Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam ponownie

Rozbudowałem i zmodernizowałem nieco instalację.

Było:

instalacja otwarta, piec śmieciuch Ogniwo , zawór 4D , pompa za zaworem 4D (na schemacie przerywaną linią) zasilane tylko grzejniki . Wszystko działało OK.

Modernizacja:

doszedł zasobnik CWU i podłogówka. Żeby oszczędzić kosztów i sprzętu postanowiłem przenieść pompę przed zawór 4D by zasilała zasobnik. Przewidziną wczesniej pompę do zasobnika wykorzystałem do podłogówki.

Problem polega na tym że ostatnie 3 grzejniki nie chcą grzać. Sytuację ratuje (w 50 %) przekręcenie zaworu 4D na 100% temp z kotła (60-70 st.) i zdławienie na maxa zaworów przy zasobniku. Gdy przekręcę 4D na mieszanie problem wraca. Tylko po co mi 60 st. na grzejniki jesienią?

Pytanie zasadnicze : czy i co jestem w stanie coś zrobić nie ładując się w następną pompę.

po 2 podłogówka

Ze względu na finanse jest pozbawiona wszelkiej elektroniki , termostatów , przepływomierzy itd. Krótko mówiąc zwykły rozdzielacz i zawór 3D termostatyczny. Czy obecny układ jest w miarę prawidłowy czy coś można tu zmienić (nie ładując się w wielkie koszty) by działała lepiej. Narazie niewiele mam obserwacji bo sezon dopiero nadchodzi.

szczegóły techniczne

Piec ogniwo s6wc

Pompa główna Grundfos 6m

pompa podłogówki Gundfos 4m

rura wzbiorcza 1,5"

rury: kotłownia 1", odejście na grzejniki 3/4" później 20 PP , podłogówka dojście PEX 20 , obiegi PEX16

zasobnik Biwalentny Galmet 300l

Schemat

instco.th.jpg

Opublikowano

Pompa ta na podłogówkę musi być za zaworem termostatycznym. Jak masz przed zaworem to po zamknięciu tego zaworu woda w podłogówce nie krąży a powinna krążyć cały czas tak aby był stale przepływ przez zawór termostatyczny. Jeśli chodzi o pompę na grzejniki to powinna być za zaworem czterodrogowym