Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Od razu przeproszę za to, że umieściłem ten post na tym forum, ale myślę, że nie jedna osoba tu ma w tych sprawach spore doświadczenie.

Jakieś cztery lata temu zakładałem prostą instalacje teściowej pompa w domu i rura pe 32 do studni z małym spadkiem w stronę studni, bo ponoć może się gdzieś zebrać powietrze i pompa przestanie pompować.

Instalacja działa bezawaryjne już czwarty rok. U siebie też przygotowałem wykop do studni, ale niespodziewanie trafiłem na murek w ziemi którego ciężko będzie mi minąć ( dwa dni kopania a żeby go ominąć a nie bardzo mam na to czas a skucie go zajęło by mi kilka dni ).

U siebie też chciałbym a żeby pompa działała bez awaryjne jak u teściowej i z tego co widzę na schematach rura PE powinna być ułożona ze spadkiem a tu widzę, że będę ją musiał po wyjściu z domu podnieś o jakieś 40 cm a potem już ze spadkiem ułożyć w stronę studni.

Czy na tym "podniesieniu" nie wzbierze mi się powietrze i pompa będzie mi się zapowietrzać.

Z góry dziękuje za odpowiedz

Opublikowano

Witam!

Może być problem z napełnieniem odcinka między pompą a studnią - zakładam że pompa jest w domu.

Nie wiem czy dobrze zrozumiałam, ale piszesz że wyjśie z domu musi być o 40 cm wyżej-rozumiem że nad pompą. Jeżeli tak to proponuję w najwyższym punkcie wstawić trojak i do bocznego odejścia wkęcić zawór przy pmocy którego będzie można napełnić lub dpowietszyć oba odcineki podczas zalewania. (oczywiście wewnątrz budynku).

Opublikowano

Jeśli pompa będzie mocna i instalacja szczelna, to nie powinno być problemów. Ja miałem testowo podłaczony hydrofor bez przejścia pod fundamentem (rura puszczona oknem w garażu, więc ponad 1,5m pod górę!) i po zalaniu, po ok 30 sek zaciągał wodę. Później już załączał się bez opóźnień. Przed hydroforem obowiązkowo zawór zwrotny; żeby woda nie cofała się do studni.