xpe Opublikowano 22 Października 2011 #1 Opublikowano 22 Października 2011 Witam, zakupiłem dom (kostka lata 80). Okazało się że w salonie jest kominek który jest podłączony do szybu wentylacyjnego. Czy bezpiecznie będzie używać tego kominka? Zaznaczę że w innej części domu jest jeszcze komin do co i szyby wentylacyjne do kuchni i łazienek. Proszę o Waszą radę co z tym fantem zrobić. Cytuj
sambor Opublikowano 23 Października 2011 #2 Opublikowano 23 Października 2011 Witam Powinieneś wezwać kominiarza na przegląd i ew konsultację. Jeżeli jest to osobny ciąg wentylacyjny ( kominowy) i jego stan techniczny oraz parametry -przekrój, wysokość, ciąg są dobre to najprawdopodobniej można go użyć jako kominowego Ja jak budowałem dla siebie to wszystkie piony wentylacyjne/ kominowe były takie same - taki sam przekrój, taki sam materiał. Jedyna różnica to zakończenie na dachu i otwory w pomieszczeniach Pozdrawiam Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi