Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam . Mam takie pytanie zawór VTA 372 20-45 stopni NIE PRZEPUSZCZA ciepłej wody na podłogówke czy przyczyna może być być zastosowany zawór zwrotny na powrocie bo woda tylko krąży jak na zdjęciu ( zielone strzałki ) i ma około 20 stopni

post-16946-0-85143200-1307307800_thumb.jpg

Opublikowano

Witam guitar to zdjęcie było zrobione przed podłączeniem pex-a ( którego jeszcze nie było na podłodze ) teraz zawory są otwarte i nie grzeje ? Miałem dziś w rękach VTA 372 i jak dmuchnie się w które kolwiek podejście to na dwóch pozostałych jest wyjście o co tu chodzi -kiedy on ma mieć przepływ a kiedy podmieszanie , bo na mój gust to zimna woda powinna być dodawana kiedy temperatura na wejściu jest około 40 stopni

Opublikowano

Witam

Ja też to przerabiałem (taki sam problem)

Okazało się, że na podmieszaniu powinien być zamontowany zawór regulacyjny (taka sama zasada działania jak np w systemie HERZ ogrzewania podłogowego)

Opublikowano (edytowane)

witam próba była na 1 jak i na 6 - skali tego zaworu , nawet czas zwłoki na otwarcie 30 minut . nic z tego

orzech1976 a jaki zawór posiadasz masz jakieś zdjęcie .a może tak

post-16946-0-54599800-1307478597_thumb.jpg

Edytowane przez mironw
Opublikowano

witam i dziękuje za pomoc właśnie wylali posadzki więc jak sobie wyschną to pokombinuję , tylko w tej dokumentacji nie ma VTA372 , ale podobnie działa VTA330 I CHYBA ZMIANA zaworu zwrotnego rozwiąże problem --rysunek 5 powyższej instrukcji dzięki

Opublikowano

CHYBA ZMIANA zaworu zwrotnego rozwiąże problem

CHYBA ,jak tak bedziesz robił to chybisz

najpierw wyjmij zawór i poznaj jego zasade działania , nada uzyc suszrki lub czegos podobnego , podmuchac pochuchac i zobaczysz jak działa

a ZZ w tym miejscu jak zamontowałes to chybiony pomysł ,

a zadziwiajaco spostrzegawczy jest muzyk ze zobaczył zamkniete zawory a nie widział ze nie ma rurek od rozdzielaczy

• Nie zgadzam się 2
Opublikowano

Witam. Panie MARKU zawór ma regulacje 20-43 st. celcjusza i zawór działa tak:

1 - 20* - zawór przymyka się na wejściu A - pełny przepływ między B - C

6 - 43* - zawór wpełni otwarty na wszystkich krućcach - A B C

I TU ZACZYNAJĄ SIĘ SIUPKI bo według mnie to TEMPERATURA CZYNNIKA 21* celcjusza przy ustawieniu na 6 - powinna otwierać A a przymykać ( zamknąć ) C i prowadzić obieg między kotłem a rozdzielaczem a tu jest ewidentnie obieg między B-C , dlatego wydaje mi się iż przeniesienie zaworu zwrotnego na C ukierunkuje przepływ czynnika grzewczego , co WY na to ? może całkiem go usunąć ?

post-16946-0-96759300-1307873965_thumb.jpg

Opublikowano

Moim zdanie montaż zaworu zwrotnego w niczym tutaj nie pomoże.

Zawór zwrotny jedynie odcina jeden z obiegów, a w żaden sposób nie wyreguluje.

Spróbuj ewentualnie zmniejszyć bieg pompy.

Pozdrawiam

Opublikowano

Tak jak pisałem na wlocie C wstaw zawór regulacyjny

Następnie otwórz zawór ESBE na max 6 , napal w piecu na najwyższa temp jaką będziesz palił i przykręcaj zawór regulacyjny do uzyskania żądanej temperatury maksymalnej na ogrzewaniu podłogowym np 55 stopni

• Nie zgadzam się 1
Opublikowano

To mija się z celem montażu zaworu mieszającego, to on ma odpowiadać za regulację temperatury. co do braku rurek do podłogówki przyjąłem za pewnik, że belka zasilania i powrotu została spięta na czas próby inaczej w ogóle nie ma przepływu bo nie ma obiegu zamkniętego. Układ ze zdjęcia jest układem niezależnym który sam podbiera wodę z instalacji c.o. w zależności od potrzeb. Tak, że inne elementy instalacji, jeśli są prawidłowo wpięte (kierunek przepływu) to maja niewielki wpływ na tę część instalacji. jeśli jedna belka powrotna z zasilającą nie jest spięta to trzeba wstawić spinkę i wtedy spróbować .

Opublikowano (edytowane)

Witam wywalony zawór zwrotny ale jeszcze nie działa jak powinno wygląda na to że pompa przerzuca wode między podmieszaniem C , a wyjściem B , brak jest przepływu przez kocioł i na belce zasilania z rotametrami jest niska temperatura . a co dziwne to po załączeniu pompy C.O powrót po czasie zrobił się ciepły i belka też - dziwne - jak by pompa nie miała siły nawet na3-ce ( grunfost 25-40) przebić się do pieca , więc jeszcze kolejna przeróbka i podpowiedż kolegi orzezch1976 zawór regulacyjny na podmieszaniu C no i próba no i światło energetyka wyłączyła ,klops .Po próbie się odezwe .Pozdro

Edytowane przez mironw
Opublikowano

w tym zaworze dławione jest tylko wejście A, dławienie C jest ustalone przez stałą zwężkę na wejściu. Jak temperatura jest za niska C jest otwierany, a A w tym czasie nie jest przymykany. Musisz zapewnić prawidłowy przepływ wody po stronie CO niezależnie od przepływu w podłogówce.

Opublikowano

Vlad24 powiedz jak wymusić ten przepływ przez C.O jeśli wejście A przy wyższej temperaturze np.50 stopni na C.O się zamyka a przy 30 otwiera się ale nie zamyka C JAK ZAWÓR 4D się przestawi kocioł na obieg kotłowy (krutki ) powrót się podgrzeje automatycznie rozdzielacz się podgrzeje więc o co chodzi ? może zawór za szybko działa przy wyższej temperaturze zasilania C.O ?

post-16946-0-87848500-1308507354_thumb.jpg

Opublikowano

Jeżeli zawór termostatyczny jest zasilany zza zaworu 4D to i powrót zimnej wody z tego obiegu musi być przed zaworem 4D a nie tak jak jest na Twoim rysunku za zaworem 4D bezpośrednio przed kotłem. W chwili zamknięcia zaworu 4D masz zakłócony obieg.

Opublikowano

Vlad24 powiedz jak wymusić ten przepływ przez C.O jeśli wejście A przy wyższej temperaturze np.50 stopni na C.O się zamyka a przy 30 otwiera się ale nie zamyka C JAK ZAWÓR 4D się przestawi kocioł na obieg kotłowy (krutki ) powrót się podgrzeje automatycznie rozdzielacz się podgrzeje więc o co chodzi ? może zawór za szybko działa przy wyższej temperaturze zasilania C.O ?

post-16946-0-87848500-1308507354_thumb.jpg

źle masz wpiętą tę podłogówkę w instalacje CO

Zasilanie powinno być wpięte za pompą CO, a powrót z podłogówki przed zaworem 4d po stronie instalacji CO, a nie jak teraz obiegu kotłowego.

Opublikowano

WITAM Problem rozwiązany podłogówka działa. Pare wyjaśnień wcześniej było włączone

post-16946-0-87918400-1308856316_thumb.jpg

ale przymnięcie 4D i ochrona powrotu kotła , doprowadzało do zakłuceń i szybkiego spadku tem. zasilania na zasilaniu zaworu VTA

Vlad 24 jeśli wpięta była by instalacja za pompą C.O to trzeba by było odcinać C.O aby jesienią działała podłogówka i CWU bez C.O a tak to pompa podłogówki ma pracować sama , kotłem steruje eco max 800 to niech się wyrabia ma tyle funkcji .

Tak jest teraz podłączony

post-16946-0-62887700-1308856839_thumb.jpg

i chyba wyższa temperatura na zasilaniu około 50 stopni spowodowało idealną prace vta

Dziękuje wszystkim za pomoc i może komuś się to jeszcze przyda.

Opublikowano

WITAM Problem rozwiązany podłogówka działa. Pare wyjaśnień wcześniej było włączone

post-16946-0-87918400-1308856316_thumb.jpg

ale przymnięcie 4D i ochrona powrotu kotła , doprowadzało do zakłuceń i szybkiego spadku tem. zasilania na zasilaniu zaworu VTA

Vlad 24 jeśli wpięta była by instalacja za pompą C.O to trzeba by było odcinać C.O aby jesienią działała podłogówka i CWU bez C.O a tak to pompa podłogówki ma pracować sama , kotłem steruje eco max 800 to niech się wyrabia ma tyle funkcji .

Tak jest teraz podłączony

post-16946-0-62887700-1308856839_thumb.jpg

i chyba wyższa temperatura na zasilaniu około 50 stopni spowodowało idealną prace vta

Dziękuje wszystkim za pomoc i może komuś się to jeszcze przyda.

Masz siłownik na zaworze 4d? Gdzie masz podpięty czujnik powrotu? Jaką masz temperaturę powrotu?

Nadaj pozostaje przy swoim zdaniu, że podłogówka jest źle podłączona i nikomu takiego rozwiązania nie polecam.

Kolega darsalam miał z tym przeboje https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/7328-podlogowkagrzejniki-4d/page__p__58535__fromsearch__1#entry58535

https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/4285-zawor-4d-niska-temperatura-na-powrocie-kotla/page__view__findpost__p__56846

Opublikowano

Ochrona kotła przez zawór 4D poszła w pi.....u. Podłogówka skutecznie będzie ochładzać powrót kotła. Sterownik przez to zamknie zawór 4D by go podgrzać i nie przyniesie to żadnego rezultatu. W tym czasie obieg CO będzie się wyziębiać i jedynie podłogówka będzie grzać.