca.

Przez pierwsze 3 tyg. wszystko ok. W ostatnim czasie gotuje mi się w nim woda przy temperaturze 60 stopni i nieraz 55 stopni. Wydaje mi się że gotuje się na ruszcie wodnym. Nie dzieje się to co dziennie, ale systematycznie co 2 dni :rolleyes: I zawsze wtedy gdy dmuchawa dobija już temp. do zadanej. Może moc dmuchawy mam za dużą?? Ustawioną mam na 60%. Woda w obiegu jest, filtr przy pompce wyczyszczony, grzejniki grzeją elegancko. Pompka na 3 biegu. Gdy się zagotuje woda, zmniejszam temp. do 50 stopni i wszystko powraca do normy.

Proszę o jakieś mądre rady.

Opublikowano

przyczyna jest prosta.

wina troche w Pleszewiaku. one miewaja zbyt male przekroje profili dojscia wody do rusztu. zdlawiony wiec przeplyw.

jesli jestes przekonany ze nie ma w ukladzie kotla powietrza przymknietego w rusztach, to ewidentnie wina zbyt malego przeplywu w kotle w stosunku do temperatury

mozna by tu probowac zwiekszenia mocy pompy dla osiagniecia szybszej wymiany

mozna tez i zdecydowanie bym najpierw tego sprobowal, obnizenia mocy wentylatora, ewentualnie takze przysloniecia przyslony wlotu.

wg mnie kociol dochodzi do zadanej temperatury zbyt szybko.

pobaw sie sterownikiem, poczytaj instrukcje. one miewaja funkcje dochodzenia do zadanej temp albo na maksymalnych obrotach, albo na obrotach spowalniajacych sie. jesli masz taka - sproboj ja wykorzystac.

otrzymasz wtedy natlenianie paleniska przy zmniejszajacym sie udziale powietrza. moze to pomoc.

Opublikowano

,,,, Wydaje mi się że gotuje się na ruszcie wodnym. ,,,,

 

Nie pochwalam rusztu wodnego.

Jeżeli ten ruszt wodny nie posiada jakiegoś mechanicznego urządzenia odpopielającego, to polecam ułożenie na tym ruszcie wodnym, rusztu żeliwnego. Może być nawet w poprzek.

Opublikowano (edytowane)

Czym palisz i jak palisz, jakiej kaloryczności opał, nazwa kotła bo 25 KW z Pleszewa nic nie mówi, dmuchawe ustaw na najmniesze obroty i jak nie będzie dawała rady wtedy podnoś stopniowo. Może czujnik temperatury źle podaje na sterownik.

Edytowane przez spidoman
Opublikowano

Witaj

60% nadmuchu dmuchawy wydaje mi się trochę za dużo , sam testuje spalanie miału w tej chwili z wykorzystaniem dmuchawy przy zupełnie nie przystosowanym do tego kotle i u mnie ustawienia oscylują pomiędzy 36- 42% . Powodem gotowania się wody może być złe ustawienie kotła .Poziomica i ewentualna regulacja powinny pomóc . Jeżeli masz ruszt wodny to sprawdził bym również poziomicą sam ruszt na jego długości czy jest zachowany skos bo to zawsze poprawia przepływ .

Opublikowano

Ruszt idzie ze skosa, do ścianki tylnej w dół. Fabrycznie tak jest. No i 60% nadmuchu to też mi się wydaje, że zbyt dużo. Zbyt mocno wznieca ogień. A co do miału biorę ze sprawdzonego źródła od 10 lat. Zresztą moi rodzice mają taki sam kocioł i taki sam miał i nic kompletnie się nie dzieje. Czujnik dobrze podaje temperaturę. Zaznaczam, że wcześniej nie miałem z tym problemu, a i rzecz ta nie dzieje się po każdym rozpalaniu.

Opublikowano

W kotle miałowym przecież pali się od góry wiec jak może przegrzewać się dolny ruszt wodny ?. Jestem w tym temacie amatorem i tego po prostu nie rozumiem .

Opublikowano

Ogień, żar po niedługim czasie od rozpalenia przechodzi na dół, na palenisko, ruszt.

Jak załaduje do pieca pełno miału to pali mi się ok 20 godz.

Opublikowano

Ruszt idzie ze skosa, do ścianki tylnej w dół. Fabrycznie tak jest. No i 60% nadmuchu to też mi się wydaje, że zbyt dużo. Zbyt mocno wznieca ogień. A co do miału biorę ze sprawdzonego źródła od 10 lat. Zresztą moi rodzice mają taki sam kocioł i taki sam miał i nic kompletnie się nie dzieje. Czujnik dobrze podaje temperaturę. Zaznaczam, że wcześniej nie miałem z tym problemu, a i rzecz ta nie dzieje się po każdym rozpalaniu.

No to wszystko jasne . Po prostu popadłeś w rutynę i musisz ten miał trochę staranniej sypać do tego kotła a każdą porcje wyrównywać żeby z boków nie pozostawały wolne przestrzenie którymi powietrze łatwiej przechodzi i tam się będzie paliło intensywnie i będą powstawać leje z wypalonego miału a kocioł będzie się miejscowo przegrzewał . A przy takim nadmuchu to nie problem przegrzać miejscowo palenisko , toż w tych lejach jest temperatura jak w piecu hutniczym , to i zamiast popiołu pewnie szlaka przynajmniej w tych miejscach ?

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.