piwakk Opublikowano 28 Sierpnia 2011 #1 Opublikowano 28 Sierpnia 2011 Witam Jestem w trakcie instalacji nowego pieca. Układ otwarty i mam pyt. gdzie najlepiej zamontować zawór bezpieczeństwa i manometr. Szukałem odpowiedzi ale nie mam jednoznacznej odpowiedzi. Mam teraz wolne wyjście na powrocie ale nie wiem czy może tam być (bezpośrednio przed piecem) Dziękuję Cytuj
Hermogenes Opublikowano 29 Sierpnia 2011 #2 Opublikowano 29 Sierpnia 2011 Witaj a tak naprawdę napisz do czego to jest potrzebne w Twojej instalacji ? Układ otwarty poz Hermogenes Cytuj
Vlad24 Opublikowano 29 Sierpnia 2011 #3 Opublikowano 29 Sierpnia 2011 manometr gdzieś nad kotłem w widocznym miejscu 0-1 Bar, zawór gdzieś na dole może być przy powrocie byle nie zdarzył się jakiś zamknięty zawór po drodze. 1,5 - 2 Bar. Dla kol Hermogenes: manometr dla kontroli ilości wody w naczyniu, zawór dla bezpieczeństwa w razie zamarznięcia naczynia lub rur do niego prowadzących. Cytuj
piwakk Opublikowano 29 Sierpnia 2011 Autor #4 Opublikowano 29 Sierpnia 2011 (edytowane) Witam Dziękuję o to mi chodziło tak zamontuję.Naczynie zaizolowane nad kotłownią ale gdyby przymarzło to wtedy widać na manometrze. Edytowane 29 Sierpnia 2011 przez piwakk Cytuj
Hermogenes Opublikowano 30 Sierpnia 2011 #5 Opublikowano 30 Sierpnia 2011 (edytowane) Witajcie Za 20 zł kupujesz na stacji benzynowej termometr z sondą na5 m kablu umieszczasz ją pod ociepleniem naczynia na strychu 3w1 kiedy masz wygaszony piec i zimną wodę w naczyniu termometr zacznie piszczeć i migać ledą kiedy temperatura będzie się zbliżać do 0 C ,(reszta należy do Ciebie) poz Hermogenes Do kolegi Vlad moje pytanie było zaczepne Edytowane 30 Sierpnia 2011 przez Hermogenes Cytuj
Vlad24 Opublikowano 30 Sierpnia 2011 #6 Opublikowano 30 Sierpnia 2011 zaczepne czy obronne :D mniejsza z tym, ale woda przez naczynie nie powinna się przelewać. Do podgrzania lepiej użyć miedzianej podkowy pod naczyniem z regulacją przepływu. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi