Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Najlepsze Miejsce Na Termostat Pokojowy W Domu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Koledzy mam kolejny problem. Instalacje mam starą kaloryfery stalowe. Mam czujnik temperatury który umieściłem w korytarzu załączę rysunek. Mam wrażenie że kaloryfery dają ciepło które przechodzi z pomieszczeń do korytarza(w korytarzu nie mam kaloryfera) owe ciepło tak długo się w nim utrzymuje że pomieszczenia zdążą się wychłodzi, a w pomieszczeniu czujnika temperatura utrzymuje się dłużej i nie rozwiera stycznika.. Co wy o tym sądzicie? Na rysunku jest inne pomieszczenie w którym mogę umieści termostat pokojowy w sumie w 2 miejscach które będzie lepsze miejsce?? Pomóżcie

post-23694-0-34567600-1319640467_thumb.png

Edytowane przez Kjuku
Opublikowano

Wydaje mi się, że każde z nowych miejsc jest równie dobre.

Jeśli odczuwasz zimno zanim termostat się przełączy, to zmniejsz jego histerezę do minimum.

Na przykład histereza 1C jest tak duża, że zimno odczuwa się praktycznie co każdy cykl.

Opublikowano

Koledzy mam kolejny problem. Instalacje mam starą kaloryfery stalowe. Mam czujnik temperatury który umieściłem w korytarzu załączę rysunek. Mam wrażenie że kaloryfery dają ciepło które przechodzi z pomieszczeń do korytarza(w korytarzu nie mam kaloryfera) owe ciepło tak długo się w nim utrzymuje że pomieszczenia zdążą się wychłodzi, a w pomieszczeniu czujnika temperatura utrzymuje się dłużej i nie rozwiera stycznika.. Co wy o tym sądzicie? Na rysunku jest inne pomieszczenie w którym mogę umieści termostat pokojowy w sumie w 2 miejscach które będzie lepsze miejsce?? Pomóżcie

Daj w tych miejscach na wysokości do 1,5m

post-21309-0-46335100-1319953208_thumb.png

Opublikowano

Patrząc na rysunek nowe miejsce 2 jest na przeciwko miejsca które zaproponowałeś dodatkowo twoja propozycja jest w rogu to nie przeszkadza? dlaczego nie może być w moim miejscu??. Drugie miejsce jakie wskazałeś odpada bo tam są drzwi których nie zaznaczyłem.

Opublikowano

Oczywiście moze być i powinieneś sobie sam zrobić pomiary temperatury w miejscach które typujesz.

Poswiecic troche czasu i wybrac najchłodniejsze miejsce i tam zainstalowac czujni ale nie wyzej jak do 1,5m

Opublikowano

akurat ogólnie z wszystkich pomieszczeń te jest najchłodniejsze. a temperatura w twoim miejscu które wybrałeś i w moim typowanym miejsc jest podobna. Sam termometr do pomiaru ma tolerancji 1 stopień