Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich .jako nowy na tym forum proszę was o pomoc odnośnie prawidłowego połączenia istniejącej już instalacji co .Mianowicie zabieram się za remont kuchni i chce założyć ogrzewanie podłogowe ,już sam nie wiem jak to zrobić ponieważ czytałem żeby podłogówkę połączyć do powrotu grzejnika (jeden grzejnik będzie w kuchni) ,druga możliwością jest założenie zaworów RTL na powrotach podłogówki + zawory odcinające na zasilaniu. kuchnia ma ok 20m2 chce zrobić 2 obwody po 9m2 .Rozdzielacz mam 4 obwodowy ,piec paliwo stałe. proszę o jakaś rade jak odpowiednio wykonać takie połączenie żeby wszystko zadziałało prawidłowo . Czy jak podłącze zasilanie do rozdzielacza a następnie na podłogówkę to czy nie będzie za dużej temperatury na rurkach pex przy zasilaniu ?

Opublikowano

jaką temperaturę zasilającą grzejnik utrzymujesz? Można przyjąć że powrót ma ok 10*C mniej więc musiałbyś utrzymać temperaturę zasilającą na grzejniku 55* a zasilanie podłogówki podpiąć pod powrót. Jest to najprostszy sposób lecz swoje wady :) Obawiam się jednak że na 20 m2 podłogówki to bez dodatkowej pompy i zaworu 3d się nie obędzie

Opublikowano

zawór przy piecu jak podejrzewam ma zabezpieczyć piec przed niską temperatura powrotu do pieca i pewnikiem był kupiony/dołaczony do pieca , pompa przy kotle powinna sobie poradzić . zasilanie z rozdzielacza na powrocie zawór rtl z ogranieczeniem temperatury powrotu z podłogówki i bedzie smigac

Opublikowano

Witam.

Jedna uwaga. Nie grzejemy świeżo wylanej płyty podłogowej! Musisz pozwolić jej spokojnie schnąć prze ok. 4 tygodnie. Jeśli puścisz ciepło w podłogę od razu, to cement nie zwiąże i posadzka będzie krucha, z drugiej strony beton nie przywrze (ort?) należycie do PEX-a i kiepsko będzie z przekazywaniem ciepła do betonu. Po tych 4 tygodniach posadzkę należy wygrzewać stopniowo zwiększając temperaturę.

Poczytaj w necie o technologii wykonywania płyt grzejnych betonowych.

Pozdrawiam.

Opublikowano

oczywiście tak zrobię puki jeszcze nie ma sezonu grzewczego, niech sobie schnie spokojnie. Mam jeszcze pytanie czy polewać woda wylewkę ? plastyfikator był dawany. I jeszcze jedno czy wystarczające są odstępy rurek co 10cm? okładane spiralnie?

Opublikowano

Ciaśniej się chyba już nie da upchnąć rurek :rolleyes:, moim skromnym zdaniem nawet są zbyt ciasno. Te 10cm to jest dobrze dać pod oknami i przy ścianach zewnętrznych stopniowo zwiększając odległość oddalając się od nich. Teraz też jest poprawnie ale musisz uważaś aby nie przegrzać płyty. Ile dałeś wylewki nad rurki?

Opublikowano

oczywiście tak zrobię puki jeszcze nie ma sezonu grzewczego, niech sobie schnie spokojnie. Mam jeszcze pytanie czy polewać woda wylewkę ? plastyfikator był dawany. I jeszcze jedno czy wystarczające są odstępy rurek co 10cm? okładane spiralnie?

Polewnie wodą stosuje się gdy beton jest wystawiony na warunki zbyt szybkiego odparowania wody z warstwy wierzchniej i przez to nierównomiernie wiąże. W pomieszczeniu zamkniętym wydaje mi się to zbędne, ale nie słyszałem o konkretnym zakazie.

Jeśli zalałeś już wszystko betonem to na zmianę rozstawu już trochę za późno.

Jeśli nie, to jeszcze parę uwag mam. Masz w tej kuchni grzejnik. Podłogówka wykonana na RTL-u jest trudna do dokładnej regulacji i traktowałbym ją bardziej jako źródło komfortu ciepłej podłogi niż podstawowe źródło ciepła. W związku z tym jeśli nie wykonano dokładnych obliczeń zapotrzebowania na ciepło (dla RTL trudne do wyliczenia), to rozstaw rurek max co 15, a osobiście położyłbym co 20. Wynika to raczej z mojego doświadczenia niż naukowych podstaw.

Kolejna uwaga, to koniecznie zmień system meandrowy na ślimaka. Rozumiem, że spirala czyli meandra? Jeśli tak, to spirala nie nadaje się do zaworu RTL! Będą wyraźne różnice temperatury podłogi między wejściem a zejściem pętli. Ślimak gwarantuje równą temp nawet gdy woda zasilania 55 a powtotu 30.

Opublikowano

Witam , zastanawia mnie tylko po co grzejnik założyłeś jak tak gęsto rurę rozłożyłeś .A i jeszcze jedno podejrzewam że spirala to jednak przypomina ślimaka a nie meander .pozdrawiam

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

witam ,dziś zapaliłem pierwszy raz w piecu i........ grzejniki w całym domu odpowietrzyłem i wszystko chodzi OK lecz jeśli chodzi o ogrzewanie podłogowe to rozdzielacz jest gorący na zasilaniu a na powrocie zimno? odpowietrzniki mam samo odpowietrzające się .Wiec pozamykałem wszystkie grzejniki na każdym poziomie i zostawiłem sama podłogówkę po 2 godz. na powrocie coś zrobiło się ciepło i płytki tez. ale na piecu mam ok60stC a RTL-e na powrocie na poz.5. Chyba coś to słabo grzeje co to możne być ?

Opublikowano

witam po raz kolejny jak już napisałem z podłogówka mam problem, mianowicie nie chce mi grzać ,dolanczam foto rozdzielacza jak na zdjęciu u góry zasilanie(gorące) na dolnej listwie powrót (zimny)RTL-e otwarte w pozycji "5" Kotłownia znajduje się na poziomie "0" co podłogówka i grzejniki,następnie idzie ten pion na piętro i rozdzielone jest na grzejniki (8grzejników) ,i poddasze 5 grzejników na zasilaniu są gorące a dołem na powrotach cieple nie gorące. Jeśli pozamykam wszystkie grzejniki to coś zaczyna grzać podłogówka lecz jak tylko pootwieram to nic z tego .Pompę w kotłowni mam założona na powrocie grundfosa UPS 25-60 180 . co to jest na zdjęciu to niebieskie??? ,jest to podłączone do pompy powrotu.????

post-32634-0-41914500-1318707890_thumb.jpg

post-32634-0-86835800-1318707952_thumb.jpg

Opublikowano

Witam.

To niebieskie, to zawór różnicowy. Ja bym go usunął. Grawitacyjnie, bez prądu układ ci grzeje? Przy uruchomiemiu pompy powinno być wyraźnie słychać zamknięcie zaworu różnicowego. Jeśli nie, to byćmoże przepuszcza.

Poza tym kontrola filtra pompy, a najlepiej jeśli układ już się przepłukał, to usuń na tymczasem siatkę z filtra i wtedy sprawdź.

Gorąca belka górna świadczy o istnieniu przepływu, tylko jest on za mały. Ile metrów mają poszczególne pętle? Przy RTL max to 80. Swoje robi też ciasne ułożenie generujące dodatkowe opory.

Musisz tak wyregulować układ, by to wszystko pogodzić: kryzowanie grzejników, boilera itd.

Pompa 60 to aż nadto na ten układ. Gdzieś "gubisz" przepływ. Obstawiam zapchany filtr lub przepuszczający zawór różnicowy.

Podłoga to "grzejnik" akumulacyjny i trochę to trwa zanim się rozgrzeje. Może mało cierpliwy jesteś...

Opublikowano

wiec napisze ze ten zawór różnicowy chyba przepuszcza bo jest gorący jak pompa się załączy to nic go nie słychać żeby coś pstrykło ,filterek pompy 3 krotnie był czyszczony .Pętle są 2 jedna ma 74m a druga 76m ,RTL-e zgodnie ze kierunkiem przepływu .Dziękuje za wszystkie rady i będę próbował dalej, jak pozamykam wszystko to podłogówka bardziej grzeje ale nie o to mi chodzi żebym miał pozakręcane grzejniki. dzięki i pozdrawiam.