Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Czy ktoś z szanownych forumowiczów ma jakies doświadczenie odnośnie pracy pompy obiegowej GRUNDFOS ALPHA 2 25-60 w instalacji zalanej glikolem (-35 stopni C)? Ostatnio otrzymałem informację od przedstawiciela firmy GRUNDFOS iż w/w pompa nie nadaje się do instalacji zalanej glikolem (nie był wstanie odpowiedzieć dlaczego). Jedynie do instalacji (otwartych lub zamkniętych) pracujących na glikolu zaoferował pompę GRUNDFOS SOLAR. I jak to wygląda z uszczelkami (pomp, zaworów, uszczelnieniem połączeń gwintowanych) bo ponoć glikol zrzera uszczelki a połączenia gwintowane (pakuły) prędzej czy później zaczynają przeciekać.

Pozdrawiam

Opublikowano (edytowane)

generalnie wypytywanie przedstawicieli handlowych o sprawy techniczne nie ma sensu

sa to najczesciej młodzi ludzie bez ZADNEJ wiedzy praktycznej jeno po kursie co maja odpowiedziec na pytanie

wiec zadaj jeszcze raz pytanie temu przedstawicielowi czym konkretnie róznia sie oba modele pomp

od czynika grzewczego moze zalezec wydajnosc pompy ale nie to ze sie nie nadaje do pmpowania cieczy o nieco innej lepkosci , przeciez nawet olej tym pompowałem

amatorskie instalacje solarne zasilane sa czym kto ma pod reka i sa to własnie pompy obiegowe do co

a oprzeciekaniu połaczen na konopiach zapytaj uzytkowników inst solarnych , czy przeciekaja WSZYSKIE połaczenia , bo jedno nie jest reguła

a ciekaw jest czym kierowałes sie wybierajc ALPHE 2 czy przeprowadziłes rachunek ekonomiczny inwestycji czy tylko zasłysane informacje o wyzszosci swiast w... nocy .....

przy małej instalacji pompa 25W- pracujacej pół doby mnie wychodzi ze inwestycja zwócła by mi sie po kilkunasu latch -blizej dwudziestu , bez zadnej gwarancji ze pompa tyle wydoli

a zwykła napewno bo juz wieloktotnie sprawdzone

podobnie jest z zarówkami enerooszczednymi , jedna swieci kilka lat inna kilka miesiecy i oszczdnosci tylko teoretyczne bo nikt tego nie jest w stanie dokładnie policzyc tylko mahnie reka i kupuje nastepna

Edytowane przez Marek
Opublikowano

OK. Skoro twierdzicie, że glikol nie zrzera uszczelek oraz że na połączeniach gwintowanych z zastosowaniem pakuł nie bedzie przeciekać temat uważam za nieaktualny.