Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam !

Chciałbym prosić o radę w związku ze zbliżającymi się w moim domu pracami nad instalacją centralnego ogrzewania oraz ciepłej wody.

Mianowicie chodzi mi o pomoc w wyborze jak najefektywniejszych rozwiązań.

Zamieszczam link z rzutami budynku : http://www.archipelag.pl/projekty-domow/loris/rzuty.html?ProjectMirror=1

Elewacje: http://www.archipelag.pl/projekty-domow/loris/?ProjectMirror=1

Fundamenty,ściany zewnętrzne oraz dach są optymalnie ocieplone.Dom zbudowany jest z porothermu.Niepodpiwniczony.Okna PCV.

Mój ''pomysł'' na instalację centralnego ogrzewania wygląda następująco:

Parter:

- Hol,wiatrołap,kuchnia,jadalnia,pokój dzienny,gabinet,łazienka, = ogrzewanie podłogowe

- garaż = grzejniki

- pomieszczenie gospodarcze mam zamiar zamienić na kotłownię.

- zastanawiam się czy w spiżarnia również powinna być ogrzewana...?

Poddasze

- Łazienka = ogrzewanie podłogowe

- Reszta pomieszczeń = grzejniki

Chociaż mam w działce gaz i na pewno podciągnę go do domu (być może kiedyś będzie to alternatywa) to prawdopodobnie zdecyduję się na piec na paliwo stale takie jak pelet lub ekogroszek.

W projekcie znalazłem następujące dane dotyczące ogrzewania:

- Obliczenie zapotrzebowania na ciepło dla c.o wykonano przy założeniu:

1) strefa klimatyczna II -18°C

2) ogrzewanie konwekcyjne

- Obliczeniowe zapotrzebowanie na moc cieplną Qco=10690W

- Wskaźnik zapotrzebowania ciepła wynoszą w odniesieniu do kubatury ogrzewanej q=21,60 W/m3

Jaką moc pieca zasugerowalibyście do ogrzania całego budynku ? Może jakiś konkretny model pieca ? Osobiście skłaniałbym się ku piecom DEFRO.

Z góry bardzo dziękuję Wszystkim za pomoc.

Pozdrawiam,

_Marcin

Edytowane przez Martino
Opublikowano

Jako że zawdowo zajmuje się kotłami na paliwo stałe to na twoim miejscu przewymiarowałbym grzejniki i zamontował porządny gazowy kocioł kondensacyjny, zadnych eko-groszków. Lub jeśli koniecznie chcesz przyoszczędzić to dołuż sobie do tego dobry kocioł dolnego spalania tak zeby palić drewnem, węglem, brykietem. W groszki to nawet bym się nie pchał.

• Zgadzam się 1
Opublikowano (edytowane)

Witaj SanitSystem,

Dzięki za odpowiedź.

Gaz super ale przy obecnych cenach odpada.

Jak zapewne zauważyłeś pomieszczenie które przeznaczyłem na kotłownię (nr 9) ma tylko 3,23 m2http://www.archipelag.pl/projekty-domow/loris/rzuty.html?ProjectMirror=1 Drzwi zewnętrzne do tego pomieszczenia są zamurowane.

Węglem na pewno palił nie będę bo nie mam go gdzie składować.Drewno też średnio mi się podoba (duże gabaryty oraz wysoka wilgotność).Być może brykiet nie jest złą alternatywą...Jak to się przedstawia ekonomicznie ?

Osobiście szukam metody ogrzewania/podgrzewania wody która to nie wymaga przesiadywania w kotłowni, częstego wybierania popiołu itd.Odpowiada mi idea kotła bezobsługowego z podajnikiem.

Czy jako osoba zainteresowana kotłowniami na pelet możesz mi polecić właśnie takie rozwiązanie?

Czy może ktoś ma jeszcze jakieś inne pomysły ?

Pozdrawiam,

Edytowane przez Martino
Opublikowano

Witaj "Martino" napisałeś (Węglem na pewno palił nie będę bo nie mam go gdzie składować) a gdzie będziesz składował pelet ? lub inne paliwa stałe. Wszystkie paliwa stałe zostawiają jakiś odpad jedne więcej drugie mniej. Pozostaje gaz lub pompa ciepła .

poz Hermogenes

• Zgadzam się 1
Opublikowano (edytowane)

Gaz super ale przy obecnych cenach odpada.

Inne źródła energii, też nie są za darmo, a nawet na pellet miesięcznie wydasz zimą ponad 400 PLN.

Jak zapewne zauważyłeś pomieszczenie które przeznaczyłem na kotłownię (nr 9) ma tylko 3,23 m2

I myślisz, że jak wstawisz tam kocioł z podajnikiem to będzie wszystko ok? Masz kolejny cudowny dom, w którym projektant zapomniał o kotłowni, a to pomieszczenie jest dobre na trzymanie kosiarki, grabek i węża, ale nie pieca z podajnikiem.

Osobiście szukam metody ogrzewania/podgrzewania wody która to nie wymaga przesiadywania w kotłowni, częstego wybierania popiołu itd.Odpowiada mi idea kotła bezobsługowego z podajnikiem.

I Twoje oczekiwania idealnie spełnia dobry kocioł gazowy (chyba że nie masz gazu), kondensacyjny. Sanit ma rację, dobry kocioł z dobrze wykonaną instalacją i dobrą automatyką jest bardzo oszczędny i miesięczna opłata za gaz nie musi być znacząco wyższa niż za paliwa stałe. Poza tym jest czysty (nie kurzy, nie brudzi), bezobsługowy (nie trzeba dokładać paliwa, nie trzeba go sprzątać). Piec na paliwa stałe to jednak jest obowiązek, a to co piszą i mówią sprzedawcy o czystości i bezobsługowości to tylko mit.

Edytowane przez reaper
  • Zgadzam się 1
Opublikowano

Budynek masz zaprojektowany pod ogrzewanie gazowe. Nie chcesz ogrzewać gazem trzeba powiększyć pomieszczenie kotłowni, tylko praktycznie nie ma takiej możliwości (chyba że pod schodami trochę miejsca wygospodarujesz). Co do założonej temperatury zewnętrznej to dla części Polski jest dobrana prawidłowo (Pomorze, Wielkopolska, Lubuskie, Dolny Śląsk i część Kujaw), w internecie są mapki z granicami stref i sprawdź położenie swojej miejscowości . Jeżeli nie to trzeba przeliczyć zapotrzebowanie do temperatury jaka jest w strefie gdzie mieszkasz.. Co do cen groszku czy ekogroszku to niestety też nie są zachęcające i w niektórych rejonach kraju przekraczają 900 zł/t. Przy takich cenach ekogroszku wybrał bym gaz. Ale to ty musisz podjąć decyzję.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Witaj "Martino" napisałeś (Węglem na pewno palił nie będę bo nie mam go gdzie składować) a gdzie będziesz składował pelet ? lub inne paliwa stałe. Wszystkie paliwa stałe zostawiają jakiś odpad jedne więcej drugie mniej. Pozostaje gaz lub pompa ciepła .

poz Hermogenes

Witaj Hermogenes,

Nad kotłownią mam schody i i taką niszę w którą zawsze mógłbym wrzucić kilka worków z opałem.

Opublikowano

Coraz częściej zastanawiam się nad tym kotłem kondensacyjnym...Z tego co czytałem to super się sprawdza z ogrzewaniem podłogowym-czy to prawda ?

Jaki były przybliżony koszt całej instalacji razem z montażem w domu takim jak mój ? Czy miałoby sens zakładanie dodatkowo kominka z płaszczem wodnym ? A może sam kominek dał by radę-cały czas myślę nad jakimś dodatkowym źródłem ciepła...A może do podgrzewania wody zastosować solary ?

Opublikowano (edytowane)

Budynek masz zaprojektowany pod ogrzewanie gazowe. Nie chcesz ogrzewać gazem trzeba powiększyć pomieszczenie kotłowni, tylko praktycznie nie ma takiej możliwości (chyba że pod schodami trochę miejsca wygospodarujesz). Co do założonej temperatury zewnętrznej to dla części Polski jest dobrana prawidłowo (Pomorze, Wielkopolska, Lubuskie, Dolny Śląsk i część Kujaw), w internecie są mapki z granicami stref i sprawdź położenie swojej miejscowości . Jeżeli nie to trzeba przeliczyć zapotrzebowanie do temperatury jaka jest w strefie gdzie mieszkasz.. Co do cen groszku czy ekogroszku to niestety też nie są zachęcające i w niektórych rejonach kraju przekraczają 900 zł/t. Przy takich cenach ekogroszku wybrał bym gaz. Ale to ty musisz podjąć decyzję.

Witaj mak,

Dom będzie stał w Świętokrzyskiem.Wygląda mi to na strefę III-cią. (-20oC).

Myślisz ,że zapotrzebowanie na ciepło będzie dużo większe niż w strefie II-giej ?

Pozdrawiam,

Edytowane przez Martino
Opublikowano (edytowane)

Kominek z płaszczem ew możesz sobie zamontować ale musisz pamietać że jesli zostaniesz bez prądu zostaniesz też bez ogrzewania.A rozwiazanie takie jakie podałem wcześniej podłogówka przewymiarowane grzejniki i kocioł kondensacyjny.

Edytowane przez SanitSystem
  • Zgadzam się 1
Opublikowano

Inne źródła energii, też nie są za darmo, a nawet na pellet miesięcznie wydasz zimą ponad 400 PLN.

I myślisz, że jak wstawisz tam kocioł z podajnikiem to będzie wszystko ok? Masz kolejny cudowny dom, w którym projektant zapomniał o kotłowni, a to pomieszczenie jest dobre na trzymanie kosiarki, grabek i węża, ale nie pieca z podajnikiem.

I Twoje oczekiwania idealnie spełnia dobry kocioł gazowy (chyba że nie masz gazu), kondensacyjny. Sanit ma rację, dobry kocioł z dobrze wykonaną instalacją i dobrą automatyką jest bardzo oszczędny i miesięczna opłata za gaz nie musi być znacząco wyższa niż za paliwa stałe. Poza tym jest czysty (nie kurzy, nie brudzi), bezobsługowy (nie trzeba dokładać paliwa, nie trzeba go sprzątać). Piec na paliwa stałe to jednak jest obowiązek, a to co piszą i mówią sprzedawcy o czystości i bezobsługowości to tylko mit.

Co racja to racja ''kotłownia'' w moim projekcie to totalna kicha...

Opublikowano

Kominek z płaszczem ew możesz sobie zamontować ale musisz pamietać że jesli zostaniesz bez prądu zostaniesz też bez ogrzewania.A rozwiazanie takie jakie podałem wcześniej podłogówka przewymiarowane grzejniki i kocioł kondensacyjny.

SanitSystem,

Czy mógłbyś podać mi przybliżony koszt instalacji typu, który proponujesz (razem z montażem).Na pewno pomogło by mi to w podjęciu decyzji.

Z góry bardzo dziękuję.

Opublikowano

Jaki były przybliżony koszt całej instalacji razem z montażem w domu takim jak mój ? Czy miałoby sens zakładanie dodatkowo kominka z płaszczem wodnym ? A może sam kominek dał by radę-cały czas myślę nad jakimś dodatkowym źródłem ciepła...A może do podgrzewania wody zastosować solary ?

Trudno powiedzieć jaki koszt. Tu występuje tak wiele zmiennych, że bez dokładnego rozeznania czego oczekujesz i na co Cię stać trudno dać konkretną odpowiedź. Tak tylko pobieżnie się przyglądając projektowi, to sama robocizna może wynieść od kilkunastu do dwudziestu kilku tysięcy. Wszystko zależy co chcesz montować, ile tego ma być, ile zrobisz sam lub przy pomocy "wujka Staszka" złotej rączki. Na chwile obecną to na pewno potrzebujesz 10 grzejników i ponad 80 metrów podłogówki, a to koszt w zależności od regionu (nie znam cen w Świętokrzyskiem, opieram się na Zachodniopomorskim) około 10 000 (w tym podłogówka z materiałem), do tego dochodzi jeszcze C.W.U., kanalizacja, złożenie kotłowni, montaż pieca, kominka wraz z instalacją, ewentualnie solary wraz z instalacją. Cały czas nie uwzględniłem jeszcze materiałów. Poza tym to wiele rzeczy wychodzi też w trakcie samej realizacji, jak np. odwieczne spory z inwestorem dotyczące rozkładania folii i styropianu, izolacji poziomej budynku, przeróbek już wykonanej instalacji, to wszystko kosztuje.

Dobry kocioł to w Twoim przypadku koszt ponad 7000 z zasobnikiem... jak przyszykujesz 30000 to raczej braknie B) .

• Zgadzam się 1
Opublikowano (edytowane)

Odświeżając wątek...

Coraz bardziej przychylam się ku pomysłowi założenia pieca kondensacyjnego.Już na etapie budowy ścian domu zdecydowałem się na podwójny komin z kwasówki Schiedel-a : IMG_5901.jpg

Zaproszony przeze mnie instalator centralnego ogrzewania powiedział mi,że montowanie pieca gazowego w garażu jest nie zgodne z prawem - czy to prawda ?

Nadal myślę co dołożyć...Skoro mam już komin to może jakiś mały wszystko palny piec żeby w zimę zmniejszyć zużycie gazu ? Po głowie chodzą mi również solary...

Koledzy jak to wszystko zgrać ? Ogrzewanie podłogowe (tak jak pisałem na samej górze wątku) - piec kondensacyjny + solary (do pogrzewania wody)+ mały piec na paliwo stałe.Zapomniałbym dodać,że w salonie mam również kominek (płaszcza wodnego zakładał nie będę).Załóżmy budżet to jakieś 40000 PLN

Z góry dziękuję za pomoc !

Pozdrawiam,

Edytowane przez Martino
Opublikowano

Instalator miał rację.

Zgodnie z rozporządzeniem Ministra Infrastruktury (DU 75 poz 690 z 2002 r) § 281. instalowanie w garażu studzienek rewizyjnych, urządzeń i przewodów gazowych, z zastrzeżeniem § 164 ust. 6, oraz umieszczanie otworów od palenisk lub otworów rewizyjnych przeznaczonych do czyszczenia kanałów dymowych, spalinowych i wentylacyjnych, jest zabronione.

Piece o których wspomniałeś można odpowiednio połączyći zastosować bojler z dwoma wężownicami (pod jedną wężownice piece, pod drugą solar)

• Zgadzam się 1
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano (edytowane)

Odświeżając wątek...

Sugerując się między innymi sugestiami Kolegów z Forum postawiłem już na piec kondensacyjny.Padło na (Vaillant VC 246/3-5 26kW) - co sądzicie o tym modelu ?

Teraz zastanawiam się nad założeniem baterii słonecznych.

Czy ktoś z użytkowników mógłby mi doradzić jaki rodzaj solarów wybrać -próżniowe czy płaskie ? A może kolektor próżniowy płaski TS 400 ?

Z góry dziękuję za odpowiedź !

Pozdrawiam,

_MK

Edytowane przez Martino
Opublikowano

Witaj według mnie to jakość wykonania i opinie o tym człowieku są ważniejsze od pieniędzy ;kosztorys jak kosztorys cenę ustala rynek Ty możesz go akceptować lub nie .Może się okazać że ktoś inny zrobi to o 2k taniej a będzie się uczył na twojej instalacji inny wezmie 3k drożej a będzie się bujał do trech króli i wmawiał (będzie Pan zadowolony).Co do solarów koszt 10k gwarancja 3 lata wychodzi 10 zeta dziennie (nie wchodzę ) może się mylę wtedy moja strata to tak jak z wiatrakiem wywal 150k a będziesz miał prąd za darmo?.

poz Hermogenes

• Zgadzam się 1
  • 10 miesięcy temu...
Opublikowano

Odświeżając wątek.

Dom: http://www.archipelag.pl/projekty-domow/loris/rzuty.html?ProjectMirror=1

Dół (wszystko oprócz garażu oraz gabinetu gdzie będą grzejniki) to podłogówka.

Góra (wszystko oprócz łazienki gdzie jest podłogówka) to grzejniki.W łazience mam dodatkowo jeden duży drabinkowy grzejnik.

Trochę żałuję,że na korytarzu u góry nie zdecydowałem się na podłogówkę tylko na mały grzejnik ale chyba większość ludzi stosuje z powodzeniem właśnie takie rozwiązanie ?

Kocioł gazowy kondensacyjny (jeszcze nie kupiony).

Porzucilem myśli o solarach i ich miejsce w mojej głowie zajął kominek z płaszczem wodnym :rolleyes:

I teraz nasuwa się pytanie jaki wybrać...? Na pewno szukam wkładu z boczna szybą bez szprosa-najlepiej otwieraną do góry (z blokadą), cena wraz z oprzyrządowaniem do 17000 PLN.

Nie wiem ile powinna wynosić jego moc...27-29 KW ? Zapoznałem się wstępnie z ofertą Edilkamin oraz Spartherm ale nie miałbym nic przeciwko godnym polecenia ofertom rodzimych producentów.

Bardzo proszę o wszelkie sugestie.

Pozdrawiam,

_Marcin