mariusz01041975 Opublikowano 14 Listopada 2011 #1 Opublikowano 14 Listopada 2011 Witam wszystkich, jestem początkującym w paleniu Viadrusem . Piec Viadrus mam od miesiąca, jeszcze niejest tak zimno i pale drzewem Brzozą . Dom mam o ppowierzchni 80 m2, murowany. Piec Viadrus 11.7 KW nadmuch + sterowanie. Temperature na piecu ustawioną mam 50 stopni. Gdy już jest rozpalone, to szyber przymykam na maxa, przedmuch co 10 minut , i 1 sekunda. Piec po rozpaleniu załadowany po samą góre . I wraz szybko się wypala drzewo, co 2 godziny musze chodzić i podkładać do pieca. Czy może ktoś mi powiedzieć jak powinienem palić na piecu żeby żadziej chodzić do kotłowni ? Z góry dziękuje i pozdrawiam. Cytuj
Gość sarzyk Opublikowano 14 Listopada 2011 #2 Opublikowano 14 Listopada 2011 Napisze standardowo temp trzym wyzej by na powrocie bylo te 55stopni no i nie przymykaj szybra szkoda zycia. Co do stalopalnosci koledzy na pewno pomoga bo sam mam inny kociol ale uprzedze. Napisz czym palisz, jak rozpalasz jaka temp w domu zrob fotki instalacji przy piecu Czy jest zawor mieszajacy Jakie ustawienia na sterowniku Ufff Pozdrawiam Cytuj
mariusz01041975 Opublikowano 15 Listopada 2011 Autor #3 Opublikowano 15 Listopada 2011 (edytowane) Kolego pale drzewem brzozowym i debowym. Rozpalam cugiem czyli standardowo, przy wylaczonym wentylatorze, jak sie rozpali to dopiero zamykqm u wlaczam sterowanie. A tego zaworu to niemam, jak kupowalem piec to powiedzieli ze przy zeliwnych tego stosowac nie trzeba. A instalacje mam zwykla , najprostrza z stalowych rur 1 cal, 3/4 i 1/2 cala. Edytowane 15 Listopada 2011 przez mariusz01041975 Cytuj
mariusz01041975 Opublikowano 16 Listopada 2011 Autor #4 Opublikowano 16 Listopada 2011 Czy moze ktos ma pomysl jak bardziej ekonomiczniej palic w piecu viadrus ? Cytuj
mac65 Opublikowano 16 Listopada 2011 #5 Opublikowano 16 Listopada 2011 Nie podałeś jaki model posiadasz ale przy U26 albo U22 w zasadzie nie ma różnicy oba to górniaki i powinieneś w nich palić od góry nawet drzewem . Daj na spód grube drzewo i przesyp zrzynkami albo trocinami żeby trochę spowolnić przepływ powietrza i tak warstwami aż do zapełnienia całego pieca a potem na wierzchu ognisko i po sprawie . Główna przeszkoda to ten wentylator ,robi więcej złego niż dobrego , osobiście zamienił bym go na miarownik ciągu kominowego . Naturalny ciąg pozwoli wydłużyć palenie i mniej ciepła ucieknie w komin chociaż z racji konstrukcji Twojego pieca to stosowanie drewna (długi płomień ) nie jest dobrym rozwiązaniem niestety. W przypadku drzewa można dokładać do pieca ale może wystąpić smolenie wymiennika , wszystko zależy od rodzaju i wilgotności opału . Cytuj
mastnacek Opublikowano 18 Listopada 2015 #6 Opublikowano 18 Listopada 2015 Hej, spójrz tutaj w czeskim forum. Jak skonfigurować urządzenie? Możesz użyć dodatkowych stojaków z drewna? Drewno jest lepiej mieć kontrolera z zPID. Ile artykułów ma kocioł? http://www.energoportal.cz/forum/pevna-paliva/vylepseni-viadrusu-106948-160/?stranka_oblast= Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi