Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry

Mam mały problem - zdecydowałem się powierzyć wykonanie instalacji CO "fachowemu" instalatorowi. I instalator wziął się do dzieła. 95% instalacji to Alupex i złączki zaprasowywane. Instalator przywiózł sobie z hurtowni rury Wavina a złączki Rifeng - niby dlatego, że Wavin to produkt w miarę dobry - a Rifeng - bo ma podwójny oring na złączce. Zajeżdżam w sobotę na budowę i widzą wykonane jedno podejście w kuchni do zlewozmywaka i zmywarki. Oglądam - wszystko pięknie - łapię za płytkę montażową - a to wszystko się obraca w tych złączkach - rurą można by obracać do woli - fakt że nie do wytargania - ale te obroty mnie bardzo zaniepokoiły - wg niego to zawsze tak jest przy złączkach zaprasowywanych na oringach.

Proszę o wypowiedzenie się tutejszych zacnych instalatorów czy taka sytuacja jest normalna. Nie podoba mi się również mieszania systemów - i chciałbym to wszystko zatrzymać póki jeszcze nie rozpędził się z robotą.

dzięki - wlad

Opublikowano (edytowane)

Zajeżdżam w sobotę na budowę i widzą wykonane jedno podejście w kuchni do zlewozmywaka i zmywarki. Oglądam - wszystko pięknie - łapię za płytkę montażową - a to wszystko się obraca w tych złączkach - rurą można by obracać do woli - fakt że nie do wytargania - ale te obroty mnie bardzo zaniepokoiły - wg niego to zawsze tak jest przy złączkach zaprasowywanych na oringach.

Nie jest to błąd i tak się dzieje. Błąd będzie wtedy, jak instalacja nie przejdzie próby ciśnieniowej, ale nieszczelność nie musi być spowodowana tym, że rura się obraca w zaprasowanej złączce.

Proszę o wypowiedzenie się tutejszych zacnych instalatorów czy taka sytuacja jest normalna. Nie podoba mi się również mieszania systemów - i chciałbym to wszystko zatrzymać póki jeszcze nie rozpędził się z robotą.

Jeżeli rura ma odpowiednie wymiary do złączek, lub złączka do rury, to nie jest to mieszanie systemów. Z resztą czy to rura firmy X, czy Y, czy Z i tak robiona jest w jednej fabryce w chinach, a zmieniają tylko sita na drukarkach, by zmienić napisy. Tak jak z telewizorami. Zastanawiasz jaki kupić, czy X, czy Y, może droższy Z, a nie wiesz, że matryce do wszystkich są robione pod Wrocławiem. Nie wstrzymuj hydraulika, tylko daj mu w spokoju pracować. Jak będzie miał nieszczelności lub będzie coś nie tak z instalacją, to przecież poprawi. Zaoszczędziłeś na kosztach instalacji, ale umowę na piśmie z wykonawcą to na pewno masz. Masz przecież jeszcze kierownika budowy, a możesz wziąć nawet inspektora nadzoru, który sprawdzi instalację i ewentualnie wstrzyma prace i dokona wpisu z dzienniku budowy, a nie pytasz się na forum.... no chyba, że i na tym zaoszczędziłeś :D:D

Edytowane przez reaper
Opublikowano

Jeżeli rura ma odpowiednie wymiary do złączek, lub złączka do rury, to nie jest to mieszanie systemów.

no ok - ale jak to sie ma do ew. późniejszej gwarancji producenta, który zastrzega sobie nieważność gwarancji przy zastosowaniu złączek innego producenta> czy może ta gwarancja to tylko jakiś mit nie do wyegzekwowania. A tak poza tym - orientujesz się możne co to jest za firma Rifeng. Na opakowaniu jest napisane że to chińszczyzna - cena podobna do złączek wavina, jednak wyglądają masywniej - są całe z metalu i mają dwa oringi w przeciwieństwie do wavina, który ma jeden.

Opublikowano

Witam moim zdaniem powinno się jednak stosować złaczki te które poleca producent , moja firma zajmuje się produkcją złaczek do różnych firm które obejmują gwarancją swój system niektóre firmy które odbierają te złączki nie są producentami rury tylko sprowadzają ją z Chin tak jak kolega Raper napisał,ale są też takie które produkują rurę właśnie pod Wrocławiem i takie które produkują rurę we Włoszech. I każda z tych firm ma swoje tolerancje wymiarów , często się zdaża że górna granica tolerancji wymiaru jednego systemu jest dolną granicą tolerancji wymiaru innego systemu niby wszystkie są w normie ale przy nie korzystnych warunkach eksplatacji używając złączki z innej firmy mogą zdażyć się nieszczelności i podstawy do nie udzielenia gwarancji . pozdrawaim

Opublikowano

Witam , oczywiście są złaczki które się obracają i to nie jest żaden błąd wymiaru poprostu taki typ złączki , pozdr