Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam mam piec seko i instalacje zamkniętą z naczyniem przeponowym . na manometrze ciśnienie w instalacji na zimno mam rzędu 0,15mpa czyli chyba 1,5 bar. Gdy wzrasta temperatura ciśnienie wzrasta i wychodzi nawet poza skale na manometrze ponad 0,4 mpa .prosiłbym o porade co może być przyczyną i co moge z tym zrobić .przeglądałem forum ale jakoś nie mogłem znależć nic co mogło by mi pomóc.

Opublikowano

Witam

Sprawdź ciśnienie w naczyniu wzbiorczym - przy spuszczonej wodzie z instalacji CO w twoim przypadku powinno być ok. 1,3bar, należy to wyregulować przez zawór na naczyniu wzb.

Dodatkowo czy prawidłowo jest dobrana wielkość naczynia?

Dziwne, że przy takim wzroście nie reaguje zawór bezpieczeństwa!

Pozdrawiam

Opublikowano

Witaj a co w tym czasie robi zawór bezpieczeństwa stuknij nim pare razy może się obudzi chyba że mieszkasz w wieżowcu 4 bary to 40 mertów słupa wody.poz Hermogenes

Opublikowano

zawór bezpieczeństwa nic wlsnie z tym nie robi

ciśnienie przy temp .ok 42*c wynosiło 0,4 mpa .odpowietrzyłem pompe i wszystkie grzejniki ale przy piecu koło pompy słycze takie bulgotanie jak by cały czas w instalacji było powietrze

Opublikowano

witam mam piec seko i instalacje zamkniętą z naczyniem przeponowym . na manometrze ciśnienie w instalacji na zimno mam rzędu 0,15mpa czyli chyba 1,5 bar. Gdy wzrasta temperatura ciśnienie wzrasta i wychodzi nawet poza skale na manometrze ponad 0,4 mpa .prosiłbym o porade co może być przyczyną i co moge z tym zrobić .przeglądałem forum ale jakoś nie mogłem znależć nic co mogło by mi pomóc.

7 lat było dobrze, czyli coś nawaliło.

Zakładając, że zawór bezpieczeństwa jest dobry (pytanie jaki tam masz), to walnięty manometr.

Zakładając, że ZB padł, to za małe ciśnienie wstępne naczynia lub uszkodzona przepona (przeciekła).

Opublikowano

zawór SYR 1915 2,5bar/12mm Lc=0,25 L=0,38 takie ma oznaczenie

jeśli chodzi o zbiornik jakie powinno być ciśnienie czym sprawdzić i jak ewntualnie dobić

jeśli chodzi o manometr to przy zimnym piecu wskazuje ciśnienie 0,14mpa ale w momencie grzania szybko zaczyna wzrastac cisnienie może być w sumie coś z tym manometrem bo jak dzisiaj upuszczalem troche wody to wskazówka nawet nie drgneła

Opublikowano

Zawór parametrami OK. Możesz go "przekręcić" pare razy dla pewności. Obstawiałbym raczej manometr.

Wartość ciśnienia wstępnego powinna być na tabliczce znamionowej naczynia, zwykle ok. 1,5 bara.

Do kontroli ciśnienia służy zaworek na "spodzie" naczynia. Umówmy się, że spód jest po drugiej stronie niż przyłącze gwintowane.

Zaworek ten najczęściej jest identyczny jak w oponie samochodowej, więc zwykły ciśnieniomierz samochodowy wystarczy. Zaworek ten jest chroniony plastikową zaślepką, którą należy zdemontować.

Łatwo sprawdzić szczelność membrany i czy jest ona w całości. Trzeba zdemontować naczynie (niestety) i jeśli wszystko jest w porządku, to po pierwsze ma trzymać ciśnienie, a po drugie będzie napierać na wlot naczynia. Zaglądając przez króciec gwintowany widać "gumę". Naczynie wydaje się być zaślepione, chociaż nie jest.

P.S.

Gdyby w układzie było powietrze, to wzrost ciśnienia na manometrze powinien być mniejszy (dodatkowe powietrze, to większa ściśliwość zładu).

Opublikowano (edytowane)

Możesz jakiś schemat Twojej instalacji ?

Moim skromnym zdaniem masz uszkodzone naczynie przeponowe tzn albo puste albo dziurowe. Sprawdź w nim ciśnienie tak jak w kole auta.

Oczywiście podczas tego sprawdzania nie może być ciśnienia w instalacji CO, czyli trzeba spuścić wodę.

Edytowane przez dareksin