Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich Forumowiczów

Moje pytanie dotyczy pompki w piecu Immergas Nike Mini jednofunkcyjnym tylko na potrzeby CO. Otóż zamontowałem w instalacji zawory grzejnikowe termostatycznei powstał problem z szumiącymi zaworami, przedtem nie było zaworów znaczy się były takie starego typu ( zakręć -odkręć) i nie było nic słychać, z tymi nowymi cały czas słychać uciążliwy szum szczególnie w nocy jest to dokuczliwe.Myślałem zmniejszyć bieg pompki na niższy bo może woda za szybko jest tłoczona w instalacji i stąd ten szum? Ale z kolei pomyślałem ,że jak zmniejszę bieg pompki to piec zaraz po włączeniu się zapłonu gaśnie, woda wolniej w nim przepływa i szybciej uzyskuje zadaną temperaturę, chyba że zostawić tak na dłużej i wtedy wszystko się ustabilizuje i na niższym biegu też będzie wszystko chodzić .Instalacja nieduża w małym domku raptem 10 grzejników żeliwnych lecz jest to instalacja stara ( kiedyś działała jako grawitacyjna) rury stalowe wszystko hula ale ten upierdliwy szum na zaworach przeszkadza .

Doradzi mi jakiś dobry spec co w tym temacie zrobić ???

Z góry dziękuję :)

Roman

Opublikowano

Witam

Rozwiązaniem tego problemu może być odkręcenie lub max otwarcie głowicy w jednym grzejniku., ew można zastosować pompę Grudfos Alpha-2, która sama dostosuje się do instalacji.

Szumy ew trzaski są głównie domeną grzejników z blachy.

Pozdrawiam

Opublikowano

Można zastosować zawór różnicy ciśnień który utrzyma stałe ciśnienie na zasilaniu CO umożliwiając normalną pracę zaworów termostat. Możesz też zamontować termostat pokojowy, umieścić go w najchłodniejszym pomieszczeniu i tam zdemontować głowicę term. z zaworu grzejnika.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Dzięki za zainteresowanie moim postem :)

Zmniejszyłem bieg pompki na I i nastała cisza, nic w zaworach nie słychać żadnych szumów czyli do tej pory szumy były najwidoczniej spowodowane zbyt szybką pracą pompki zbyt szybkim przepływem wody w instalacji.Przecież jak wcześniej całość działała jako instalacja grawitacyjna to wydedukowałem, że na najniższym biegu pompki i tak pójdzie no i poszło :)na najdalszym grzejniku zawór jest odkręcony na maxa a sterownika pokojowego raczej nie stosuje do sterowania ( choć go posiadam),uważam ,że przy dużej objętości wody w mojej instalacji nie jest to wskazane z uwagi na to, że po wychłodzeniu się wody piec musi nagrzewać niejako od początku całość wody a jest jej trochę w stalowych rurach i żeliwnych grzejnikach, dlatego bardziej efektywna jest w.g. mnie ciągła praca pieca na minimalnej zadanej temperaturze która jednocześnie zapewnia dogrzanie pomieszczeń dokładnie piec utrzymuje zadaną temperaturę w instalacji.Jak jest zimniej ustawiam na ok 55-60 stopni jak cieplej na dworze to daje 40-45 .No a może macie jakieś lepsze pomysły? Wiadomo chodzi o to jak zaoszczędzić na gazie :)

Pozdrawiam forumowiczów !

• 2 lata później...