kaz1 Opublikowano 8 Września 2011 #1 Opublikowano 8 Września 2011 Czy możliwe i sensowne jest zamontowanie zaworu 4D poniżej poziomu kotła na paliwo stałe.Obieg otwarty z pompą .Piec ustawiony w osobnym budynku gospodarczym (ok. 5 m od budynku mieszkalnego). Bojler z pompą i pompa C.O. będą umieszczone w piwnicy domu poniżej poziomu pieca.Pieca nie można ustawić w piwnicy ze względu na jej wysokość ok.1,65 m. Cytuj
Marek Opublikowano 9 Września 2011 #2 Opublikowano 9 Września 2011 w jakim celu ten zawór ma byc zamontowany ? bo sensowne jest tylko miejsce montazy najblizej kotła i powyzej kotła Cytuj
kaz1 Opublikowano 9 Września 2011 Autor #3 Opublikowano 9 Września 2011 Tak też uważam jednak chciałem się upewnić bo jeden z ''fachowców'' twierdził że tak można.Montaż nad piecem powoduje konieczność poprowadzenia dodatkowych rur w ziemi do zasilania c.w.u.Pompa do cwu musi być przecież umieszczona przed zaworem 4D. Cytuj
Vlad24 Opublikowano 9 Września 2011 #4 Opublikowano 9 Września 2011 jak będzie pompa kotłowa, to zawór 4d może być i na strychu Cytuj
Marek Opublikowano 9 Września 2011 #5 Opublikowano 9 Września 2011 Pompa do cwu musi być przecież umieszczona przed zaworem 4D. jak bedzie pompa cwu to po jak czort ci ten zawór czyzbys był tak bojazliwy bo tak ci kazali , albo chcesz miec bajer do niczego nie potrzebny Cytuj
kaz1 Opublikowano 9 Września 2011 Autor #6 Opublikowano 9 Września 2011 Bojażliwy to nie jestem , właściwie to myślę że przy dwóch pompach temperatura powrotu nie będzie zbyt niska , a zapytać zawsze warto . Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi