Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Moje Ogrzewanie C.w.u. W Okresie Letnim

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Nabazgram kilka moich uwag o grzaniu latem c.w.u.

Kocioł zasypowy . napełniłem ok. 4 kg "odpadów" drewna .

Był to cały zasyp kotła.

Bojler o zawartości 120 l. wody. Kocioł zawiera 160 litrów wody kotłowej.

temperatura początkowa .22,8 stopni.

Zapaliłem i pali się aż furta ok. 1 godzinę.

I oto efekty: bojler podgrzany do temp. 55 stopni.

czyli podgrzałem cwu o 32,2 stopni C. X 12o litrów daje 3,86 kW.

Jednak instalacja też ma 55 stopni , ale już nie nagrzewa cwu.

czyli ok. 170 litrów X 32,2 stopni daje 5,47 kW straty ciepła = nie ma już poboru z instalacji.

Wg kolejnych informacji : 4 kg drewna to ok. 16 kW ciepła?

Czyli rzeczywistu uzysk do c.w.u. wynosi 24 %

rzeczywista sprawność kotła to ok. 58% jednak skutecznie udało się uzyskać tylko 3,86 kW.

To chyba bardzo kiepski wynik. Ale przypuszczam ,że przy grzaniu cwu latem takie ogromne straty ciepła to normalna sprawa.

Czy ktoś z Kol. ma lepsze wyniki w tej sprawie? oczywiście na kotłach - nie na pompach ciepła...

Pozdro

Opublikowano

To chyba bardzo kiepski wynik. Ale przypuszczam ,że przy grzaniu cwu latem takie ogromne straty ciepła to normalna sprawa.

Czy ktoś z Kol. ma lepsze wyniki w tej sprawie? oczywiście na kotłach - nie na pompach ciepła...

Pozdro

Witam,

Straty po drodze są niemałe.

Czy to się opłaca, to myślę zależy od ceny paliwa.

U siebie rozwiązałem ten problem podpinając grzałkę do cwu. 4kW kosztują w porywach 2,4 zł. Czy to warto sie męczyc w rozpalanie, czyszczeni kotła, noszenie paliwa i odpadów?

Ci co pala ekogroszkiem, pelletem i innymi drogimi paliwami powinni się nad tym zastanowić.

Jeszcze lepiej jest podpiąć solar do cwu i tylko liczyć ile kWh dziennie przybywa prosto ze słońca - też tak możesz zrobić.

Pozdrawiam.

Opublikowano

Witam.

Nabazgram kilka moich uwag o grzaniu latem c.w.u.

Kocioł zasypowy . napełniłem ok. 4 kg "odpadów" drewna .

Był to cały zasyp kotła.

Bojler o zawartości 120 l. wody. Kocioł zawiera 160 litrów wody kotłowej.

temperatura początkowa .22,8 stopni.

Zapaliłem i pali się aż furta ok. 1 godzinę.

I oto efekty: bojler podgrzany do temp. 55 stopni.

czyli podgrzałem cwu o 32,2 stopni C. X 12o litrów daje 3,86 kW.

Jednak instalacja też ma 55 stopni , ale już nie nagrzewa cwu.

czyli ok. 170 litrów X 32,2 stopni daje 5,47 kW straty ciepła = nie ma już poboru z instalacji.

Wg kolejnych informacji : 4 kg drewna to ok. 16 kW ciepła?

Czyli rzeczywistu uzysk do c.w.u. wynosi 24 %

rzeczywista sprawność kotła to ok. 58% jednak skutecznie udało się uzyskać tylko 3,86 kW.

Pozdro

Witam

Mója próba z przez tygodnia na bojlerze 300l

Spaliłem ok 5 kg miału do cwu. Kocioł 70l i zasobnik 300l miały po 22C, po spaleniu ciepłomierz pokazał 70 MJ ciepłą w zasobniku + to co zostało w kotle. Temp zasobnika na górze przekroczyła 80C i zadziałał zawór bezpieczeństwa, na dole (1/4 wysokości) doszło do 72C, w kotle 85C

70l wody w kotle to ok 18,2MJ, a jak liczyć rozgrzaną stal? Myślę że będzie tego ze 200 kg w wymienniku.

ciepło właściwe stali 500J/kg czyli 63 C x 200 kg x 500J = 6,3 MJ?

razem 70 +18,2 + 6,3 = 94,5 MJ

Wsad 5 x 25 MJ/kg = 125 MJ

Sprawność z ciepłem w kotle (nie tracone zimą) 75,6%

Sprawność dla samego CWU 56%

Nasuwa się prosty wniosek, że niezależnie od tego jak dobrze spalimy opał i jak dobrze kocioł nam to ciepło odbierze w głównej mierze wynik zależy od tego jaka jest pojemność cieplna źródła ciepła (kotła i rur) w stosunku do pojemności zasobnika CWU. Im większy zasobnik i mniejszy kocioł tym lepsza sprawność i odwrotnie. Dlatego lepiej kupić duży zasobnik i palić raz na dwa dni. Wychodzi 2,5 kg na dobę. Wybadałem tez że mój kocioł przez wypromieniowanie traci 18-20 MJ na dobę, czyli 1 kg opału.

• Zgadzam się 1