Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Dwa Obiegi Co, Sprzęgło - Proszę O Pomoc

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Panów.

Chciałbym z Panami zweryfikować działanie układu CO w moim domu..... Wszystko działa zgodnie z moim zamysłem, ale nie podoba mi się jedna rzecz...

Na wstępie opisze moja instalację i zamysł działania.

Układ wygląda jak w załączniku.

Przed modernizacją CO kocioł zasilał bezpośrednio wszystkie kaloryfery zarówno w mieszkaniu jak i w piwnicy. W piwnicy znajdują się pomieszczenia biurowe, używane sporadycznie przez kilka godzin dziennie. Temperaturę w mieszkaniu utrzymywał regulator pogodowy z uwzględnianiem temp. wewnętrznej. Efekt był taki, że w mieszkaniu było ciepło, komfortowo, jednak temp. zasilania CO była zbyt niska dla piwnicy, przez co w pomieszczeniach piwnicznych było za zimno. Stąd przeróbka układu jak w załączniku. Zamysł był taki, żeby kocioł pracował wg krzywej grzewczej (wyższej) dobranej dla piwnicy, natomiast mieszkanie pracowało z drugim regulatorem pogodowym, który steruje zaworem 3D z krzywą niższą niż dla piwnicy. W każdym pomieszczeniu piwnicznym jest regulator pokojowy, który steruje głowicą przy kaloryferze. Pompa obiegu piwnicznego P1, załącza się w przypadku gdy w którymś pomieszczeniu włączany jest regulator pokojowy (Suma z regulatorów pokojowych wchodzi na pompę P1)

Wszystko działa pod kątem regulacji prawidłowo, ale jest jeden brzydki efekt :

Dla przykładu :

Obieg piwniczny jest wyłączony, ogrzewanie tylko mieszkania.

Regulator kotła wyznacza temperaturę wyjściową z kotła = 50 'C,

regulator w mieszkaniu wyznacza temp. za zaworem 3D = 35 'C

Zawór 3D pozostaje w położeniu pośrednim - mieszanie.

Efekt jest taki, że kocioł często załącza się, ponieważ woda w sprzęgle jest szybko wychładzane przez powrót z mieszkania, nawet jak zawór jest mocno przymknięty (czyli robi się obwód zamknięty na mieszkanie). Oczywiście efekt znika jak zawór zamknie się całkowicie.

Opiszę trochę poszczególne elementy :

kocioł gazowy Euromaxx 23kW (dwufunkcyjny), z obserwacji wynika że histereza kotła jest ustawiona na +/- 4'C

sprzęgło o mocy 40W przy deltaT=15K.

Pompa P1 - obieg piwnicy - 25/40

Pompa P2 - obieg mieszkalny - 25/60

Nie martwiłbym się tym częstym załączaniem kotła, ale widzę wyraźnie że jest większe zużycie gazu.

Wiem, że sprawę rozwiązałby układ podmieszania kotłowego, ale nie wiem jak to wpleść w odniesieniu do sprzęgła. No i dodatkowo trzeba by chyba wymusić obieg za sprzęgłem, dodatkowa pompa.

Jestem automatykiem, niestety wymiękam w sprawach hydraulicznych.

Proszę o sugestie, może cały zamysł jest do niczego..

Będę wdzięczny za każdą uwagę.