Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Instalacja Co W Domu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzien dobry! na poczatku przedstawie sytuacje aby zaznajomic was blizej a problemem-musze wykonac instalacje CO we wlasnym domu (plan dolaczony) to co posiadam na chwile obecna to: kociol grzewczy:Kalvis 2-12, wymiennik ciepla o pojemnosci 750 l i wielka nadzieje na normalny uklad CO ktory bedzie mi sluzyl na dlugie lata

Wg schematu w narozniku pomiedzy pomieszczeniem nr 4 a pomieszczeniem nr 3 znajduje sie miejsce pod "piec" w pomieszczeniu 3 za sciana umieszczony jest wymiennik ciepla (nieizolowany)-reszta jak na schemacie-to co jest "wymarzony wariantem" to instalacja CO ktora wspolpracuje z wymiennikiem wraz z grzejnikami ktore beda sie znajdowaly w kazdym pomieszczeniu na zasadzie standartowej- czyli pod oknem oczywiscie z termoregulacja na kazdym grzejniku-oczywiscie wazne jest aby uklad nie byl wysoce skomplikowany i dostarczal mozliwosc dowolnie komfortowej obslugi -calosc bedzie wykonywana w miedzi na zasadzie podwyzszania istniejacych wylewek-prosze o pomoc w wykonaniu schematu do tego typu ukladu a uwzglednieniem istotnej dla mnie funkcji czyli oproznianie ukladu CO z czynnika ktorym bedzie woda (po prostu nie zawsze moge byc w domu w czasie zimy ) dziekuje z gory za fachowa opinie i pomoc w tym temacie

post-34411-0-57741400-1319391775_thumb.jpg

Opublikowano

Witam!

Jak czytam takie prośby na tym forum to często krew mnie zalewa (może nie słusznie-niech mnie ostudzą inni doświadczeni instalatorzy).Uczyłem się instalacji przez 6 lat i dzisiaj mogę stwierdzić,że nie posiadam 100% wiedzy,dlatego jestem obecny na forum.Ty zaś wrzucasz rzut budynku i oczekujesz na gotowe rozwiązania w kwestii obliczeń strat ciepła przez ściany ,podłogę, sufit,okna ,drzwi, wentylację. wyliczenie średnic rur,pompy, itd. .Chcesz uzyskać te sprawy za darmo,bo masz kompiuter i dostęp do internetu.Ktoś z nas powinien wykonać te wszystkie wyliczenia i podać Ci na tym forum (to moje zdanie odnosi się nie tylko do Ciebie-są inni podobni).Najpierw zacząłeś od nabycia pieca (kotła)-budujesz chatę od dachu-to Twoja sprawa.Co to jest wg.ciebie wymiennk ciepła-wg nas hydraulików jest to coś innego.Być może swoją wypowiedzią przesadzam-liczę na krytyczne uwagi kolegów bardziej doświadczonych.Przyjmę je z pokorą.Moim skromnym zdaniem wykonanie instalacji c.o. jest zadaniem odpowiedzialnym i nie powinni się brać za to laicy (nie znający zasad teorii,praktyki).Spotykałem w swoim życiu glazurników,którzy wykonywali instal.wod.kan.,c.o.-kompleksowo.Był nawet jeden taki mądry,że awaturniczo kwestionował podłączenie "drabinki" w łazience od dołu (zasilanie). Powrót oczywiście też dołem.Chciałem w tym przypadku pokazywać jak najmniej rur na ścianie nie przekonałem "fachowca" ,więc się wycofałem z tej fuchy.

Wracając do Twoich założeń,że będziesz rzadko palił to napełnij instalację PŁYNEM NIE ZAMARZAJĄCYM. Moja druga rada: wykonanie instalacji należałoby powierzyć doświadczonemu hydraulikowi (takiemu co nie umie układać płytek ceramicznych).Rzut budynku to trochę za mało (piwnica,poddasze).Pozdr.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Dokladnie-nie jestem profesjonalista stad nie prosze o wyliczanie strat a wylacznie o pomoc w odnalezieniu badz dostarczenie schematu ktory pomoze mi rozwiazac moj problem co zas do wyliczen pozostawie je sobie samemu -kwestia zapelniania instalacji plynem niezamarzajacym- odpadaw moim przypadku co zas do kwestii specjalistow ktorzy sa gdzies w moich okolicach? bardzo dobre stwierdzenie-takich nie ma i dlugo nie bedzie inaczej tego typu prosba nie pojawila by sie na tym forum -mimo wszystko szanuje Panska wypowiedz i mam nadzieje ze ktos pomoze mi rozwiazac moj problem