Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Podlogowka+Grzejniki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam uzytkownikow. Z poczatku mialem problem z ogrzewaniem podlogowym. Podlaczylem zawor trojdrozny ESBE i za nim pompke i zaczela dzialac. Mam regulacje temperatury i niby ze jest ok. Ale po zamontowaniu tej pompki grzejniki przestaja grzac.Wyglada to tak,jakby ta pompka zabierala ciepla wode i na grzejniki juz nie dochodzila. Mam piec weglowy 16kw z pompka,dalej na zasilaniu mam trojnik,z ktorego jest idzie ciepla woda na podlogowke,a dalej za trojnikiem rozdzielacze do grzejnikow. Narazie mam 4 podlaczone grzejniki a bedzie 7. Podlogi mam 3 obiegi 72m,ok 50m i ok 30m.Jest tez bojler. Probowalem juz na rozne sposoby cos z tym zrobic i nie ma efektu. jak narazie mam wybor albo podloga albo grzejniki. Tak raczej nie powinno byc. Prosze o rade. Pozdrawiam

Opublikowano

z pompka,dalej na zasilaniu mam trojnik,z ktorego jest idzie ciepla woda na podlogowke,a dalej za trojnikiem rozdzielacze do grzejnikow.

Witam,

Trójnik na podłogówkę ma być przed pompą grzejników.

Pozdrawiam.

Opublikowano (edytowane)

Witaj

Powodem moze być ( bo tego nie widze ) zbyt duży wydatek pompy podłogówki . Najprosciej żeby to naprawic to daj pompe za trójnik przed rozdzielaczem na kaloryfery i podłogówke bo pompy w tej chwili w obwodzie podłogówki pracuja szeregowo , a jezeli maja zasilac dwa oddzielne obwody to powinny pracować równolegle . Zwróc uwage na średnice rur zasilających do trójnika aby poompy pracowały z większym komfortem , jak równiez porównaj parametry obu pomp , wieksza na wiekszy obwód . Podłogówka jezeli pracuje na jednej kondygnacji nie musi mieć dużego wydatku.

No widze że kolega Vernal juz Ci napisał o co biega :)

Edytowane przez mac65
Opublikowano

Witam. Na grzejniki nie mam oddzielnej pompki. Pompka jest przy piecu(zrobione jest takie obejscie). Trojnik zamontowany jest na zasileniu(po drodze do rozdzielacza grzejnikow).Od niego podlaczona jest dopiero podlogowka

Opublikowano

Przy piecu mam slabsza pompke(40l/min) a do podlogi 65. Ta pierwsza pracuje na 3 biegu a druga na 1. Cala instalacje mam z rurek 25mm.Zamienialem je i oczywiscie grzejniki grzaly prawidlowo ale za to podloga nie.

Opublikowano (edytowane)

Własnie o to chodzi żeby zasilanie podłogówki wpiąć na wyjscie z pieca przed owym "ogejściem" ( zawór różnicowy + pompa) natomiast połaczenie podłogówki które wykonałeś za owym "obejściem " skasowac .

Edytowane przez mac65
Opublikowano

Czyli ogolnie mowiac na wyjsciu z pieca daje trojnik. Od niego prowadze rurke do zaworu mieszajacego,potem pompka i do rozdzielacza podlogowego. Do drugiego wyjscia trojnika podlaczam ta istniejaca instalacje z pompka i tym obejsciem i to ma isc bezposrednio do rozdzielaczy grzejnikow.Zgadza sie?

Opublikowano

Dokładnie o to chodzi to mają być dwa oddzielne obwody zasilane z jednego żródła - pieca .