Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam w swojej instalacji zamontowane dwie pompy.1 do grzejników 2 do podłogówki. W sterowniku pieca jest możliwość podłączenia tylko pompy co. Czy będę musiał kupić jeszcze jeden sterownik czy da się podłączyć dwie pompy pod jeden sterownik.

Opublikowano

jak nalezy podłaczyc pompe OP zalezy od tego jak jest wykonana instalacja , z zasady ta pompa nie powinna byc wyłaczana przez sterownik kotła

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Mam podobne pytanie ,ale z innymi pompami,Czy można pompę c.o. i obiegu kotłowego wpiąć razem do jednego wejścia w sterowniku aby razem się włączały i wyłączały?

Opublikowano (edytowane)

Czy pomoże mi jakiś elektryk? Bo ja tylko uczony na napięciach latarkowych ,a wiedza potrzebna na wczoraj tym podłączeniem.

Nic nie spale jak połącze razem niebieskie z niebieskim ,a brązowe z brązowym?

Kurcze pytam poważnie :(

Edytowane przez gonzo2
Opublikowano

mozesz podłaczyc 2 pompy w sterowniku pod 1 wy , jezeli prad obu pomp nie przekroczy dopuszczalnego obciazenia wyj w sterowniku

najczesciej ten warunek jest spełniony , obciazenie mozna sprawdzic w instrukcji naogół jest to prad 1 A a 1 pompa "domowa "nie pobiera wiecej niz 0.5 A

lepiej by było pompe kotłowa załaczac przez termostat umiesczony na powrocie , ustawisz zadana temp i po osiagniecu sie wyłaczy

Opublikowano

no tak,ale zmieniły się okoliczności.Pompa c.o.to Alpha2, kotłowa Wilo 25/15.Instrukcji nie posiadam.Sterownik st 37- można łączyć razem?

Opublikowano (edytowane)

mozna

najlepiej ze sterownika kabel podłaczyc do gniazdka podwójnego , a pompy podłaczasz do gniazdka, kiedy trzeba odłaczysz bez problemu

Edytowane przez Marek