Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

WItam.

projektant zaprojektował mi w instalacji co i cwu dwie pompy osobno do co i osobno do cwu. Jeśli chodzi o co to ok tylko w cwu zaprojektował mi pompkę o parametrach 20/40.

Moje pytanie czy zamiast wspomnianej pompy mogę założyć pompę 25/60. rura do podgrzewacza to stal śr 3/4'', podgrzewacz 150 l z dwupłaszczem.

pozdrawiam

Opublikowano

Oczywiście, że możesz, tylko będziesz niepotrzebnie zużywał więcej prądu.

Nawet przy tej słabszej pompie należy w tym obwodzie zainstalować zawór ograniczający przepływ (taki do zakręcania) i przepływ przytłumić [czyli nawet moc tej słabszej pompy jest do tego za duża].

Pozdrawiam.

Opublikowano

Nawet przy tej słabszej pompie należy w tym obwodzie zainstalować zawór ograniczający przepływ (taki do zakręcania) i przepływ przytłumić

Małe pytanko.

Po co ograniczać przepływ na boiler przy rozdzielności obiegów CO i CWU?

Opublikowano

W celu ustawienia optymalnego przepływu - regulacja.

Przy jednej pompie regulację przepływów rozumiem, ale dławienie przepływu pompy obsługującej tylko jeden obieg grzewczy wydaje mi się dziwne i niepotrzebne.

Miałoby to sens gdyby obie pompy wpięto w rurę kolektor o małym przekroju lub "szeregowo". Zazwyczaj jednak pompy wpina się na średnicach nie mniejszych niż wyjście z kotła, czyli 25 i więcej, zawsze równolegle.

Opublikowano

Instalację zawsze należy ustawiać optymalnie.

Jak w małym obwodzie cwu będziesz zwiększał przepływ od zera, to w pewnym momencie natrafisz na taki punkt, w którym moc wymiennika przestaje sensownie wzrastać [to wynika z jego budowy i jest różne dla różnych wymienników]. Za to straty wynikające z dużego przepływu rosną nadal, proporcjonalnie do jego zwiększania.

Optymalny przepływ jest w okolicach tego punktu a często wychodzi to poniżej przepływu niezdławionego (ludzie lubią podpinać bojlery na 1 calu pomimo tego, że grawitacji nigdy w tym obwodzie nie będą używać).

Opublikowano

OK. Teraz tylko przełożyć to na amatorską wersję ustalania tego optymalnego punktu zaworem dławiącym. :rolleyes: Przerost formy!

Powraca też pytanie spidoman'a "Jak powinien wyglądać ten optymalny przepływ?"

Dorzucę jeszcze jedno pytanie. Gdzie są straty wynikające z dużego przepływu w obiegu CWU? I nie chodzi o przypadek gdy ktoś buja obiegiem na trzecim biegu i pompie 25/80. Zakładam warunki pompy 25/40 i pierwszy bieg.

Opublikowano

gdzie straty ?? domysl sie

przecierz jak woda szybko płynie to wystapi tarcie o rury i masz straty - za 100 lat sie przetrą ,a przy okazji wydzieli sie troche ciepła jak to zazwyczaj bywa przy tarciu :lol:

Opublikowano

Dorzucę jeszcze jedno pytanie. Gdzie są straty wynikające z dużego przepływu w obiegu CWU? I nie chodzi o przypadek gdy ktoś buja obiegiem na trzecim biegu i pompie 25/80. Zakładam warunki pompy 25/40 i pierwszy bieg.

Normalnie można obliczyć - ze wzoru na ciepło. Zależy wprost proporcjonalnie od różnicy temperatur i prędkości przepływu.

A ciepło wydziela się w tym wypadku w 3 strefach: wymiennik cwu, rury oraz kocioł.

Straty to te, które wydzielają się w 2 ostatnich strefach.

Jak wyrzucisz np. bojler, to mieszanie takim układem przespieszy wychłodzenie wody właśnie przez zwiększenie strat. Im szybciej, tym gorzej.

Opublikowano

myślę, że jak nie mamy nadmiernych szumów i kawitacji w pompie, to nie ma co sobie zawracać głowy przepływem w cwu, jak powstają bąbelki to albo ograniczamy obroty pompy (jakiś regulator lub kondensator), albo dławimy zaworem grzybkowym za pompą, aż zniknie kawitacja.

Opublikowano

Wszystko to prawda, tylko czy nie są to w omawianym przypadku straty marginalnie niskie?

Czy strata na rurarzu nie kumuluje się w bilansie cieplnym budynku?

Myślę, że to zależy od budowy tego układu oraz jego umiejscowienia.

Osobiście nie lubię grzać kotłowni a i nieizolowane rury nie bardzo mi się podobają.

Niektórzy mówią, że to nie ma znaczenia.