Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

mam piec metal fach ,palę w nim od 2 lat w tym roku wymieniłem cała inst.czyli rury grzejniki itd wszystko,obecnie jak rozpale do około 55 stopni to w piecu słychac dziwne syczenie bulgotanie ,moze ktos wie czy to jest normalne

ah i jeszcze problem palacz ze mnie młody i sam nie wiem jak to robić zeby było ekonomicznie i zeby czesto nie chodzic do kotłowni,moj piec ma dwoje dzrzwiczek na dole jest ruszt gorne wrzucam wegiel i drzewo.pytanie brzmi ile dawac opału i jak rozpalac od dolu czy gory

Edytowane przez barttbart
Opublikowano

Jak przyjdzie cięższa zima i wtedy pasowało by palić na okrągło to wtedy odpalasz go jak dolniaka, rozpalasz zasypujesz pełny i zamykasz tą wajchą z boku górny przelot spalin. Wtedy właśnie by się przydał miarkownik ciągu, napewno widziałeś łancuszek co podnosi klapkę w drzwiczkach popielnikowych. Tym sposobem możesz dosypywać opału bez wygaszania.Co do tego bulgotania to jakby punktowo chyba na ruszcie wodnym podgotowywała woda, spróbuj wtedy przełączyć pompke na wyższy bieg czy coś się zmieni.

Opublikowano

Witaj

 

To jest piec dolnego spalania ze skróconym obiegiem spalin do rozpalania i tak sie w nim powinno palić . Nad pierwszym wymiennikiem masz klapke krótkiego obiegu( rączka z prawej strony u góry) , przy rozpalaniu powinna byc otwarta . Robienie z tego kotła na siłe górniaka mija sie z celem ,trzeba by podac powietrze nad zasyp a jeszcze dodatkowo uszczelnić kanał spalinowy pierwszy żeby powietrze nie przechodziło przez zasyp a jadnocześnie omijało płomienie , gra nie warta świeczki . No i jeszcze dmuchawa ,przy dolniaku jak najbardziej spełni swoje zadanie , przy górniaku już nie do końca , lepszy miarownik ciągu . Ten piec został skonstruowany do palenia od dołu i tego sie trzymaj , po rozpaleniu zamykaj klape krótkiego obiegu nad zasypem żeby nie zajał sie cały opał w zasobniku tylko jego dolna część , otwieraj ja tylko kiedy chcesz dosypać paliwa ( dla przewietrzenia komory zasypowej - dym nie idzie na pomieszczenie kotłowni ) no i oczywiście na czas dodawania paliwa wyłączaj dmuchawe . Masz dobry piec i nie ma potrzeby go udziwniać , trzymaj przyzwoite temperatury i ze wzgledu na nadmuch co sezon kontroluj sznury uszczelniajace w drzwiczkach a na pewno posłuży długie lata .

 

Jeszcze apropo syczenia i bulgotania . Jeżeli piec syczy przy temperaturze jaka podałes to odłożył sie kamień na wewnętrznej stronie wymiennika ,prawdopodobnie zagotowałes w nim kiedys wode lub piec został żle ustawiony i pozostało w nim powietrze co spowodowało przegrzanie w miejscach gdzie nie było wody , świadczy o tym min. bulgotanie w piecu , powietrze jest tam nadal i potrzebne wypoziomowanie pieca tak aby całe powietrze z niego wyszło .

 

 

 

Pozdrawiam i życze ciepła .

Opublikowano

dzięki za podpowiedzi

pytania są nadal:

1.kontroluj sznury uszczelniające w drzwiczkach ;o co w tym chodzi

2.wypoziomowanie pieca;tzn jak to zrobić

3.ile sypać paliwa do pełna czy mniej

4.jaka moc dmuchawy i czy jak jest nagrzany to przymykać spust w czopuchu

sorry że aż tyle ale jestem kompletnym nowicjuszem w temacie i sam sobie z tym nie radzę

dziekuję za okazane zrozumienie i pomoc

pozdrawiam

Opublikowano

1.Czy sznur uszczelniający drzwiczki nie jest gdzieś wypalony i w tym miejscu może zaciągać lewe powietrze.

2.Czy kocioł nie jest przechylony, jak nie jest to ok.

3.Jak nie musisz palić ciągle to sobie syp ile Ci pasuje.

4.Dmuchawe to sobie tak ustaw żeby Ci się nie kopciło i niepotrzebnie nie wydmuchiwało opału w komin. To już musi ktoś kto ma taki kocioł, ja Ci nie będę podawał nastaw jak ja pale w innym kotle, a przymknięcie na czopuchu i dmuchawa to to jazda po bandzie, nie polecam.

Opublikowano

Ad 1 Sznury uszczelniaja drzwi zasypowe i popielnikowe , znajduja sie po wewnetrznej stronie w specjalnym do tego celu wykonanym korytku na obwodzie . Niestety są one elementem eksploatacyjnym i z czasem albo sie wypalają albo twardnieją w taki sposób iż drzwi tracą szczelność co powoduje dostawanie sie do pieca tzw. lewego powietrza co skutkuje brakiem wymaganej kontroli nad procesem spalania jak również może przy wyposazeniu kotła w dmuchawe doprowadzić do wydostawania sie dymu i innych produktów spalania do pomieszczenia , miast w komin.

 

Ad.2 Poziomica i podkładki pod nóżki pieca jeżeli nie ma własnej regulacji .

 

Ad.3 Piec najlepiej pracuje przy pełnym zasypie ale to przy sezonie grzewczym w pełni ,narazie myśle że wystarczy przepalanie czyli spalenie określonej porcji paliwa dla podniesienia temperatury w budynku .

 

Ad.4 Moc dmuchawy powinna być minimalna jaka pozwoli utrzymac zadaną temperature ( i tu proponuje zaczać od minimalnych obrotów dmuchawy , jezeli piec nie bedzie osiagał wymaganej temperatury sukcesywnie podnosic moc nadmuchu) . Zbyt duze obroty powoduja wydmuchiwanie spalin z pieca nim te zdażą oddac ciepło w wymienniku i nadmierne rozpędzanie pieca (wzrost temperatury powyzej nastawionej) co skutkuje dosłownie puszczaniem kasy przez komin .Dmuchawa ma być tak wyregulowana aby wspomagać naturalny ciąg kominowy a nie go wymuszać .Można to poznać po temperaturze czopucha , przy normalnym paleniu powinna być taka że czopuch mozna dotknąć reką i nawet przez chwile przytrzymac . Przy rozpalaniu np. drewnem temperatura bedzie wyzsza i czopuch bardziej gorący . Przy pracy pieca z dmuchawa nie ma potrzeby ograniczać przepływu spalin na czopuchu może być otwarty na pełny przepływ .

 

 

Opublikowano

własni chodzi mi oto ze mocno zarasta piec smołą i nie wiem czym to czyscic próbuje szpachelką,do wyczystki górnej mam specjaną szczoteczkę ale w komorze gdzie sie pali opał to masakra nie wiem jak to zrobic

Opublikowano (edytowane)

Jak Ci zarasta smołą to za mała temperatura na kotle, a samo drzewo to lubi 80*C. Kup ten środek co napisałem i dosypuj dwie łyżki stołowe na opał.

https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/8588-spalsadz-a-sadpal-to-to-samo/

to są zdjęcia mojego kotła po stosowaniu tego środka. Tylko nie rzucaj się od razu na duże ilości, na poczatek 5kg jak Ci będzie pasować to dokupisz, a jak w końcu w nim palisz, od góry od dołu, w sposób ciągły czy przepalasz i czym.

Edytowane przez spidoman
Opublikowano

2.2 Paliwo.

Paliwem do opalania kotłów typoszeregu SDG? jest drewno opałowe liściaste nie

przekraczające 20% wilgotności, oraz węgiel kamienny asortymentu OI.

Zalecane jest stosowanie polan drzew liściastych typu: buk, grab, dąb, brzoza , olcha,

jesion. Nie zalecane jest stosowanie polan drzew iglastych , gdy? powodują one zakopcenie

kotłów , oraz konieczność częstego czyszczenia.

  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Jak Ci zarasta smołą to za mała temperatura na kotle, a samo drzewo to lubi 80*C. Kup ten środek co napisałem i dosypuj dwie łyżki stołowe na opał.

https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/8588-spalsadz-a-sadpal-to-to-samo/

to są zdjęcia mojego kotła po stosowaniu tego środka. Tylko nie rzucaj się od razu na duże ilości, na poczatek 5kg jak Ci będzie pasować to dokupisz, a jak w końcu w nim palisz, od góry od dołu, w sposób ciągły czy przepalasz i czym.

rozgrzałem kocioł do 80 i szpachelką zdarłem tą smołe,super szło jak po maśle,aha i chcem spróbować zapalic od gory ,tzn sypie paliwo dzrzewo wegiel uchylam gorne wypóst ten wew.kotła i rozpalam czy dobrze to zrozumiałem,i bardzo chcem podziękować za dotychczasową pomoc i wyrozumiałość widać że dobry człowiek jesteś pozdrawiam ciepło

Opublikowano

Witaj

 

To jest piec dolnego spalania ze skróconym obiegiem spalin do rozpalania i tak sie w nim powinno palić . Nad pierwszym wymiennikiem masz klapke krótkiego obiegu( rączka z prawej strony u góry) , przy rozpalaniu powinna byc otwarta . Robienie z tego kotła na siłe górniaka mija sie z celem ,trzeba by podac powietrze nad zasyp a jeszcze dodatkowo uszczelnić kanał spalinowy pierwszy żeby powietrze nie przechodziło przez zasyp a jadnocześnie omijało płomienie , gra nie warta świeczki . No i jeszcze dmuchawa ,przy dolniaku jak najbardziej spełni swoje zadanie , przy górniaku już nie do końca , lepszy miarownik ciągu . Ten piec został skonstruowany do palenia od dołu i tego sie trzymaj , po rozpaleniu zamykaj klape krótkiego obiegu nad zasypem żeby nie zajał sie cały opał w zasobniku tylko jego dolna część , otwieraj ja tylko kiedy chcesz dosypać paliwa ( dla przewietrzenia komory zasypowej - dym nie idzie na pomieszczenie kotłowni ) no i oczywiście na czas dodawania paliwa wyłączaj dmuchawe . Masz dobry piec i nie ma potrzeby go udziwniać , trzymaj przyzwoite temperatury i ze wzgledu na nadmuch co sezon kontroluj sznury uszczelniajace w drzwiczkach a na pewno posłuży długie lata .

 

Jeszcze apropo syczenia i bulgotania . Jeżeli piec syczy przy temperaturze jaka podałes to odłożył sie kamień na wewnętrznej stronie wymiennika ,prawdopodobnie zagotowałes w nim kiedys wode lub piec został żle ustawiony i pozostało w nim powietrze co spowodowało przegrzanie w miejscach gdzie nie było wody , świadczy o tym min. bulgotanie w piecu , powietrze jest tam nadal i potrzebne wypoziomowanie pieca tak aby całe powietrze z niego wyszło .

 

 

 

Pozdrawiam i życze ciepła .

piec jest wypoziomowany sprawdzałem ,teraz juz przestał bulgotac ale gdy dochodzi do 55 stopni to troche cos syczy lecz tylko przy pierwszym razie pozniej jak pale i dorzucam gdy osiaga zadana tem. juz jest ok

Opublikowano

Niestety syczenia już sie nie pozbedziesz , kamień już sie odłożył na wewnętrznej stronie wymiennika i tam pozostanie . No chyba że bedzie CI sie chciało spuszczać wode z instalacji , wymontowywać kocioł i zalewać go odkamieniaczem , a potem płukanie , montarz , ponowne ustawianie i napełnianie . Tylko czy to ma sens ;)

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.