kostrzu Opublikowano 9 Kwietnia 2011 #1 Opublikowano 9 Kwietnia 2011 Witam Wszystkich Jestem nowym nabywcą pieca AKM Defro UNI 22kw. Po 3 tygodniach użytkowania zaczęły się problemy. Serwis Defro nie jest w stanie pomóc bo generalnie olewają. Wiec proszę was o pomoc. Conajmniej raz na dobę uruchamia się alarm temperatury w podajniku. Moje ustawienia na tą chwilę spalamy eko groszek z Jujliusza. Czas podawania 25s Przerwa 55s siła nadmuchu 25 Praca podtrzymania 25s Przerwa podawania w podtrzymaniu 60m Wentylator w podtrzymaniu Czas pracy w podtrzymaniu 10s Czas przerwy w podtrzymaniu 30m Zadana temperatura 55 CWU 55 Na zaworze ustawione jest pomiędzy 1 a 3 w zależności od pory dnia. Nie wiem co zrobić aby tak jak powiedział serwisant palić z przodu palnika poza tym mam wrażenie że alarm uruchamia się podczas przerw w pracy to znaczy tak jak by w podtrzymaniu się rozpalał opał w rurze podającej. Acha. Popoiół z pieca wyglada miejwiecej tak jak na załączonym zdjęciu. Nie wiem czy to jest ok czy to są spieki bo popiołu raczej mało a wiecej takich granulek. Czy ktoś z was mógłby zaproponować jakieś ustawiania w celu: 1. Zmiejszenia spieków i oceny popiołu może jest odwrotnie? 2. Zapobiegnięciu uruchamiania alarmu temperatury w podajniku. Dziekuje i pozdrawiam Pozdrawiam Cytuj
ChuckM Opublikowano 9 Kwietnia 2011 #2 Opublikowano 9 Kwietnia 2011 Jak widać groszek to ci się koksuje. Czas podawania 20s Przerwa 50s siła nadmuchu 30 Praca podtrzymania 20s Przerwa podawania w podtrzymaniu 30m Wentylator w podtrzymaniu Czas pracy w podtrzymaniu 20s Czas przerwy w podtrzymaniu 15m zmień i wieczorem napisz jak się sprawy mają Cytuj
kostrzu Opublikowano 9 Kwietnia 2011 Autor #3 Opublikowano 9 Kwietnia 2011 Ok Tak zmienię i zobaczymy. Acha a co to ustawień z instrukcji to jeżeli dobrze czytam to powinno być ustawione tak jak zaznaczone na obrazku. Powiedzmy ze potrzebuje okolo 18kw. na moj domek. Wiec wg instrukcji powinno byc np. podawanie 20s i przerwa 80s. Czy rodzaj palnika nie ma tu znaczenia to jest ten rynnowy. Cytuj
ChuckM Opublikowano 9 Kwietnia 2011 #4 Opublikowano 9 Kwietnia 2011 musiał byś mieć idealnie taki sam opał jak oni i całą resztę aby były dobre. zbadaj to co ci napisałem wyżej i pisz będziemy kombinować Cytuj
kostrzu Opublikowano 10 Kwietnia 2011 Autor #5 Opublikowano 10 Kwietnia 2011 Kolego Dziekuje za ustawienia. przez 24h nie bylo alarmow. czyli problem rozwiazany. Jezeli chodzi o koksowanie sie opalu to wydaje sie troche lepiej sami zobaczcie moze jeszcze jakies sugestie dot ustawien aby bylo jeszcze lepiej? Cytuj
ChuckM Opublikowano 10 Kwietnia 2011 #6 Opublikowano 10 Kwietnia 2011 Nie dopala go dobrze. ustaw teraz tak i daj znać wieczorem jak się sprawy mają. Problem z alarmem związany był pewnie z tym ze żar cofał ci się poza palnik teraz trzeba zrobić żeby się dobrze dopalało. Czas podawania 20s Przerwa 60s siła nadmuchu 30 Praca podtrzymania 25s Przerwa podawania w podtrzymaniu 30m Wentylator w podtrzymaniu Czas pracy w podtrzymaniu 20s Czas przerwy w podtrzymaniu 15m Cytuj
kostrzu Opublikowano 10 Kwietnia 2011 Autor #7 Opublikowano 10 Kwietnia 2011 Ustawione. Zobaczymy wieczorem bede pisal. Popiół wysypany. Pozdraw Cytuj
kostrzu Opublikowano 11 Kwietnia 2011 Autor #8 Opublikowano 11 Kwietnia 2011 Hej Wszystkim Ponownie przekazuje wyniki ustawień. Jak na moje oko. to są spieki. :-) Czekam na pomoc co dalej próbować. Pozdrawiam Cytuj
ChuckM Opublikowano 11 Kwietnia 2011 #9 Opublikowano 11 Kwietnia 2011 więc jeśli to są spieki to za dużo powietrza więc musisz już powoli zmniejszać dmuchawę :) Cytuj
kostrzu Opublikowano 11 Kwietnia 2011 Autor #10 Opublikowano 11 Kwietnia 2011 Co ile sugerujesz? zmieszać? Co 5 czy lepiej co 2 biegi? Pozdrawiam Cytuj
ChuckM Opublikowano 11 Kwietnia 2011 #11 Opublikowano 11 Kwietnia 2011 im mniejsza wartość tym lepiej. jeśli dojdziesz do takiego momentu że przestanie ci się szlakować a będzie nie dopalał to zmniejsz czas podawania lub zwiększ czas pomiędzy podawaniami. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi